Sommarstaden och sommardrömmar

11.07.2017 kl. 10:05

Just nu är det minsann sommar stängt på kontoret. Sitter här ensam i en ekande kontorslokal, men utanför sjuder staden ännu av liv. Turister kantar promenadstråken och måsarna som stjäl deras mat fyller luften. Snabba projektiler med vassa, fräcka klor.

De infödda helsingforsarna flyr staden, kvar blir sommarjobbarna och de nyinflyttade som ännu är förälskade i sommarstaden. Helsingfors kör på charmkort efter charmkort, nya terrasser och restauranger gömmer sig bakom varje hörn. Den farlig också, sommarstaden. Än lockar den i dig i butikerna med sina reapriser och får dig att tappa fattningen. Än lockar de lummiga parkerna in dig i vrån du borde undvika. Gå inte ensam in i natten, var det visst Westö som skrev.

Själv pendlar mest till stan från sommarstugan, vänder via stan ibland på jakt efter mera kläder eller något annat nödvändigt. Det är ju juli och inget skulle få mig att bo i stan hela julimånad. Lockelsen och löftet om parkhäng och soliga kvällar från tio år tillbaka vibrerar i luften, men sen minns jag att vi är fyra nuförtiden. Det går inte att hänga i parkerna långt in i sommarnatten om man har småbarn.

Däremot har vi återupptäckt Borgbacken, synd bara att det kostar ca en miljon om hela familjen vill åka i attraktionerna. Tur att barnen ännu är för små för att förstå att man kan betala för att få åka i allt. Nåde den som avslöjar det åt barnen. Ännu är skärgården vårt nöjesfält under sommaren, med spännande båtturer och seglatser. Varför är finska sommaren så kort?

Kommentarer (1)
Både stan och landet är ju bättre på sommaren! Men jo, jag föredrar nog också andra platser än huvudstaden nu så det blir att åka omkring till olika stugor. Och Spanien var fint!
Anonymous16.07.17 kl. 22:10
Sommaren är stugornas tid!
25.08.17 13:55

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more