Barnen i medelhavet

03.02.2016 kl. 12:31

Både Nadia och Peppe har skrivit blogginlägg om Nada Nord som resonerade hos mig. Om hur alla faktiskt kan hjälpa till i flyktingkrisen. Tänker låna lite av deras inlägg för de sade det redan så bra:

Nadia om flyktingkrisen:

"Däremot undrar jag lite över var engagemanget är då det kommer till verkligt viktiga och aktuella ämnen. Det är uppenbart hur ni har raderat den döda lilla killen på en grekisk strand ur ert minne. Den otäcka bilden stannade inte länge kvar på näthinnan. För någon dag sedan drunknade tolv barn i ett iskallt hav. Två bebisar tog sina sista små andetag på en överfull båt och sjönk sedan ner till sin död. Med lungor fyllda med saltvatten. Kändes det någonstans? Ett litet sting? Eller hoppade ni över den fruktansvärda nyheten? Kanske det var mer intressant att läsa om Teemu Selännes tweet, vilket tar mej vidare till nästa grej där engemanget tycks utebli...

...Denna fredag åker Malins pappa och farbror till Lesbos med nästa team av volontärer. Hjälp dem att hjälpa köpa mat, regnkläder, värmefiltar och tält. Samtidigt stöder du den grekiska handeln där Nada-Nord inhandlar varorna de sedan distribuerar. Och som pricken på i:et så hjälper du dej själv att lätta på samvetet lite grann. Win. Win. Win."

Peppe om organisationen:

"Lyckligtvis finns det massor av organisationer och föreningar som gör sitt yttersta för att hjälpa dessa människor. Nada Nord är en av dem. Nada-Nord är en liten förening som fungerar helt med frivilliga krafter. Alla pengar går direkt till hjälparbetet. En liten del av de insamlade medlen ges till familjer som har det svårt här i Finland, men största delen går till hjälparbete utomlands. De människor som driver Nada-Nord (i huvudsak damer över 60) gör ett alldeles fantastiskt arbete, och belönades just med staden Jakobstads kulturpris för sina otroliga insatser under året som gått.

Arbetsdagarna brukar bestå av 15-20  timmar oavbrutet, hårt arbete. Föreningen delar ut mat och kläder och tar hand om de som är skadade. Minst lika viktigt är värmande kramar och lugnande ord, människorna som anländer är verkligt uppgivna när de kommer i land.

Nada-Nord  hjälper genom att köpa och distribuera mat, kläder, värmefiltar, regnponchos och tält. Alla dessa saker köper de på plats i Grekland, för att också stödja den lokala handeln där. Deras enskilda, stora punktinsatser är en ambulansbåt som kommer patrullera dygnet runt (besättningen finns redan på plats i Grekland), samt två hjärtstartare.
För tillfället kommer det in ca 2500 flyktingar varje dygn till Lesbos. Alla är dyblöta och hungriga."

Jag donerade också en slant för det här känns som konkret hjälp. Genom att donera in på deras bankkonto går alla medel oavkortat till att hjälpa flyktingar där på plats, men att donera via sms går också bra.

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more