Flyktingkrisen

03.09.2015 kl. 14:40

Åh världen. Precis som de flesta föräldrar med små barn (och normalt funtade andra människor också) så gör det så fruktansvärt ont att se bilder på drunknade små barn. I blöjor.

Egentligen tycker jag ju inte att man ska sprida sådana bilder, av respekt till de förlorade liven. Att deras existens på denna jord ska reduceras till ett (om än välmenat) propaganda verktyg. Men det är onekligen ett effektiv vapen mot passivitet. Speciellt om man råkar ha ett barn i samma ålder som offren på bilderna och man är bekant med den lealösa barnakroppen, som ändå brukar se ut så när den somnat mitt i en lek eller liknande, och inte för att den nått sin resas slutdestination.

Just nu måste väl åtminstone flyktingmottagningarna i Helsingfors dra efter andan och gå igenom de donationer som de hittills fått, jag tänker mig att jag donerar kläder och sånt efter det. Pengar valde jag däremot att skänka just nu till kyrkans utlandshjälp. Det finns många fina organisationer som ordnar hjälp, själv brukar jag donera till kyrkans utlandshjälp eftersom det inte är en gigantisk instans som Röda Korset. Men allt är väl hemmåt.

Men ändå, låt bli att dela bilder på avlidna barn. Jag läste om flyktingfamiljen vars sons bild nu sprids som en löpeld kring jorden och hur svårt det är för pappan, som är familjens enda överlevande, att överhuvudtaget fortsätta existera (fritt översatt från artikeln). Om hur folk kämpat i Kanada för att rädda just den här familjen bara för att se deras kroppar överallt i social media. Det är bra att vi talar om Syria och hur kriget där skiljer sig från andra humanitära katastrofer men vi kan väl dra gränsen ändå vid att använda andras barn.

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more