1700-tals fransyskan

27.08.2015 kl. 10:36

Min tentbok vet berätta för mig att den medelmåttiga 1700-tals fransyskan från bondebefolkningen gifte sig sent som "25-27-åring" och fick "bara fem till sex barn" av vilka två till tre överlevde till vuxen ålder. Den dagliga matransonen bestod oftast av 2000 kcl gröt gjord på bröd och vatten (huäää). Sällan hade de ändå möjlighet att äta ens så mycket. Grönsaker sporadiskt och kött bara ett par gånger om året. I och för sig helt ekologiskt men kanske liiite väl spartanskt.

Eh, jag tror att 2010-talet är mer min melodi trots allt.

Edit. Det är förstås orsaken till att folksägner som Hans och Greta m.m. fokuserar så häftigt på mat. Olika versioner av Hans och Greta som följer samma storyline gör det troligt att det t.ex. var mycket vanligt att man övergav sina barn när maten tog slut. Styvmödrar var också en vanlig förekomst eftersom föräldrar och speciellt utsatta mödrar ofta dog i förtid. Inte alls en deprimerande tentbok.

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more