Att hjärntvätta en att föda

26.06.2015 kl. 17:28

Idag debatterade riksdagen om BB:n och storleken på förlossningssjukhus. Det känns aktuellt för mig eftersom jag ju snart måste göra det på nytt (suck). Jag funderade ju på en nästa födsel redan innan den här graviditeten och hjärntvätten till att föda vaginalt har varit med ren så gott som från början.

Som tur är min rådgivningssköterska proffsig och förstående men jag börjar få i nerven med alla random personer (barnmorskor på ultraljuden, doktorn etc) som känner att de måste försöka övertala mig till naturlig förlossning även om vi aldrig kommer att ses igen.

Ska vi säga så här att en tvångsföreläsning av en person jag just möt fungerar väldigt dåligt som övertalningsmetod. Det enda det ger mig är stress och flashbacks till min första förlossning. Det har egentligen alltså en motsatt effekt mot det vad de försöker åstadkomma så jag önskar att folk kunde sluta med det. Direkt.

Jag har lite funderat på möjligheten att föda på Borgå BB som ju är en av de mindre enheterna som hotas av stängning. På grund av att de kan garantera svenska språket men också på grund av deras inställning till förlossningsrädsla. Reaktionerna på mina funderingar har varit variernade. De vill först gärna uppmuntra mig till Borgå, men sen tror de att det går att lura mig till att föda i en större enhet i Helsingfors och då börjar mitt tålamod ta slut.

Att föda på en liten enhet i Borgå =/  föda på Barnmorskeinstitutet, det är inte alls samma sak och jag vill inte sätt likhetstecken mellan dem. Alls. Just nu tänker jag kejsarsnitt eller Borgå. Men får se när pelkopoli börjar. Hittills har inget argument som nån hittills tagit upp gett mig en trygg känsla av att naturlig förlossning i Helsingfors är något för mig.

Kommentarer (3)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Hoppas du får träffa proffsiga folk på vägen och får det så som det känns bäst! Man ska absolut känna sig trygg i det som kommer! Visst är det naturligt att var skraj innan en förlossning men i rimliga mått. Hälsningar från en som just fått ett planerat snitt bokat
Mustikka01.07.15 kl. 20:46
Vad bra att du har fått en bra plan för dig gjord! Det är nog knepiga grejer. Liksom vem vill väl inget hellre än en naturlig förlossning som går bra, men då man aldrig vet hur det går... Får se nu när remissen kommer hur det går!
02.07.15 19:25
Min väninna Marika födde sitt andra barn i Borgå och var supernöjd. Ettan föddes på Barnmorskeinstitutet och då gick nog också allt fint, men hon gillade Borgå betydligt mer! Trist med förlossningsrädsla. Hur skall man månne kunna peppa dej mer positiv?! Jag försökte i alla fall tänka att jag nog klarar det eftersom alla andra klara det. Det är bara en kort stund och snart är det över. Också en dag är en kort stund. Att ha ont i några dagar är också kort tid och går snart över. Oberoende om du väljer snitt eller vanlig förlossning så kommer det att gå! Roligt är det väl kanske inte någonsin, men det kommer gå fint :) Vad säger din magkänsla om du riktigt känner efter?!
Hanna04.08.15 kl. 22:02
nu efter senaste gångens genomgång med barnmorskan av förra förlossningen så börjar jag nog vara starkt på snittsidan. Rådgivningen ha nog tala varmnmt om Borgå men (förstås) barnmorskorna på både kvinnis och pelkopoli var tveksamma. Vet inte vad de har emot Borgå men de fattar nog inte fördelen med att få föda på sitt mordersmål. Nå hursomhaver så är det tveksamt om jag skulle hinna till Borgå när det väl sätter igång, det och andra fysiska aspekter gör att det verkar troligt att det skulle bli likadan förlossning nästa gång, det lockar då inte!
05.08.15 12:01
Du känner säkert ren till alla alternativ, men tipsar ändå om Folkhälsans doulor: http://www.folkhalsan.fi/doula
Pia11.08.15 kl. 18:48
Jo, hade faktiskt funderat på det om jag sku ha fött nedre vägen, men nu när det med 95% säkerhet blir kejsarsnitt så tror jag att det inte behövs :) överlag tycker jag att doulor borde vara ännu mer på tapeten!
12.08.15 10:15

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more