Kulturkrockande graviditetsmagar

02.06.2015 kl. 08:36

Ibland behöver man inte åka så långt för att stöta på kulturkrockar, i mitt fall oftast inte längre än upp till Österbotten. Jag var på släktfest i helgen och tänkte mig att eftersom min gravidmage (i mitt tycke), är en del mindre hittills än förra gångens enorma mage, att jag skulle besparas kommentarer om dess storlek. Men där hade jag då fel.

Förra gången var det också bland släkten där uppe som de första kommentarerna om magens storlek kom. Nu skulle det också skämtas om magens storlek och att "det säkert är två". Förra gången blev jag ledsen och bar med mig detta genom hela graviditeten. Den här gången sa jag ifrån. Att det var fräckt och att man inte får kommentera hur som helst.

Sen gick jag och grät på pappas axel en stund. Det är inte lätt när kroppen är full av hormoner. Efter en stund kom en av de som hade kommenterat och frågade uppriktigt att inte tog jag väl illa vid, och jag svarade ärligt att jag gjorde det. Det väckte förvåning och jag fick en ursäkt.

Efteråt kommenterade både Nicke och min bror om den kulturella aspekten, som jag inte hade tänkt på. Att det kanske var något som man sade förrut, speciellt på landsbygden. Kanske rent av som en komplimang? Att det skulle bli ett stort och hälsosamt barn.

Jag vet inte om det stämmer, men de flesta kommentarer om magstorlek har nog kommit i likadana sammanhang. Men kanske det bara är släkten som är konstig. Överlag så var det många som kommenterade min mage, det är jag nog inte van med att nån skulle göra i huvudstadsregionen. Folk är mer försiktiga. Nu var det till exempel en som sa "jag tror inte att du har ätit så där mycket ikväll, det är väl något annat?" och tittade menande på min mage. Nu är jag ju ganska uppenbart gravid redan även om magen inte ännu är lika stor som förra gången, men ganska riskabelt sagt ändå tycker jag!

Kommentarer (2)
Bra att du sa ifrån! Delvis är det kanske också en generationsfråga det här - på dopet för en vecka sedan kom min farmor fram och klappade min mage och sa "kanske den är lite mindre nu". Schysst, liksom.
Anna02.06.15 kl. 11:54
Ah, en klapp fick du också! Jag fick också en hel del "du är mindre än senast jag såg dig" kommentarer senast, fast då syftade de på dopet. Alltid lika mysigt när man märker att folk analyserar ens kropp.
02.06.15 14:52
Jag har också helt nyligen fått för mig att folk i huvudstadsregionen är jätte försiktiga att kommentera ens graviditetsmage, oavsett hur tydlig den är. Just nu är vi i Italien och här gratulerar också halvbekanta en till graviditeten. Alltså såna personer som inte vet att man väntar barn. Tycker inte att min mage är så stor och därför blir jag lite överraskad. Kommentarerna är alltså bara i stil med "ni ska få en till, vad härligt!", aldrig ännu en klapp på magen eller en kommentar om storleken. Jämför med hemma, där det känns att inte ens grannarna eller kollegerna vågar ta upp saken eller fråga rakt ut. :)
L02.06.15 kl. 23:55
haha, en av kommentatorerna (den med att jag inte hade ätit tillräkligt för magstorleken) var italienare :D svårt att säga i och för sig vad man föredrar, vissa kommentarer kommer lite väl in på livet men sen känns det också konstigt när folk inte alls låtsas om magen som på restauranger om de t.ex. frågar om man vill ha en apperitf eller dyl.
03.06.15 20:12

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more