Vårfrudagen / Våffeldagen

23.03.2015 kl. 17:12

Vi blev bjudna på våffelkalas till en 87-årig släkting på söndagen och tackade glatt emot. Gott med våfflor tänkte jag men reflekterade sen inte mer om det. På kalaset fick vi höra att det är tradition att äta våfflor på just den dagen (Maria bebådelsedag), och gammelmoster berättade att de också brukade äta våfflor då i hennes och min mormors familj.

Dessvärre avbröts traditionen på 30-talet då våffeljärnet glömdes i Österbotten vid en av prästfamiljens många flyttar. Alltså försök greppa först att nån minns så där bra något från 30-talet och sen att en tradition har brutits då...

Nå jag blev ändå intresserad av våffelfenomenet och Nordiska museet visste berätta att traditionen härstammar redan från medeltiden. Vårfrudagen kallades Maria bebådelsedag eftersom vårbruket ofta inleddes då. En hel del olika fruktbarhets- och vårtraditioner hörde till  Vårfrudagen. Till exempel trodde man att så mycket snö som det fanns på taken den här dagen, så mycket snö skulle det vara på Valborg. Vilket inte är så uppmuntrande med tanke på att det snöade igår...

Bild lånad från Nordiska muséet, våffelkock från 50-talet

Enligt Nordiska muséet så påminde medeltida våfflor mer om bröd medan de våfflor som vi äter idag härstammar från slutet av 1800-talet. Själva ordet våffla kommer från en sammandragning av orden Vår Fru och traditionnelt så avbröt den också fastan tillfälligt eftersom Maria Bebådelsedag var något att fira. Vilket betyder att jag ju inte heller gjorde fel som avbröt min sockerfasta igår ;)

Förut kallades dagen också för Trandagen, i och med flyttfåglarna. Barnen kunde hänga upp strumpor och hitta godsaker som tranan lämnat nästa morgon. Tydligen är Våffeldagen en större grej i Sverige eftersom det till och med finns en hashtag på instagram. Jag tror nog att jag ska fira Våffeldagen även i framtiden!

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more