Pelkopoli it is.

03.02.2015 kl. 22:07

Eh. Var på rutinbesök hos gynen (inspirerat av Cattas boob inlägg!). Bestämde mig för att gå till min gynekolog som jag har gått hos sen tonåren men haft paus från pga barnafödande och dylikt.

Konstaterade om igen samma sak som jag diskuterade tidigare med Helena S i kommentarerna om att det amerikanska systemet ändå har några fördelar. Om man har försäkring alltså. Det där att man har kontinuitet i vården och inte bara råkar ramla in hos den som har tid spelar roll och alldeles säkert spelar det roll i barnafödandet.

En sån dålig deal vi finska kvinnor går med på. Att ramla in oförhappandes med en vag plan på att det ska komma ut en levande person ur oss. Gärna så där bibliskt att man ska föda fram i smärta. Jag läste i en artikel (tror det var i HS) om att vi i Finland lätt inbillar oss att vi har så fantastiskt bra vård, vi har bra vård men vårt system bygger på att man ska vårda alla patienter så gott som det går eller dvs. tillräckligt bra. Det betyder att det inte alltid blir så bra vård som möjligt på individnivå. Så upplever jag att det gick under min förlossning. (även om personalen var trevlig och kunnig, kände mig inte otrygg förrän det var försent liksom och det känns också väldigt underligt).

Hur som haver så är min gyne en doktor av det gamla gardet och det går inte precis att "lura" henne, hon började med att fråga hur det hade gått efter den privata storleksbedömningen vi var på. Hon lyssnade en kort stund och sedan frågade hon om vi skulle ta pelkopoli nu eller senare, underförstått att jag inte kommer "undan" det. Så nu har hon skickat en remiss. Jag hoppas jag får lite mer ut av det än förra gången, då kändes det som jag fick svar på hälften av mina frågor men att mycket ännu blev och hänga.

Så kanske jag äntligen kan vända blad, det känns som en helt bra idé.

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more