Sova i egen säng

30.12.2014 kl. 11:08

Anna frågade hur det har gått med Kisen och sovandet i egen / stor säng, tänkte att jag kan summera i ett inlägg hur det gott hittills. På det stora hela har det nog gått lättare än jag trodde men det beror ju lite på hur sträng man är med att barnet ska sova hela natten i egen säng.

Först måst jag väl säga att jag tror att det skulle gå ännu bättre om vi ännu lite skulle träna med kvällsrutinen, vi har själva inte riktigt orkat ta den där fajten med att han ska somna ensam i sitt eget rum så vi brukar ännu sitta med i hans rum medan han somnar. Fast det gjorde vi också när han var i spjälsäng för att vi är så blödiga... Har man redan bra kvällsrutiner så skulle jag tro att det bara blir bättre med en riktig säng om barnet är tillräkligt gammalt.

Nå hur som helst, första kvällen tänkte jag få hjärnsnörp första fem minutrarna för han hölls så inte alls i sängen. Men han tröttnade nog ganska snabbt på att kliva ut (typ en timme brottades vi). Jag kan inte säga att första kvällen var avslappnande, men det tog inte längre att lägga honom , det var bara lite mer fysiskt! Dessutom var han ju ännu ganska liten då, tror att om vi skulle göra det idag så skulle det gå mycket bättre för han förstår så mycket mer nu. Det tog tre-fyra dagar om jag inte minns fel för att situationen skulle lugna ner sig men ren andra natten gick det mycket bättre.

Nu för tiden kan han själv gå till sängen när han tycker det är dags och vi brukar nog inte ha problem med att få honom att hållas i sängen på kvällen. Det är lite svårare på tuppluren, men *fingers crossed* har gått super bra senaste tiden.

Nattid varierar det lite, ofta sover han hela natten i egen säng och kommer tassande på morgonen, 6-8 tiden. Ibland kommer han ren 02, då brukar vi antingen ta honom i vår säng eller föra honom tillbaka, beroende på hur trötta vi är och hur vaken han är.

Jag tror nog att de flesta barnen är ganska stolta över att få sova i en egen stor säng. Vår gudotter gick i sömnskola och där rådde de familjen när hon var 1,5 år gammal att byta till en barnsäng för att vissa barn kan uppleva att spjälsängen är som att sova i en bur. För hennes del blev det mycket bättre att få sova i en "riktig" säng.

Visst är det besvärligare ibland, men för det mesta tycker jag nog att det är skönt att Kisen själv kan komma till oss om han behöver tröst på natten istället för att själv behöva stiga upp!

Ps. Kisen sover i en gammal säng med Ikea madrass som går att förlänga. Försäljaren på Ikea påminde om att det är viktigt att också köpa en stadig madrass till småbarn. Ännu mer än vuxna ryggar behöver barn en bra madrass för det är ju nu grunden läggs så att säga. Barn behöver inte fjädring men satsa hellre några tior mer t.ex. om du kör med Ikea, det är en investering i ditt barns framtid.

Kommentarer (1)
Tack - det här låter ju riktigt bra! Vi köpte en säng idag och tänkte bygga ihop den imorgon och se hur han reagerar. Spännande tider framför oss!
anna30.12.14 kl. 20:26

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more