Skillnaden mellan rika och fattiga bebisar

05.11.2014 kl. 12:04

Washington Post hade en intressant artikel om skillnaden mellan vad rika och fattiga bebisar äter och hur det påverkar dem och deras framtid. När man talar om rika och fattiga bebisar så menar jag inte nu überrika bebisar som bara glider omkring i Burberry Kids stuk utan det är frågan om lite andra slags strukturer.a<

Här i Finland kan vi ju vara glada att vi har en för det mesta kvalitativ rådgivning som borde nå ut till de flesta familjer om kostråd. Vad man sen väljer att ta åt sig är ju en annan femma, men knappast har vi stora problem i Finland med att fattiga mammor ger coca cola i nappflaskan, vilket verkar vara åtminstone en urban legend i USA.

 

 

 

Det här tror jag själv på:

"If you tend to offer healthy foods, even those with a somewhat bitter taste to infants, such as pureed vegetables, they will develop a liking for them. But if you always offer sweet or fatty foods, infants will develop a strong preference for them or even an addiction to them," Wen said in the statement. (från länkad artikel)

Kisen äter t.ex. helt glatt kålchips och tomater och de flesta grönsakerna, men visst får han knackkorv (den nitratfria sorten, där är jag noga när jag själv serverar) med ketchup ibland också. Helheten är viktig. Som barn drack jag mycket juice men som vuxen dricker jag bara vatten och vin om jag får välja själv. Kanske det är därför tanken aldrig har slagit mig in att ge läsk åt min bebis eller juice för den delen. Jag vill nog ändå helst att han från början lär sig dricka vatten till vardags, men jag antar att det kommer att ändras i och med dagisstarten.

Ofta i liknande debatter vidhåller experter också att det är billigare att laga maten själv och det stämmer ju absolut. En sak som man kanske lätt glömmer är att det också är en viss sorts rikedom att ha tid att laga mat själv åt familjen. Speciellt i USA är det många föräldrar och särskilt ensamstående föräldrar ofta tvingas ha två eller tre olika skiftesjobb för att klara av levnadskostnaderna. Då är det säkert lite övermäktigt att börja laga hälsosam mat från grunden, speciellt om man inte vet om att det inte är hälsosamt.

Personligen tycker jag nu att det är roligare att laga mat åt Kisen då han kan äta så gott som samma mat som vi. Tidigare när han skulle ha egen mat tyckte jag nog oftast att det var hundra gånger enklare att ge honom en burk, mosade grönsaker som mosade grönsaker liksom. Sen fick jag dåligt samvete när andra mammor lagade babygourmet.

Nå den tiden har nog varit och farit nu för Kisens del, men om jag någon gång får mer barn så lär de nog också få äta sin beskärda del av burkmat. Dessutom finns det ju den eminenta Åke ja Pulla som nu för tiden också har fått ekocertifiering, Kisen gillar speciellt deras fiskmat. Jag brukar köpa hem en sats alltid nu och då, praktiskt att ha i kylen.

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more