Manualen

20.10.2014 kl. 13:14

Kisen ska hänga med mommo och moffa medan vi är i London. Förösöker sitta och skriva ner en minneslista över hans vardag. Men det är ganska svårt. Det mesta går ju på någonslags rutin så jag är lite skrämd att jag ska glömma något uppenbart.

Som när jag var och studerade och glömde säga att Kisen, trots att han övergått till eko-lättmjölk*, kräver att mjölken ska vara så där pissljummen som den blir efter 30 sek i mikron. Vid två måltider borde han ha drukit ca 2-3 dl medan jag var borta men han hade vägrat dricka mer än två klunkar eftersom mjölken var kylskåpskall. En envis konnässör är han, min son. När jag kom för att hämta honom och insåg att detta var problemet, drack han promt en hel flaska... Stackars mommo visste ju inte detta eftersom han oftast haft med sig 2 dl tetran, när det kniper går det nämligen med rumsvarm mjölk också...

 

* jag vet att rekommendationen är att barn (och vuxna) ska dricka fettfri mjölk, men jag tycker att det känns onatruligt för ett litet barn. Dessutom är jag inte helt bekväm med processen att man ska ta bort fett från mjölken och sen lägga till fett i maten istället. Jag föredrar att ge barnet ekologisk lättmjölk, men i övrigt använder jag mest olivolja till matlagning. Vad ger ni andra för mjölk till era barn? Gör ni också som rådgivningen säger  och ger rypsolja i stället för olivolja? (I L:s familj gör ni säkert inte det med den procenten italierna i hushållet? :D)

Kommentarer (3)
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Jag har exakt samma logik som du - förstår inte alls tanken med att man skall ta bort fettet från ett ställe och lägga till det på ett annat. Så länge barnet växer normalt och inte är överviktigt ser jag ingen orsak till att ge honom fettfri mjölk som ser ut som vitt vatten. Nejtack, hos oss är det vanlig mörkblå mjölk som gäller (luomu eller vanlig, lite beroende på vad som finns i butiken).
Anna20.10.14 kl. 14:04
Skönt att höra att andra resonerar lika. Det är ju inte som om barn i den här åldern (eller normala äldre barn) skulle ha kolesterolproblem. Det är kanske lite annat med Jyrki 56 år som dricker två liter rödmjölk dagligen till sin makkaraperuna :P
20.10.14 14:38
Samma här, kör nog med lättmjölk och har alltid gjort det. Ingen av oss föräldrar vill heller dricka fettfri mjölk så varför skulle han då göra det? Konstiga rekommendationer ibland.
Karin22.10.14 kl. 11:59
Ja men precis! En del förstår man ju för det finns ökad risk men de här mjölk och oljerekommenfdationerna känns speciellt underliga och inte förankrade i någon forskning. Kiva att du kommenterade, ska bekanta mig med din blogg också! :)
22.10.14 23:25
Hehe, ja, i vår familj blandar vi italienska och nordiska rekommendationer och folkvett. Nästan alltid olivolja och mjölken är lättmjölk. Ju äldre barnet blir, desto mindre kommer jag ens ihåg att tänka på rådgivningens eventuella rekommendationer. Och sen är ju rådgivningsbesöken så sällan, så frågorna hinner liksom föråldras innan man ses igen.
L25.10.14 kl. 21:52
Så är det ju. Några gånger har jag nog haft några frågor som jag gärna skulle ha fått svar på från rådgivningen, men så hann det lösa sig själv under tiden. Fast nog är det också skönt att inte hela tiden behöva springa på rådgivningen också!
26.10.14 11:44

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more