Välja vinterskor åt småbarn

08.10.2014 kl. 10:54

Ville skriva vinterskoangst/huvudvärk eller något annat i rubriken men tyckte att jag börjar glida in på lite väl angstiga inlägg på senare tid så lät bli. Igår kväll drabbades jag ändå avs skopanik. Köphysterins högborg Galna Dagarna var den som orsakade min stress, bläddrade nämligen igår igenom katalogen och såg att de hade vinterskor snorbilligt.

Eftersom jag lite ifrågasatt de vinterskor som jag köpte på loppis tidigare i år så började jag googla på kvällen (we all know that's not a good decision). Hittade Lähiömutsis inlägg om att välja skor åt barn som hon gjort i samarbete med en fotterapeut. Fantastiskt inlägg, speciellt som fotterapeuten Antti fortsatte att svara på folks frågor i kommentarerna.

Lähiömutsis inlägg är väl värt att läsas, t.ex. intressant är att de flesta barn i Finland har fel sorts skor, fel storlek eller fel typs skor eftersom gamla stereotypier om fotens utveckling sitter hårt i. När barnens blir äldre 15-20 år så har upp till 40 procent fotproblem, en hujsig siffra!

Det viktigaste jag lärde mig från blogginlägget var:

- det är ok att använda begangnade skor så länge som den som burit skorna inte har gått in dem fel. Det ser man på om hälarna lutar eller är slitna.

- det viktigaste när man väljer skor är att bottnet är flexibelt och gärna så tunt som möjligt så att fotens muskulatur kan utvecklas (våra begangnade Timberland höstskor går så inte genom den här kontrollen). Det är också viktigt att skons fästen är bra, kardborreband är ok om det finns fler än ett, snören är bäst, eftersom alla fötter är olika och behöver stöd på olika sätt.

- märket på skon är ingen garanti, en dyr sko är ingen garanti, en billig sko är inte automatiskt dålig. Samma märke kan ha både bra och dåliga skor. T.ex. godkände fotterapeuten vissa av H&M:s  conversekopior som sommarskor medan vissa Superfit skor inte godkändes p.g.a. stelt botten.

- ha rätt storlek på skon. Barn kan inte känna om skon klämmer, barnet är 16 år (!) gammalt när fotens nervsystem har vuxit klart så man får nog klämma på skorna ännu en tid till. Småbarns skostorlek får man bäst genom att rita konturen på ett papper och sedan mäta och jämföra med skon.

I slutändan var dessa Superfit goretex skorna ändå ett helt ok köp. Modellen ser lite äldre ut men skorna är hela och inte hemskt slitna. De har ingen "gömd" häl och bottnet är rätt flexibelt. Blir det riktigt kallt i vinter får vi nog kanske köpa ett par skor till men annars borde vi klara oss med dom här. Trots nattens panikgoogling. Dessutom lärde jag mig att om barnets fötter känns kalla i goretex skor kan det löna sig att skaffa goretex strumpor så hålls fötterna varma. Men för 13 euro paret så är det något som jag först tänker kolla om vi behöver.

Kommentarer (1)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Vet du det här inlägget kom som ett brev på posten - jag angstar också över vinterskor här...
Jätte bra inlägg du länkade till!
anna08.10.14 kl. 19:49
Vad roligt :) jo alla sorters vinterkläder eller barnutrustning är nog vetenskap i sig. Gjorde först misstaget att ta mig in på något av de finska familjeforumen, man blir nog mörkrädd an mindre...
09.10.14 13:48

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more