Linoleumgolv

07.03.2014 kl. 20:27

Uff också, remppan ger mig gråa hår. Igår märktes det att vi hade vattenskada i badrummet (feeeest!) och idag har vi fått slita ut håret med att fundera hur elen ska dras. Men åtminstone har vi valt vårt köksgolv!

Tidigare lutade åt vinylkork eftersom det skulle vara bättre för klumpiga händer (mina) och skonsammare för huvud och andra kroppsdelar (sonens och annat småfolks). Det skulle också vara varmare eftersom vi inte vill/kan installera golvvärme. Men jag vet inte om jag inte lade märke till det första gången jag fingrade på vinylkork på Värisilmä eller om det var bättre kvalitet än det jag tittade på igår, för nu kändes det väldigt plastigt och otrevligt.

Igår gick jag snabbt via vår lokala Värisilmä och skulle kolla på deras vinylkork igen, men de hade inte det mönster jag var ute efter. Däremot hade de linoleumgolv som försäljaren tyckte att var det bästa materialet för oss. Efter en dags googlande så har vi faktiskt beslutat oss för att det ska vara linoleum i köket. Ungefär så här:

Bilden är jätte slarvigt taget från deras katqalog men jag orkar inte fota om den. Köket kommer faktiskt att se lite så här ut, minus den snitsige ungnen! Nyanserna heter Vintag Blue och Moon och kommer från Forbo Floorings Marboleum Click.

Om Linoleum har jag lärt mig följande, Linoluem uppfanns redan på 1800-talet och till skillnad från Vinyl ett naturmaterial vilket ger det värme och ett inbyggt antibacteriellt lager. Linoleum förväxlas ofta med den plastiga vinylen men är inte alls samma sak. Linoleum uppfattades tidigare som ett lyxmaterial och var därför också materialet i Titanics matsal och på skeppets dansgolv!

Sköter man rätt om linoleum kan det hålla i upptill 40 år och efter det är det biologiskt nedbrytbart! Forbos linoleum är svanmärkt och gjort delvis på återvunnet material. Eftersom det är gjort på naturprodukter har det också en större litage yta, jämfört med vinylkork så finns det alltså en tjockare yta så eventuella skråmor syns inte lika mycket som på vinyl. Låter perfekt åtminstone i mina öron.

Bubblare: både vår blivande köksfläkt och våra köksskåp finns i nyaste Plaza, skåpen till och med rekommenderas för sanering av 40-tals hus. Ganska perfekt!

Kommentarer (1)
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Linoleum is the shit! Dessutom autentiskt i gamla hus. Rutigt är det urfint!
Anonymous08.03.14 kl. 20:41
Ja, jag är nöjd! Frågan är om vi ska lägga det rutigt eller salmiakrutigt, Maken är inte helt övertygad om det senare, medan jag börjar luta allt mer åt det hållet...
09.03.14 13:38

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more