Helsingfors i dimma

Man borde oftare klättra upp på stadens tak och de på staden från ett annat perspektiv. Det gjorde jag igår kväll på middag med nickes kolleger. 

Utsikten påminde mig om studietiden, där stod man som osnuten studerande och förstod inte att uppskatta att den pulserande staden låg vid ens fötter. Fast hoppas nya studenthuset fortsätter vara studenternas tillhåll, det inspirerar och fått en att aspirera tror jag. 

02.02.2016 kl. 09:27

Måndag är icke vilodagen

Igår den här tiden gick jag ren på övervarv panikåt frukost och försökte få mig själv iväg till Ikea i tid. 

jag var så nöjd när jag parkerade vid esbo Ikea kl 09:58 och dessutom hade hunnit ta med kaffe från bageriet! 

Jag skulle köpa Ikeas större potta (det är den enda pottan man borde köpa, absolut lättast att tömma) men på något sätt kostade det 89 euro fast själva pottan kostade bara 5,99... Köpte en hylla till badrummet som spontan köp så det var kanske det som mest krossade budgeten. 

Sen flängde jag till r-kiosken SOM TAPPAT mitt paket. Det torde ha kommit till rätta, nytt försök idag. 

Ett annat köp som jag gjorde var en värmepåse tombabyskyddet till bilen, önskar att jag hade tänkt på det när Kisen var liten. Så mycket lättare och säkrare. Babyn hålls varm och man bryter inte mot säkerhetsföreskrifter när man kommer åt att spänna bälten tillräckligt. Finns det månne nån liknande för bilstol för barn? 

 

02.02.2016 kl. 09:12

Tack för tipsen!

Fick en hel del tips också i FB-gruppen för finlandssvenska bloggare, ska ta och sammanställa dem för framtida bruk. Då vi nu kommer att stanna lite längre dessutom så är jag jätte glad för alla bra tips! 
02.02.2016 kl. 09:09

Vasatips?

Normalt när vi åker till Vasa kommer vi fram så sent att vi i praktiken bara hinner äta och sova på fredag. Men om en vecka ungefär åker vi upp med Nicke som ska på jobb och då undrar jag vad man kan hitta på för kul med en 2,5 åring och en bebis i släptåg. 

Barnvänligakaféen, bästa parken? Var äter man lunch? Vi bor antagligen helt i centrum och rör oss mest till fots. På lördagen kanske vi också kan hitta på något kul som vidgar vyerna med bilen. Alla tips tas tacksamt emot. 

31.01.2016 kl. 14:37

Vardagsmat

Ja vardagsmat, finns det något värre att hitta på? När vi var på babyshower med Tösen hittade jag max 30 min boken som jag velat ha en stund. Vi gjorde ett misslyckat försök med Safka som visserligen har bra mat men vi sökte ju en snabb lösning liksom. (sen när är carpaccio vardagsmat i det verkliga livet?) 

Den nya boken verkar jätte bra!  Har redan lagat fyra recept, två middagar, en lunch och snacks. 

  just nu är det dessutom säsong för apelsiner. Jag gillar inte riktigt att äta dom, de har för mycket fruktkött så jag tänkte laga lite juice. Men nu är det ju så att de apelsiner som säljs i Finland inte är menade för att pressa juice. På bilden ser ni resultatet av en apelsin. Inte speciellt arbetsdrygt...

 

31.01.2016 kl. 10:39

Klappa hundar, inte bebisar!

Jag ska väl börja med att säga att jag är kanske lite mer noga med hygien och handtvätt än folk i genomsnitt, men inte ändå helt hysteriskt. Jag kör devisen "rent skit är okej". 

Idag var jag på lunch med en kompis och barnen var med. I något skede såg jag att en liten flicka var på väg emot oss men var lite blyg. Hennes mamma var med och förklarade att flickan ville titta på bebisen. Så visade jag Tösen åt henne och småpratade med henne, så huxflux sa hennes mamma att "du kan säkert röra henne, klappa henne på handen". 

Varpå flickan klappade Tösen på huvudet och händerna och var hon nu fick tag. Det hela var ganska gulligt. MEN jag blev nog lite till mig ändå. Jag tycker INTE det är okej att säga åt sina barn att de får röra okända bebisar, hon är ändå inget husdjur utan en person. 

Speciellt inte i flunssatider och med RS -virus i farten. Jag har också av den orsaken mest hållits hemma med Tösen eller träffat folk hemma hos nån. Jag förstår ju att mamman tyckte att hennes barn kanske var rent eller friskt men det kan ju hon inte garantera och jag kan inte veta det. Dessutom vet jag ju inte hur mycket flickan hade rört sig i restaurangen och hur rena händer hon hade när allt är en enda slasksörja just nu. 

Skippa att röra andras barn, va?  Om du inte känner dom och vet att det är okej. Annars kan du ju tex säga åt ditt barn att vinka till bebisen, eller klappa en hund (även det med tillstånd av ägaren) 

Mvh, 

Tråkmamman

29.01.2016 kl. 14:30

Gradudag

Nu ska det fan i mig börja hända på gradufronten. Kapitel två tycker jag är klart nu. Så då är det bara att börja kämpa med resten. Igår hade jag lite migrän (jag vet igen) på eftermiddagen så det var tyst i etern därför och idag måste jag fokusera på gradun.

Så antagligen kommer jag att blogga massor igen. Hehe.

28.01.2016 kl. 09:56

Ps

Hjälp. Livly bombaderar mig med rea mail. Allt svårare att stå emot!  Jag gillar deras rosetter eftersom de har beklädda spännen som är skonsamma mot små huvuden. 

Dock gillar jag INTE postkostnaderna. FedEx fungerar dåligt i Finland och är dyrt. Men behöver ju massor små rosetter i alla färger tycker jag. Tex en blå behöver jag ju. Eller hur var det? 

26.01.2016 kl. 11:02

Godnattboken

Det tog urlänge för Kisen att visa intresse för böcker. Max och Maja visade han lite intresse för. Lossnade ordentligt gjorde de i höstas när jag lånade hem Godnatt, godnatt byggarbetsplats från bibban.

Till slut köpte vi hem den. Den ska läsas varje kväll. När jag klickade runt efter fylla i böcker hittade jag också den här av samma författare:

Den har äntligen kommit till Ärrän så den ska Kisen få höra ikväll. Nicke blir väl också nöjd med omväxling. Samtidigt märkte jag att de har en massa leksaker. Oj nej så lockad jag var att göra Kisen superglad med den här:

Men det får nog vänta. Om han ännu är lika kär vid födelsedagen får vi tänka om...

26.01.2016 kl. 10:58

Runaway pannlugg

Hjälp, min pannlugg ser ut som en halv pälsmössa! Tur att jag i slutet av förra veckan panikbokade en kvällstid till idag. Eg skulle jag behöva jämna ut nyansen i topparna också men tror inte jag har tid reserverat för det...

26.01.2016 kl. 10:56

Tofflor

Varifrån ska man skaffa dagistofflor?

Kisen har haft ett par i två storlekar från HM som var bra och kostade fem euro. Men HM gör inte större än storlek 24 i pojktofflor så nu måste jag hitta på något annat.

Tohvelisankari har rea 19 euro paret, det dyker alltid upp i min newsfeed. Kan man ska låta sig hjärntvättas?

25.01.2016 kl. 11:21

Reselistan

Ratatas reselista, hurra!

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Hmm. Kallaste var en sportlovsresa till Suomusalmi i högstadiet, det var typ -33 i skidbacken. Varmaste är svårt eftersom jag bott i Asien och DC. Men om man tänker på en semesterresa så var det faktiskt då vi reste till Salzburg med Nicke och det var +39 i en vecka.

Salzburg

Den här dagen i Virginia var också skitvarm

Hur länge varade din längsta resa?

Om man räknar turen runt Nya Zeeland som en resa så var den väl 3 veckor lång + en vecka till Cook Islands. Den övriga tiden så bodde vi ju där så det räknas inte tycker jag.

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Jag gillade nog massor att resa runt i Camper van. Skönt att ha allt pick och pack med sig och ha det relativt bekvämt men ändå kunna vara spontan.

Jag gillar roadtrips.

Favoritland att resa i?

USA. Jag gillade nog NZ men USA vill jag utforska så mycket mer. Österrike är mitt favoritland i Europa. Älskar att skida slalom men till näst drömmer jag om en resa till vingårdar i Österrike.

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.

Haha. Vilken ska man välja? Cook Islands antagligen. Så takapajula. Väntade mig tropiskt paradis och fick en veckas illamående. (Visserligen graviditets men de fanns ju fan int någo att äta på hela ön för en gravidperson som ville ha annat än franskisar och kokosvatten).

Nicke med kokosnöt, nån timme innan den Stora Matförgiftningen.

Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Så många ställen. Torget Nicke poserar på i bilden ovan är ett bra alternativ. Uppbyggt för att mjölka pengar ur turister, hade ingen annan riktig funktion.

Kinesiska muren har sina turistiga sidor om man åker till fel del, Rockefeller Plaza.

Cherry Blossom festival var ganska turistigt...

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Sveaborg så klart, det är en bra startpunkt. Tar man en guidad rundvandring så förstår man också mer om varför Helsingfors finns och i vilket sammanhang det fungerar. Sen skulle jag tipsa om restauranger etc men det är jag alldeles för trött för att gräva fram ur hjärnan just nu.

Har du några måsten i reseväskan?

Tryckreglerande öronproppar. Mina stackars öron kan inte flyga utan dem. Sådana som går att decinfiera och använda på nytt. Är alltid vettskrämd att jag ska tappa mitt sista par.

Dina fyra bästa resebilder.

Nå nu satt jag ut några redan. Inte vet jag om de här fyra nu är de bästa men jag hade dem på servern...

Kore kore. Ljuvlig strand, dit vill jag på nytt. Halvtimme utanför Auckland ungefär.

Chincoteague, en annan strand jag vill återvända till...

Jag gillar att vistas vid vatten.

Vad är den sämsta resan du gjort?

Reste till Kroatien på ett seminarium. Förutom att jag hade kul med min kompis så är det nog en resa att glömma. Det regnade i en vecka och vi fick bara friterad mat.

Vart skulle du vilja åka just nu?

Till en strand med barnen. Till en alptopp skulle inte heller vara fel. Men en varm och ren strand skulle nog vara någonting att njuta av.

Vart vill du absolut inte åka?

Oj jätte många ställen. Öknen tror jag inte jag skulle gilla. (jag gillar faktiskt inte sand under fötterna om den inte är typ vulkanisk som den på Kore Kore). När och mellanöstern är jag inte så intresserad av och Asien känns lite nähty. Skulle inte tacka nej om nån gav mig en resa dit, men egna pengar skulle jag inte sätta på det. Jag uppskattar mer och mer att kunna resa till länder där jag kan kommunicera på en djupare nivå.

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

Nå jag drömmer om jätte många men näe. Vi var på gotland förra midsommaren och det var nog super kul, kan tänka mig att åka dit igen. Vi har nog rätt mycket med stugbygge men  annars hade jag nog velat åka till Spanien, Frankrike, Österrike eller USA inom ett år. Inte alla då utan en resa.

25.01.2016 kl. 11:02

God fucking måndag åt världen

Nå voi god måndag också. Klockan är 8.55 och detta har redan hunnit hända:

- Kisen vaknade nån gång mellan 04-05. Han ville inte somna om

-Kisen ville ha mjölk,

- Kisen ville inte gå på pottan

- Kisen kissade i sängen (föräldrarnas fel som inte fixade potta)

- Kisen ville leka med mamma. Mamma stiger upp och ritar bläckfiskar. Det är ganska mysigt dock.

- Bloggskribent nu mycket trött.

-Lägger sig en stund på soffan innan det förhatliga graduarbetet ska börja.

-Brandalarmet börjar pipa i taket. Överväger att slänga saker på det, alternativt slänga ut det på hoplaksvägen

-Hämtar stege, dödar larmet mentalt

- Lagar kaffe

-Hinner inte dricka kaffe

- Grannens hund Satan (mitt kallelsenamn, de kanske har döpt den till något annat) börjar yla.

- Babyn vaknar och jag har inte hunnit börja skriva än för jag tog de sista minuterna till att blogga.

-Kaffet kallt och äckligt.

 

25.01.2016 kl. 08:55

Lyxbrunchen?

Idag hade jag en riktig lyxdag. Först bjöd J mig på brunch på Kämp.Förväntningarna var skyhöga, som sig bör om man äter brunch på stadens enda fem stjärniga. 

Maten var nog jätte god och servicen också. Vissa detaljer var lite konstiga, tex som nötallergiker så uppskattade jag inte att det inte stod tydligt på dessertbordet vad som innehöll nötter, men ännu underligare var beslutet att STRÖ NÖTTER över hela ostbrickan. Liksom hallå, ni hittade inte något mer allvarligare att strö över, som plutonium kanske? 

Sen tyckte jag att brunchen var lite trångt upplagd men de var kanske mest för att en tant, i ordens fulla mening, flåsade mig i hasorna. Men annars var det nog fint att bruncha under kristallkronor och få sitt kaffe till bordet i silverkanna.

På kvällen var det dessutom söndagsmiddag hos mina föräldrar, inte mindre än blinier. Vi försökte promenera dit men efter en timmes plumsande genom oplogade gator fick vi ge upp och ta bussen. 

24.01.2016 kl. 23:49

Snow day!

Idag fick jag en smärre chock när termometern visade -28. Vi som skulle vara ute ur vägen när Nicke jobbade hemifrån...

Nå till slut gick vi ut en stund med Kisen men Tösen fick stanna inne när hon ännu har så underutvecklade lungor. Vi hade jätte roligt med Kisen i pulkabacken och sprang ut och in på bygget. Väggarna målas ren! 

Min pappa tog som tur också halv etäpäivä så han kunde passa Tösen så vi fick ett ordentligt utepass med sonen. Så ljuvligt!  Vi testade brorsans snow skate och sonens balans och motorik är bara så imponerande. Fortsätter det så här så måste man ju på riktigt börja hänga på någon sportträning i framtiden. 

22.01.2016 kl. 20:32

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more