Ljuva maj

Skrev ett inlägg om vappen, den underbara vappen. Och sen raderades det. Eftersom jag lägger ett stycke tös på samma gång så nöjer jag mig att konstatera att det var en ljuvlig valborg och första maj. Just en sådan som man varje år drömmer om!  Allt var fint, vännerna, maten, barnen och dessutom skänkte vädret också sin magi över det hela. Härligt! 

01.05.2016 kl. 20:36

Värsta trotsmorgonen

Ja idag var nog en ordentlig trots morgon. Jag har en tendens att överprestera och fick dåligt samvete för att Kisen går så tidigt till dagis och började föra honom själv halva veckan. Efter dagens trots och gråtfest är det bara att konstatera att det fungerar bättre om hans pappa för honom. Så får han äta i lugn och ro på dagis.

I morse orkade jag inte mera diskutera så när han klädde på sig skorna utan strumpor på fel fot så fick det gå så då. Dessutom ville han ha på sig sin gröna rock som är en täckjacka. Den fick han då också dra på och så tog jag halaren under armen till eftermiddagen. Väl på dagis var han världens sötaste och vinkade så sött till mig att jag vill ta honom med hem.

Så här kan det se ut ibland. Kroppen full av trots och spring.

Ja, ja. Nu ska jag inte öda tid på att blogga utan försöka klämma ut några stycken gradu!

 

27.04.2016 kl. 10:48

Lindex-träffen

Sandra ordnar ju bloggträff på Lindex i Ekenäs på onsdag och jag är helt jätte ivrig, ser framemot att shoppa lite utan barnvagn. Kanske lite kunna pröva kläder också, det är chockerande för mig att det räknas som lyx i min värld just nu. Haha!

Nu vet jag ju inte vad det är för erbjudande som de kommer att komma med så därför tänkte jag skriva ett önskeinlägg om vad jag hoppas kunna fynda!

Nya shorts till sommaren behöver jag. Jag tycker de här är läckra men antagligen fegar jag ur och väljer enfärgat eller randigt...

Kanske nån vit spetstopp till shortsen?

En sån här blazer har jag också velat ha en längre tid, kanske jag nu äntligen hinner pröva den?

Fast egentligen så är min plan tråkigt nog att uppdatera lite basplagg, ett par svarta välsittande jeans skulle vara bra att hitta, kanske några slacks också?

De super trendiga utsvängda jeansen vet jag inte om jag någonsin kommer att vela använda igen. Minns från högstadiet med avsky hur blöta de var och hur mycket de sög upp vatten när det regnade...

Typisk mamma som jag är så hoppas jag nog mest på att det skulle finnas erbjudande på barnkläder. Kisen har börjat ha åsikter om sina kläder,köpte ett par byxor förra fredagen som han totalvägrar att ha på. De lär inte vara en bra idé enligt den snart treåriga killen. Jag bad honom peka ut själv vilka kläder som var en bra idé och jag måste säga att mamma approves!

Den första som han pekade på var den här, men det var i ärlighetens namn också den första skjortan på sidan.

Den här fick också Kisens stamp of approval:

Den här frågade jag uttryckligen om den var en bra idé och fick ett jo på den:

Däremot hade jag själv spanat på byxorna i samma mönster och tycker de skulle vara jätte söta, men de fick tyvärr ett väldigt ljummet mottagande. Men å andra sidan började väl intresset för att titta på kläder vara slut ren.

Så fina om man frågar mig! De enda som enligt Kisen var bra var dessa gröna jeans, såna har han ren. Fast buntarna börjar kanske bli lite korta.

Ja ja, får väl stå mitt kast. Har hela tiden önskat att han skulle bli lite mer klädintresserad. Fast då hade jag ju för mitt stilla sinne sett att det främst skulle gå ut på att han sku vara i extas över det jag hämtade hem liksom. Jag försökte också lista ut vad Kisen tyckte att Tösen skulle klä sig i.

Den första skjortan han valde åt sin syster var minimi storlek 92 så av flera orsaker får den nog bli i butiken...

Inte helt min stil, varken på flickor eller pojkar för den delen.

Vi surfade in på babysidan istället men där blev han mest distraherad av nån vattenvälgorenhet med ett afrikanskt barn på och ville helst diskutera vad bilden föreställde.

Förutom en mössa var den här kaninen det enda han tyckte att lillasyster behöver... Jag tror inte att jag behöver titta närmare på babykläder, där kommer jag nog att kunna hitta utan förberedelse något!

Själv tycker jag att Tösen kanske behöver några kortärmade bodyn, vi hoppas ju att det ska bli en varm sommar eller hur?

Den här är både lite mer mönstrad och pink än jag normalt skulle köpa, men gillar dock luftballonger...

Gult och blått är nog favoriter hos mig när det gäller babykläder...

Det ska bli spännande att se vad det finns för erbjudande på onsdag! Vi kommer att åka iväg på miniroadtrip med Catta och Hanna. Bra med sällskap så kan vi hålla varandra vakna hela vägen till Ekenäs :P

 

25.04.2016 kl. 16:27

Klä om en gammal stol

Nicke hade en gammal gungstol i sin släkt som ingen ville ha. Vi ville ha den även om det först var väldigt trångt. I Huset finns det dock bra med plats så den var en självskriven möbel när vi flyttade in. 

Det enda vi inte gillade var den typ hallonröda /anilinröda sittdynan. Jag undrar vilket årtal som det var mode för även i vår släkt finns / fanns en massa dynor som var beklädda i den färgen. Vi ville ha något med blått och vitt. Det här tyget jag valde är väl inte egentligen ett sittdynstyg, men när den sen slits så är det väl "bara" att klä om. Det gick nog ganska snabbt, efter att ha funderat på hur man skulle göra i ett par veckor (Heh) tog jag tag i det natten före vi skulle flytta in.​ några små skönhetsfel har den men på det stora hela är jag glad och nöjd. Jag är nämligen inte bra på att sy. Det svåraste är att stolen är snickrad så den är inte helt symmetrisk, vilket också syns i före bilden. Med lite våld gick det ;)

Den var flitigt i bruk under helgen. 

24.04.2016 kl. 17:39

Bloggbrunch

I morse hade jag Hanna  och Anna på brunch. Igår kväll gick jag till sängs rätt stolt över mig själv för jag hade dukat färdigt och blandat alla torra ingredienser färdigt i bunkar så att det bara skulle vara att tuta och köra. Nå det blev sen aningen trotsigt på morgonen så allt blev försenat...

Fast jag är lite lättad för Kisen kunde sätta ord på vad som hade stört honom med dagis så jag fick tala lite med personalen om det. Lite störd är jag nog ändå för att de alltid säger att allting ha gått bra när man frågar... Nå förstår nog att de inte alltid ids nämna alla små dispyter som barn har.

Lyckades ändå servera mina favorit matiga muffins, de är svinenkla att göra nämligen:

4 dl vetemjöl (jag bytte ut mot en dl havremjöl  och 3 dl spelt)

2 dl grädde eller mjölk

0,5 dl solrosfrön (jag brukar sätta lite mer)

0,5 dl olja

80 gram feta ost

1,5 dl ost (det brukar jag sätta lite mindre av, men det beror ju på hur matigt man vill ha det)

2ägg 

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 paket frysspenat

en handfull körsbärstomater

peppar

Jag toppar ännu med valmofrön. Blanda de torra ingredienserna först sinsemellan och sedan resten. Fördela i muffinsplåt, räcker till 6 st rätt stora. 20 minuter i 200 grader och så är det klart att servera.

21.04.2016 kl. 12:47

Att ha en vacker baby

Jag har en vacker baby, eller alla mammor tycker ju så klart det. Men Tösen gör folk lite ovanligt prilliga ibland, jag vet för jag hade ren en gång världens vackraste baby fast omvärlden inte då blev helt lika knäppa.

Det som får mest kommentarer är så klart Håret. Hon har ju en halv man ren, det går ju inte att förneka. Den är lockig också. Främmande människor som inte har tid att stanna säger ändå "noi hiukset" och fnissar till. 

 

Ögonen är tydligen stora också, fast det tycker jag nog är stort på andra bebisar också. Men enligt de som kommenterar så ramar håret in dem så att de märks. Vad nu det ska betyda, haha! Åtminstone tycker gemene allmänheten tydligen att hennes ögon är förvånansvärt stora i förhållande till mina eftersom främlingar (eller nog ett par bekanta också) brukar kommentera att det ju måste vara hennes pappa som har så stora ögon och sedan titta menande på mig. 

Man brukar säga att hon har gott humör också. Det har hon, men oftast är det för att hon har lindat oss tätt kring lillfingret och får vara i famnen för det mesta. 

Jag tycker nog att det är helt roligt när folk kommer och pratar med mig om Tösen, till 99% är det positiva kommentarer och det tycker jag är uppfriskande i Finland. Det håller säkert inte i sig hemskt länge till för hon börjar ju snart nå sån ålder att tex de flesta tjejer får hår.

De roligaste kommentarerna hittills stod rådgivningen för när sköterskan sa åt en studerande när vi kom in att den här babyn ger en babyfeber. En annan rolig kommentar var en äldre dam (!) i spårvagnen som konverterade att Tösen borde ha deltagit i vauva tidningens frisyr tävling på some. Dem övervägde jag en stund men vi vill nog inte hittills att barnens namn och ansikte ska finnas på nätet i någon större utsträckning.

Slut på skrytinlägget!

18.04.2016 kl. 20:54

Inflyttningsdags

Nu är det cirka ett och ett halvt år sedan vi på allvar började fundera på ett hus på lande. Den här helgen har vi med svett och tårar (mest trotsåringen eller orsakade av honom) gjort huset flyttfärdigt. 

Nästa helg kan vi nog ren bo där även om vattnet i brunnen inte ännu är testat. Jag tycker det finns lite samma lugna känsla i huset som jag upplevde i vår gamla stuga. Med den skillnaden att nu finns det aningen mer plats än de 26 kvm som vi tidigare förfogade över. 

Det var fart och fläng från första sekunden, det fina vitbetsade plankgolvet som jag researchat i veckor fick sina första skavanker. Men det gör ingenting, det var därför jag ville ha ett plankgolv, för att det skulle få patina istället för att slitas. 

Huset luktar ännu färsk målfärg och bets. Men just nu är det en inspirerande doft, få se om det känns likadant nästa lördag! 

Den här kommoden med marmorskiva stod i mina morföräldrars gästrum i tiderna, sen har den fått stå i mitt gamla rum hos mamma och pappa men nu fick den flytta med oss. Till nickes och brorsans stora förtjusning, helträ och marmor är ju kanske inte det lättaste att bära... Ginen ställde jag dit lite på skämt, tycker det är en vacker flaska som förtjänar att komma fram när den har stått i förrådet och väntat sedan julen. 

Det är inte så mycket möbler ännu, men vi tänker ta det sakta och känna efter vad som får flytta med. Sen när allt extra som har fyllt vår lägenhet hemma är ur vägen så kan vi kanske börja fundera på resten.

17.04.2016 kl. 16:37

Inte redo

En tid tar det nu varit lite krångligt med vagnpromenad. Om Tösen vaknar i vagnen så blir det ofta idel skrikfest. Det går liksom inte att vagga henne tillbaka i sömn. Det är bara att face the facts. Hon måste få byta till sittdelen. 

Jag började nästan grina, jag hade nog behövt mycket längre tid att mogna med beslutet men hipp som happ var det bytt. Nu går det inte längre att bara lägga henne utan att spänna fast henne i vagnen. (en petitess jag fastnat för)

Nu börjar en stilla svansång till babytiden. Med första barnet var det många "första si och första så", med andra barnet troligtvis sista gången i liggdelen (buhuuu), sista gången i side caren som vi byggde med kärlek enligt mammalådans madrass så dem börjar strax vara för liten. Lådan som var så stor när vi första gången la Kisen i den. Det kändes ju som om han skulle kunna sova där tills tonåren... (inte riktigt så klart) 

Så klart har vi en massa babytid kvar, ännu en kort stund är vi under halva tiden av min mammaledighet innan maken tar över. Nä vet ni vad, nu blev det sånt ältande att jag ska försöka lägga mig så jag kan gå till barnmässan med friska tag! 

14.04.2016 kl. 23:03

Bidar tid

​ jag är urusel på att blogga just nu, tiden räcker verkligen inte till. Viljan finns nog. 

Just nu väntar jag på barnmässan på fredag, har sparat en massa inköp som jag hoppas fynda på mässerbjudanden. Typ uv-dräkt åt lillan, sittunderlag till vagnen eventuellt. Allt möjligt smått och gott. Igår loppis shoppade jag fyra par verraren åt Kisen så nu har han dagisbyxor att slita på. Fast såg ett par så snygga verraren på lindex senare.  Hoppas de är på erbjudande på Sandras lindex träff!

13.04.2016 kl. 09:38

Det blev en bra dag

Det blev en bra dag, det börjar vara bättre nu med stressen. Har ännu lite gradu att fixa som jag vill få gjort snart men det känns lite bättre nu. Jag orkar. Jag orkade till exempel hämta Kisen från dagis två gånger tidigare den här veckan och jag har orkat laga mat. Det känns bra. 

Nästa vecka borde vi få flytta in möbler till Huset. Det känns också bra.Vänner och bekanta får toppjobb, blir riksdagsledamöter eller får viktiga jobb i Bryssel men jag är nog ändå rätt nöjd just ändå. Ett steg åt gången. Ett fint jobb är inte allt, lyckorus är inte allt. Jag tror på att vara nöjd. Imorgon är det fredag, jag placerar att vara nöjd. 

07.04.2016 kl. 23:52

Där igen

Jag är där igen, att jag glömmer att äta morgonmål, glömme att sitta ner och glömmer huvudet hemma. 

Idag lunchade jag med en kompis sen stod jag och gick jag i fyra timmar. Fötterna lider med av ar överdriva så. Mina fötter som en mår dåligt, igår gick jag med skor som inte passade foten efter graviditeten och låg och med i timmar i går på natten. Hela korsryggen värkte. Om det händer på nytt ska jag nog gå efter värkmedicin. 

Dessutom har vi igen köksproblem, maskinerna fattades och det ena med det femte. På distans har vi nu rätt upp det så jag tror vi slipper åka dit ikväll till bygget. Lätt var det inte. Kisens fot har också vuxit så att jag i panik försökt hitta nya skor åt honom men de jag ville ha från reima sålde slut på en sekund. Hittade till slut ett par i sello som nicke går plocka upp. Jag gillar att de ska ha mycket flexibelt botten, det är bra för musklerna i foten. Hoppas storleks gissningen gick rätt... 

30.03.2016 kl. 16:05

En trött påsk

Vi har haft familjetid efter den rätt krävande graduspurten. Nicke har varit pappaledig, jag har klippt håret utan barnvakt (hejdå 30 cm!), vi har städat, städat och städat. Brunchat själva och bjudit på brunch. 

Promenerat 8 km varje dag och lagat mat. Det har varit skönt men också väldigt krävande att underhålla Kisen som varit på så trotsigt humör. Han börjar bli svartsjuk på lillasyster nu, vi försöker sätta ord på hans känslor och hjälpa honom över det värsta man lätt har det nog inte varit. 

Tösen har ätit sin antibiotika, hittat sina fötter. Hon är ganska mammig jämfört med Kisen i samma ålder. Har tittat på bilder av Kisen och kommit fram till att han nog var mycket skalligare som bebis än jag ville erkänna då. Heh. 

27.03.2016 kl. 18:51

Grått hår incoming

Om jag någonsin kommer att få grått hår av stress så är det nog den här veckan då jag ska sträva till att bli färdig med gradun, åtm bara ha finputs kvar och så vara ensamstående mor när nicke åker iväg på arbetsresa. 

Allt lutar mot katastrof kan jag säga. Kisen är inne i mega trotsfas och Tösen började veckan med att äta hela natten. Hon har dessutom varit super flunssig men det börjar vara över. 

Huh, säger jag bara. 

14.03.2016 kl. 08:30

Fyra månader med lillasyster kanin

Idag var Tösens fyra månaders rådgivning. Vilka fyra månader det har varit, ljuvligt för det allra mesta. Litet småkämpigt ibland med gradun men äntligen börjar det fanskapet vara lite lite grann "voiton puolella".

Jämfört med Kisen är lillasyster en riktig lättviktare, på sin fyramånaders rådgivning vägde Kisen 7,8 kg medan tösen nu väger 5,8 kg. I förhållande till sin längd är hon aaaningen på minussidan så vi ska börja ge lite gröt snart och förstora smakportionerna lite grann.

Hon har också lite problem med sin mage så vi var till doktorn och fick utskrivet(fast det kanske inte skulle behöva vara på recept?) fibertillskott. Som läkaren sade att hon skulle dricka med glädje. Icke. Till slut började jag blanda det i ersättning och det dricker hon nog sen helt glatt. Och magen fungerar utan att hon har ont verkar det som. Men hon behöver det tydligt för de dagar hon bara spottade ut när preparatet serverades med spruta(typ i en vecka försökte jag) så var det tillbaka till magknip.

Annars är hon en glad filur som endast gråter om hon är hungrig eller blir skrämd. Som idag av den våldsamt farliga skallran på rådgivningen... Hon blev otroligt rädd och skrek massor så istället för skallran fick hon följa mitt amningsmycke med blicken...

Jätte nöjd med smycket annars, det kommer från finska ByPinja och fungerar också som tandsprickssmycke.

10.03.2016 kl. 19:10

Grindnisse

När jag läser igenom mitt källmaterial till gradun så finns det ofta en hel del fina öknamn som inte längre används. Som grindnisse, jag vet inte riktigt varför man ska bli förolämpad av att vara en grindnisse men nånslags seg lantis avses nog ur kontexten.

Jag är själv så trött att jag håller på att krevera och hur jag ska få ihop en gradu inom insatt tid är nog en intressant sova fråga (vilken freudian slip liksom).

Jag slösar värdefull gradutid på att sitta och fundera på grindnissar och söthjärtan. Jag typ önskar att babyn ska vakna från sin tupplur så att jag får ligga och amma/sova istället för att slå huvudet i keyboarden.

05.03.2016 kl. 12:53

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more