Satans krupp

En ytterst ovälkommen gäst är (falsk) krupp. När Kisen var lite på ett år kom den första gången på besök, då till totalt oförberedda föräldrar och med sin kompis febern. 

Nu lät Kisen visserligen som ett lungsanatorium men hittills verkar han feberfri. Det viktigaste är att lugna barnet om den får ett kruppanfall. Vi har turen att ha en balkong så han fick sitta där och andas en stund. 

Ikväll är jag lugn, men jag minns ännu och kommer alltid att minnas hur hemskt det var att vakna till att han inte kunde andas då för två år sedan. Hade inte Hanna (?) bloggat om Hubbes krupp (om jag minns rätt) strax före så hade paniken nog varit total då. 

Nu tog det hittills bara en liten stund, men vi får se hur natten går, och vår plan att åka ut till skärgården med den... 

Älskade pojke, hemskt att höra honom rassla.

06.07.2016 kl. 01:18

Aldrig/ alltid listan

Vad skulle du aldrig...

Äta?

Häst eller apa. Helst inte andra djur som äter djur som katt / hund/ lejon. Bodde i Kina som barn så allt det där låter semi resonligt att man i misstag skulle kunna råka äta men häst är känslosamt och inte något jag vill äta.

Dricka?

Något som är menat att dricka antar jag, öl antagligen. Hatar verkligen smaken.

Skoja om?

Oj, det finns så mycket som jag helst tycker att man ska låta bli. Våldtäkt kommer kanske först till ytan.

Ha på kroppen?

Jag skulle nog inte pierca mig, jag kan objektivt tycka att det kan passa på nån men oftast tycker jag helt enkelt inte att det är snyggt (eller hygieniskt).

Vilja uppleva?

De finns nog för mycket för att välja.

Kunna arbeta med?

Man kan arbeta med det mesta om man ser det som ett tillfälle att lära sig något nytt. Har till exempel jobbat för en ultrakonservativ, religiös abortmoståndare mm. Iband var det ju inte alltid så roligt men jag lärde mig massvis. I längden skulle jag ändå inte vela arbeta för eller med nån som har väldigt olik livsåskådning. Med en nazitst skulle jag nog inte ville jobba alls.

Säga nej till?

Presentkort till nån butik. Hej från materialisten.

Googla?

Tips från coachen: googla inte i onödan, tex vet du en adress till en butik, gå inte via google eftersom det pingar genom deras servrar och förbrukar mer elektricitet globalt.

Göra offentligt?

Oj oj, massor med saker. Men t.ex. tycker jag att det är besvärande när par har för mycket PDA (public display of affection),så det kanske jag undviker.

Blogga om?

Allt för detaljerat om mina barn. Jag vill att de ska få välja själv.

Vad hittar man alltid/ofta...

På ditt skrivbord?

Läppomada.

Under din säng?

Läppomada antagligen

I din jackficka?

Läppomada...

Bakom din kylskåpsdörr?

Eeeeeh. Läppomada. Jag känner att jag måste förklara, jag kan inte koncentrera mig om jag har torra läppar. Jag behöver inte sätta läppomada allt för ofta men jag måste alltid ha det till hands. Så det finns överallt hemma hos mig. Det finns i kylskåpet eftersom jag föredrar (svenska) Försvarets hudsalva, eftersom jag brukar köpa eller få det från Sverige så eeh, har jag ett lager i kylskåpet så att det aldrig tar slut...

Vid sidan av ditt handfat?

Handkräm, med baby i huset tvättar man händerna minst en miljon gånger och då behövs läppomada handkräm.

Högst upp i din bokhylla?

Högst uppe där man inte räcks? Viktiga papper.

Längst ner i din tvättkorg?

En duk från förr förra första maj.... Det kom något på den och jag har inte luskat ut om den går att tvätta, vet att det inte går i maskinen så jag har egentligen bara lämnat den där åt sitt öde. Heh.

Framför näsan på dig?

Dataskärmen för en gångs skull...

I dina tankar?

Att min telefon kommer att gå sönder när som helst, går knappt att ladda den. JAG BORDE HA TAGIT DERAS SKIT FÖRSÄKRING!

21.06.2016 kl. 21:27

Pingu på vift

 Igår eftermiddag skulle en liten tös sova en tupplur i vagnen men i stället slängde hon ut sin pingvin. Kvällen blev ett desperat letande och till slut satte jag upp en efterlysning på den lokala mammasidan och plötsligt rasslade det in tips att den var på ett kafé. Och det var den också, hurra! 

Vilken glädje och vilken kärlek till vår stadsdel! Tösen somnade direkt i vagnen när hon fick krama om sin kompis! 

15.06.2016 kl. 12:15

Skräcken

Att ha barn = mycket mer skräck i livet. Idag blev det att föra Kisen till doktorn pga trötthet och hängighet och allmän täpphet. Vi tänkte allergier, doktorn skickade till labbet för att utesluta annat. 

Den väntetiden var enormt lång, speciellt per distans när jag var hemma med purken lillasyster. Hann måla upp ganska många scenarion i mitt huvud. Tack fantasin alltså!

Allt var bra så vi kör med allergimediciner och hoppas på det bästa. Barn borde inte få bli sjuka!

14.06.2016 kl. 21:46

Tre år

För exakt tre år sen låg jag på barnmorskeinstitutet och födde. I normala fall är jag inte en hippie när det kommer till medicin men jag kan nog inte för mitt liv förstå varför vi kvinnor har låtit (manliga) läkare tvinga ner oss och föda liggandes på rygg. Finns det någon mer onaturlig ställning att föda i egentligen?  Man har ingen nytta av gravitationen till exempel. 

Nå ja, för tre år sen hade jag väl inte så mycket val eftersom diverse pulsmätare måste hållas på. För tre år sen fick jag också fortsätta och kämpa i några timmar till medan jag nu tänker sova för att orka fira vårt "stora tåg". Vi har tänkt ge ett paket på morgonen och ha morgonmål hemma och gå lite senare till dagis antagligen. Sen på kvällen ska vi ha några paket till och favorit maten carbonara. 

På veckoslutet ska vi ha kalas, givetvis med tåg som tema. Thomas tåget förstås. Jag har pinnat lite idéer och bett om lite hjälp med maten, hotdogs och tåg cupcakes på menyn, bland annat! Samtidigt får "tjocka" släkten också se Huset. Fast vissa har tjuvstartat och traskat runt lite grann, bland annat Tösens gudföräldrar som jag räknar med att ska fungera som tösavlastningsyta, nu sista (?) släktkalaset de kan ta det riktigt lugnt. Den blir det andra bullar när deras egen typ kikar ut. Muahahaha ;)

13.06.2016 kl. 22:56

Stockholm here we come

Efter velande hit och dit tog jag till slut mod till mig och bokade resa. Tösen och jag drar till Stockholm ren i övermorgon! Antagligen med lånad babyzen yoyo resevagn (funderar på en liknande lösning åt oss så super snällt av Emmisen att låna åt oss!) och nån form av bärsele. Jag hoppas bara att jag får ta två handbagage, ett åt bebisen och ett åt mig, lite osäker ännu hur reglerna är... 

Två nätter ska vi bo hos Tösens Stockholms gudmor och strosa omkring på stan medan hon jobbar. När vi besökte henne senast var det Kisen som var tre månader gammal bebis och då var det Östermalm som gällde. Fint med svarta bugaboos och idel stiliga svartklädda svenskar. Nu tror jag att du är Söder som gäller, borde säkert kolla upp lite mer om Stockholm när jag inte har Sonera utan får klara mig med wifi.

Hur ska det gå, och hur ska det gå med killarna? Har ledsamt efter min lilla pojke ren, har nog blivit världens värsta husmus. Eller tja,  behöver inte nödvändigtvis vara hemma men helst med familjen... Men ser framemot lite kusinhäng!

05.06.2016 kl. 20:23

Den är inne, sol i sinne!

Hurra, har faktiskt returnerat gradun idag! Vad skönt! Fast ännu är jag mest vettskrämd.

Jag blir ju inte färdig ännu eftersom jag ännu ska tenta på hösten men nu tänker jag ta sommarlov och boka en stockholmsresa med Tösen för att hälsa på hennes gudmor.

Hoppas att jag också hittar lite födispresenter åt en liten Kis som snart fyller år. Allra helst något med Thomas tåget om han får välja.

01.06.2016 kl. 14:34

Strandhäng

Igår beslöt vi att stanna längre på lande, nicke åkte in på jobb och så blev jag här med barnen. Sandras (sandravaihela.wordpress.com) status virvlade förbi på Fb och jag passade på att bjuda in henne och Sagis för lite beachhäng. 

Jag tror jag hann dricka mitt kaffe mellan varven medan Sandras visst hann svalna lite. Så fort som möjligt ska det nog bli en ny maskin här så man kan laga ordentligt kaffe!  Fast det var nog inte maskinens fel att kaffe var svalt utan det som sker när tre barn vistas på en terrass liksom. Fast bra gick det! 

Sen gick vi ner till stranden och jag fick nog öva mina armmuskler ordenligt när Kisen först vägrade att röra sanden... Men sen när han vågade sig i så var det ingen hejd på vattenlekarna. Hoppas han ska vara mer intresserad av att simma den här sommaren! 

Här sitter han ännu i halvpanik på filten och kräver vatten i hinken. 

30.05.2016 kl. 20:29

Surprise!

Idag hade vi surprise baby shower är Jessica (bloggar från mobilen mittpanorama.wordpress.com)som inte blev så hemskt överraskad!  Vi smög in medan Jessica var upptagen i nedre våningen. Gästerna hade satsat så otroligt, massvis med tårtor och mat. Det vart gott och roligt! 

 önskar att jag hade haft en till mage att äta allt med!  Här endast en bråkdel av det vackra bordet! 

Två timmar hade jag egen tid och så åkte jag tillbaka till lande för att äta middag. Otroligt nog kunde k-butiken i ingå leverera det mycket hypeade nyhtökaura som konstant säljer slut i Helsingfors. Det var både skoj och gott. Värd all hype faktiskt tycker jag! 

29.05.2016 kl. 23:15

Mer bebisar åt folket!

Idag har jag hört om två nya bebisar på väg till bekanta och få saker gör mig lika glad. Hurra! Vet int varför jag blir så glad men jag blir! 
26.05.2016 kl. 18:19

Ett abstrakt abstrakt

Sitter och skriver på mitt abstrakt, eller mognadsprov. Jag tror vi är där nu, vi ska gå skilda vägar snart, avhandlingen och jag. #vitungradu

Inte en dag in på juni ska vi gå. Vi lämnar dig på våren. Jag vill inte mer. Det är faktiskt inte du, det är jag. Jag har mognat ifrån dig och ditt mognadsprov. #comewhatmay

Jag kan inte helt sluta fila på den, fast jag vet att det inte blir bättre. Att det är dags nu. Jag borde inte bry mig mer om vitsord, men hur slutar man bry sig? #duktigflicka

Äääh. Lite till, sen är det över. #visesimorgon

24.05.2016 kl. 22:09

veckoslutets inredningsmaraton

 

 Vi gör klart ett hörn åt gången och nästa veckoslutet flyttar vi på möblerna igen men lite går det hela tiden framåt varje veckoslut. Kistan tillhörde min mormors mors farmor, typ (tappar alltid lite bort mig i generationerna) hon hade en sybutik i Vasa på för typ hundra år sen och reste med tåg till St Petersburg efter tilbehör och kistan var hennes resväska. Älskar förresten att förgätmigejerna äntligen blommar! 

Det här skåpet var ett jätte fult 90-tal skåp med nånslags industriellt genomskinligt lack på. Blä. Det fick sig också ett lager Annie Sloans Parisian Gray på utsidan. Nästa vecka tänker jag skaffa nån pigg färg, typ ljusgul, pink eller blå som jag målar insidan med och så tänker jag köpa några nya handtag så blir den helt som ny!

I vardagsrummet råder också kaos när Nicke skruvar ihop en bäddsoffa till gästrummet. Det är elva miljoner metallstänger tydligen.  Bakom fönstren, som vi inte hann tvätta heller den här gången, skymtar terrassens nya staket. Först var jag väldigt ledsen att vi behövde ett staket eftersom jag trodde att utsikten skulle lida men efter idogt googlande hittade vi några modeller vi gillade som vi gav i handen på vår byggare. Vi kallar honom för Gandalf och jag tycker nog han trollade fram ett fint staket. Grindarna verkar jätte bra och hittills har trotsåringen hållits på rätt sida, hoppas han gör det också i fortsättningen! 

Har absolut noll lust att åka hem till vår stökiga lägenhet men halva veckoslutet har jag kippat efter andan så det är nog bara att knalla till läkaren imorgon och förnya astmamedicinen. Blä för det men kan ju inte fortsätta snylta på nickes medicin heller. Att andas är så mycket skönare än att inte göra det ;)

22.05.2016 kl. 13:09

Brunch, babyheimlich och blodbad

Ja den här dagen kan man gott kalla för berg- och dalbana. Först började vi med den vanliga kaos som inleds när det är jag som ska föra storebror till dagis. Två personer som är släkt till mig (säger inte vem för att inte genera nån) bestämde sig för att uträtta ett större ärende just före vi skulle ut genom dörren så vi blev försenade till dagis. Vilket betydde försenade till brunchen. Som tur hade jag förvarnat om det senare. Dagis är generande nog vana med det.

Tösens hår växer ut blont, jag undrar vad som hände där vid fyra månaders åldern som fick färgen att ändras?

Sen somnade faktiskt Tösen i bilen men var ändå rätt purken på brunchen hos gumor Jessica som vi helt fräckt bjöd in oss till. Tösen fick smaska på en gurkskiva och tyckte det var gott. Jag smaskade på en massa annat och tyckte det var gott. Hade jag vetat att nästa gång jag åt mat hade varit vid 18 så hade jag nog ätit lite mer ändå...

Sen fick Tösen mat eftersom hon ville äta en massa obabyvänligt allra helst. Det fungerade inte helt prima eftersom hon ändå ville smaka på allt så fick hon lite tugga på en bit bröd. Så tänkte jag inte efter och gav inte brödkanten som jag borde ha gjort utan innandömet. Som hon sparade i kinderna och sedan svalde allt på en gång. Så klart fastnade det i halsen. Så klart. Så fick jag testa att mitt babyheimlichgrepp ännu var rutinerat. Tacka gud så var det ju bara lite bröd så det kom ju allt ut till slut.

Just i stunden tycker jag inte att det ät så skrämmande, men efteråt börjar jag så klart tänka att vad om jag inte hade fått ut allting osv...

Något att komma ihåg...

Sen svängde jag hem och dammsög och hann precis i tid till dagis vårfest... heh. Väl hemma var vi lite spralliga när vi skulle tvätta händerna med Kisen (jag säger vi, men en av oss stod rätt stilla om vi säger så, dock bar den senare nog ansvaret så det går jämnt ut) och rätt som det var brakade Kisen in i lavoaren med hakan först och tänderna gjorde hål i underläppen. Som det kom blod och tårar. Som tur brukar det se värre ut när det blöder i munnen än det är.

Nå ja, resten av kvällen så gick nu rätt okej. Det ser kanske inte mera ut som om jag hade hunnit städa och men däremot fick jag barnena rätt bra lagda själv. Det är en tid sen jag prövade på det, då var Tösen så liten och utan rutiner att det bara var normalsvårt. Nu hade jag dom i var sitt rum och i ett skede grät dom båda och jag förbannade deras far, men på något sätt fattade Kisen att han inte kunde busa så mycket som vanligt och så sov han. Efter en halv timmes grovjobb. Tösen somnade också nästan av sig själlv. Nästan.

Med tanke på att ingendera av barnen fick bestående men så slutade vi på plus väl idag.

19.05.2016 kl. 22:23

Arabia, Ikea och Annie Sloan om vartannat

Eftersom vår förra stuga var 26 kvm och väldigt proppfylld av saker så har vi försökt inreda det nya huset med andakt och luft. Det har ekat lite tomt en tid i huset, men lite mera möbler ska vi ändå ha.

Även om jag inte tänkte att vi skulle skaffa så mycket mera porslin så ärvde vi massor med Arabia servicer från äldre släktingar (som ännu lever så det är inte sorligt!). Till exempel det blommiga Arabia fatet hör till en massiv service med karotter och allt. Hemma skulle jag kanske inte vara riktigt så romantisk men på lande tycker jag att det passar bra. Allra mest älskar jag den gråa teservicen, som i vårt bruk fick bli latteservice eftersom kaffekopparna inte var tillräckligt stora. Heh.

Förra veckan fick vi verkligen göra vuxen pussel, det vill säga sätta ihop möbler från Ikea. Vi köpte inte mindre än tre soffor!  Den ena blir gästsäng och så valde vi två mindre soffor i stället för en hörnsoffa. 

Sofforna skymtar här bakom växtligheten, vi valde den nya ljusbeige nyansen. I och med att huset badar i vitt och vi är notoriskt klåttiga så valde vi lite mörkare tyg än helvit. Jag tycker också att den ger lite värme. Som soffbord har vi för tillfället ett litet sidobord som var lackat rätt fult i mörkbrunt så jag drog först en blå nyans (Duck Egg Blue) av Annie Sloans kalkfärg och sedan lite ljusare accent i Paris Gray. Det är för litet för vår soffgrupp men vi vet inte helt ännu hurudant bord vi vill ha. Det får ännu mogna fram. 

Det andra vi köpte var ett Möckelby matbord. I butiken fick jag kalla fötter och tyckte det blev för stort men Nicke insisterade. Han hade nog rätt. Här på bilden har vi precis ätit middag och bara stigit upp, fast det är lite stökigt så tycker jag att stämningen är fin. (jo trotsåringen hade mutats att sitta still en stund med ipadden)

Stolarna gör sig på bilden men i och med att vi har flera restaurerade stolar hemma i allmogerött kommer jag säkert att måla om de här i någon annan nyans. Åtminstone det röda. 

Ännu en närbild på bordsytan. Grytunderlägget är från HM Home. Jag tycker det är så snyggt att det kan stå framme på bordet. Snyggt och praktiskt, det gillar jag! Vasen är från min morfars kemikaliefabrik och har antagligen innehållit tandkräms ingredienser. Jag stal den av mamma, hon har massvis från pyttesmå till en meter höga. Min plan är att skaffa så lite nytt som möjligt och istället våga mig in i jordkällare och diverse andra skrymseln och vrån.

18.05.2016 kl. 10:32

Folk med fler barn är knäppa

Vilket dygn vi har haft. Det började med att Kisen blev sjuk och jag steg upp med honom, medan vi var i badrummet lyckades Tösen rulla under sin pappas hand och falla mellan sängen och resesängen. 

Om något är ett hemskt ljud så är det ljust av när ens barns huvud slår i marken. Nå som tur så hindrade resesängen lite fallet så det hände inget, hon slutade direkt gråta när jag fick henne i famnen. 

Gårdagen gick mest i att försöka avgöra om sonen var sjuk eller inte och vilken grad av ingrepp som krävdes. Småjobbigt också att värkmedicinen blev hemma och det tog en tid innan vi hittade ett jouröppet apotek i kyrkslätt. Blev inte så mycket familjennjutande liksom. 

Idag är nicke på jobb igen och jag får ingenting gjort. Ingendera av barnen går med på att sova dagssömn och ett uppslag gradupapper är allt jag hann gå igenom. Men hoppeligen blir det lite bättre på eftermiddagen! Kisen sover nu inte dagssömn, han är rätt purken på kvällen men åtminstone sommar han hittills tidigare än de mardrömstiderna vi haft på senare tid... 

Edit. Rubriken syftar på att jag int förstår hur man får det att gå ihop med fler barn. Otroligt! 

 morgonmålet var ännu lugnt och skönt igår, men sen... 

06.05.2016 kl. 12:58

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more