Glutenfri zucchinipizza

Postade en bild på vår middag igår och lovade dela med mig av receptet för det var faktiskt en super god pizza. Jag tycker inte heller att det var något krångligare än vanlig pizza. Faktiskt så tycker jag att det var mycket lättare för jag hatar känslan av deg på mina händer...

Zucchinipizzabotten

1 medelstor zucchinici (ca 3 cups)

1 ägg

1 påse färdig riven parmesan (ca 2,5 dl / 1 cup)

kryddor

Riv zucchinin på rivjärn med de stora hålen, linda in i ystningsduk (cheesecloth) eller t.ex. "harsoliina" / snutteduk eller något liknande tunttyg och vrid om riktigt ordentligt. Salta och låt rinna av i 30 minuter och upprepa, även saltningen. (Olika recept säger att man ska göra det 1-3 gånger, jag valde att göra det  två gånger men väntade endast en kvart mellan gångerna).

Blanda ihop ingredienserna och krydda med peppar. platta ut "degen" på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn ca 25 minuter på 200 grader. Blandningen ska vara stelnad. Jag plattade ut ganska tunt så 25 minuter räckte bra, gör man tjockare måste den kanske vara längre.

Lägg på fyllning och grädda 15-20 minuter till eller tills pizzan ser färdig ut. Bottnet ska bli lite gyllene i kanterna som på bilden.

Vår fyllning bestod av lite tomatkross, ett lager rödbetshummus, chevre, några äppelskivor. Eftersom bottnet innehöll så mycket ost tyckte jag inte att jag behövde nån ost på pizzan förutom chevren. Efter att pizzan kom ur ugnen strödde jag ännu över färsk ruccola och rostade pinjekärnor sprinkalde lite fikonbalsamico över allt.

Färdigt!

30.12.2016 kl. 00:28

Into the great wide open

Vintern kommer och går här i huvudstadesregionen. Jag går på promenader och funderar på drömjobb.Det går fanimej inte att söka ett jobb med en ettåring i hasorna. Jag tror jag nöjer med att söka ett super intressant jojobb och sen väntar jag med HC-arbetssökandet tills jag har mera tid att disponera över...

Om allt går som det ska så är det bara två månader av vagnpromenader under veckorna kvar för mig. Fast om jag börjar söka jobb i januari så kan det ju vara att det tar lite längre. Hur som haver är det skönt och skrämmande på samma gång. Men det bästa är att Tösen blir hemma med Nicke så dagis är aktuellt först på hösten.

01.12.2016 kl. 15:03

Lilla vinterlistan

Vad tycker du om vintern?

Jag älskar vinter i typ november-februari. Sen vill jag gärna ha vår.

Hur kommer du se ut i vinter?

Trendiga påsar under ögonen känns det som just nu. Matchat med vad som är rent i skåpet...

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

-20 och snö fast helst inte allt för länge, men hellre snö för kroppen vänjer sig vid kyla.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Tja, jag ska väl försöka komma ihåg att blogga lite.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?

Inomhus tänder jag väl en brasa i spisen, om jag är utomhus har jag förhoppningsvis klätt mig rätt så att jag inte behöver göra just något annat extra. Rätt kläder och rätt skor är nog a och o.

Berätta om ditt bästa vinterminne.

Oj, det var svårt. Förra vintern stängdes värmen i huset när jag var hemma med båda barnen och Tösen var nyfödd. Då tände jag en brasa och vi satt där och värmde oss. Det var ganska mysigt.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

få ett jobb, åka skidor på isen, åka skrinnskor och julpynta i nya huset!

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Hmmmm. Jag har nog inte planer på något annat än popkultur i år. En opera skulle jag gärna gå på om vi fick barnvakt. Nästa vecka ska jag se min kusin spela ishockey i mestis, han är näst högst i poängbörsen så jag är jätte glad att kunna heja på honom!

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Nå ganska mycket kommer att vara annorlunda eftersom Tösen nu kan gå. I februari blir Nicke hemma med henne, så jag hoppas att jag ska ha ett jobb då. Allra bäst skulle vara om jag hann få ett jobb till typ mitten av februari så skulle vi kunna ha lite familjehäng i början av februari. Åka lite slalom skulle inte vara fel!

18.11.2016 kl. 08:30

Denna vecka

Saker jag gjort denna vecka:

- fortsatt vara trött

- beställt rosetter från Livly för 140 euro (inte bara för eget behov då)

- blivit filosofiemagister

- druckit champagne för att min studietid är över

- gått med vagnen i regn och rusk

- druckit kaffe och varit mer trött

- vaknat på nätterna av barnen

- funderat allvarligt på att ta en tatuering i pannan med texten "ruuhkavuodet", kommit fram till att det är onödigt, den texten står redan i min panna.

- svarat cirka en miljon gånger på vad jag tänker göra nu. Svar: jag vet inte. Söka jobb. Jag vet inte vilket sorts jobb. Allmän vädjan till folk i min närhet Please, skippa frågan om vilken slags jobb. Jag är så innerligt trött på den frågan och jag har inget smart svar.

Peace and love, nu ska jag försöka sova en stund.

17.11.2016 kl. 11:23

Tröttheten

Jag skrev min sista tent på uni och sen dess har jag varit trött. Så trött. Vet inte om jag någonsin känt mig så här trött. Annars mår jag bra, planerar på att börja söka jobb efter julen eller så.

Jag vet inte om det är stressen som har släppt eller om det är för att Kisen kommer tassande mitt i natten och jag inte vaknar till det och plötsligt bara inte har rum att slappna av i sängen.

Tösen varierar med att vakna en gång i natten, vakna två gånger eller sova hela natten, så helt bra med andra ord. Ingendera av barnen äter ett skvatt just nu. Eller Kisen äter spenatplättar med säkerhet och köttbullar ibland, fiskpinnar säger han sig äta men det stämmer inte och så äter han också makaronilåda några gafflar. Flickebarnet äter äppel, frukt men ingen gröt, ingen varm mat förutom nuggettar från mäccen. Ost äter hon också. Fast jag vägde henne och fick det till 8,1 så den ökade mängden mjölk verkar kompensera.

Igår firade vi Tösens ettårs dag, ska eventuellt blogga lite om det.

07.11.2016 kl. 11:28

1 års rådgivning

Vår lilla flicka blev ju 11 månader och idag hade vi redan ett årsrådgivning. Hon hade växt på sin egen kurva och var nu 7,7 kg, blev helt överraskad, speciellt när jag vägde henne för några dagar sedan och hon vägde 7,3 men bättre så här så klart. Särskilt lång är hon inte heller med sina 70 cm.

Det skulle vara lustigt om hon hölls så här liten när åtminstone min sida är rätt lång, jag är typ kortast med mina 168 cm. På grund av vår utlandsresa fick hon också MPR vaccinet nu vilket betydde att hon fick tre sprutor. Det uppskattades verkligen inte, hon visade riktigt sin andra ytterlighet. Från att ha varit solig och pratsam hela besöket blev hon arg som en varg. Men det är kanske inte så konstigt med tanke på att hon var ganska trött.

Att lägga henne gick dock ganska bra igår kväll, tog en stund med skrikmängden var inte så stor. Längtar dock att komma hem från stan så att jag får plocka hem min lilla pojke men först måst jag till uni och få min dom!

04.10.2016 kl. 10:54

Hemmasemester

Nicke är på arbetsresa och Kisen ska till morföräldrarna över natten. Det känns nästan som en minisemester att bara behöva se till två personers näringsbehov och närhetsbehov. Fast på det sättet inte en så spännande semester för jag lär jobba och städa ganska mycket. Underhållningskravet riktas också bara mot mig så får se hur det känns i kväll...

Imorgon är det också mycket på agendan, jag ska fixa passfoton åt lilltösen och gå till insten och reda upp mina tenter och fundera ut när jag kunde tänkas ta den där examen... En eller två tenter är frågan.

På morgonen hade jag en hård huvudvärk av all sol samt lite ledsamt efter min pojke på förhand. Men sen hörde jag att han skulle få pasta carbonara hos mormor så sen blev jag övertygad om att det kommer att gå bra.

03.10.2016 kl. 14:32

Sömnskolan

Sömnskolan. Håller vi ännu på med den?  Det känns lite så. Alltså sover "hela natten"  till allt mellan 04-06 gör hon väl men insomnandet är huvudlöst.

19-19:30 ger vi kvällsgröt, sen ännu lite kvällsmjölk och sen brukar hon gnugga sig i ögonen och nicke brukar läsa en bok med henne. Sen lägger man henne i sängen och oftast vrålar hon tills hon somnar. 

När jag lägger henne hjälper nog inget, hon skriker efter att få komma upp i famnen för full hals tills hon är utmattad. Varför?  Varför kan hon inte bara lägga sig ner och sova? 

Annars så flyttade vi lillasyster in med storebror efter en spontan känsla en dag. Det går för det mesta jätte bra. Jag drabbades en akut "hjälp min bebis är stor och varför vill jag inte ha mera barn"  paniken första kvällen. (känslan återstår men oviljan att vara gravid igen är större, my god the horror). Nu flyttade vi spjälsängen på lande också för att det gick så bra.

Kisen (peppar peppar)  sover mycket bra med sin syster i rummet. Om nu bara flickan kunde somna utan panik så skulle det vara perfekt! 

28.09.2016 kl. 23:56

Dagisbloggen

Det fungerar fortfarande inte som det ska på dagis. Det verkar inte finnas någon som Kisen riktigt kan leka med i gruppen. På dagiset har han kompisar men inte i den egna gruppen. Det är så otroligt ångestfullt. Jag vet inte hur vi ska lösa det här och hur vi ska gå vidare.

Han går dit fortfarande helt okej, han hoppas väl på att få leka med sina kompisar från den andra gruppen. Men han har slutat äta där. Det är inte ett bra tecken tycker jag.

Men vad kan man göra, förutom att flytta liksom?

27.09.2016 kl. 18:14

Fästingfesten

Tja eller värst festligt är det ju inte att få fästingar alls. Vi var ute i skog och mark hela veckoslutet och sen vi kom hem så har vi plockat bort två fästingar från pojken. Stor tummen ner.

Smånigom kryper också insikten om att min tid som hemmamamma kanske lider mot sitt slut. I kväll flyttade bebisen in i barnkammaren på prov och jag slutade leva i förnekelsen och kollade upp tentdatum. Hade missat september så första tenten blir i oktober.

Måste på riktigt tenta snabbt så jag kan njuta av min sista tid med Tösen hemma. Sen borde jag ju hitta ett Jobb. Det ger mig redan lite ångest. Men försöker tänka på annat, som vagnpromenader, parkträffar och marxistisk-leninistiskt historiebruk under kalla kriget. Det sista inte värst frivilligt...

20.09.2016 kl. 21:06

Måndag efter städningen

Städningen var på onsdag, nu fyra dagar senare gör vi fortfarande vårt yttersta att hålla det städigt. Är nog jätte nöjd att vi tog städning då, synd bara att vi inte kan ha städtjänst jämnt. Gud vad skönt det skulle vara!


Inte ett dammkorn...

Sömnskolan har gjort framsteg ÄNTLIGEN. Nu gråter hon bara lite istället för att vråla som om domedagen var här. Eldprovet blir på trosdag när Nicke är på arbetsresa över natten. Då får jag ensam lägga båda barnen. Förra veckan när jag gjorde det slutade det i katastrof och panik hos flickan. Hon kunde inte alls läggas före Kisen. Så på torsdag får jag hoppas att svärföräldrarna lyckas trötta ut Kisen så att han somnar tidigare (vi har föräldramöte på dagis så de ska vakta). Wish me good luck!

19.09.2016 kl. 13:15

Long time no see!

Sorry för den igen oplanerade pausen. Det är lite mycket som händer i lifvet just nu. Tenter och dagisinskolning och sömnskola.

Jag vet ju knappt var jag ska börja. Kanske dagiset eftersom det blev en sån cliffhanger... Dagiset går bättre. Jag tror nog det blir bra också med tiden. Inte kan man säga att det går super, men jag tror att Kisen börjar lita på dagispersonalen och jag har väl också börjat lita lite mer på dem.

Kisens dagiskompis från gamla dagiset har också börjat där nu och förra veckan mötte jag en lika ledsen mamma som jag var för några veckor sedan. Jag försökte trösta henne att vi stod där och grät tillsammans med Kisen men att det nu är aningen bättre. Hon kanske inte blev så övertygad för jag hade en lite mer ledsen kille den morgonen... Men ungefär varannan morgon går bra!

En tråkig sidoeffekt av dagis är så klart dagisbobborna. Kisen har (peppar peppar) klarat sig undan hittills men lillasyster fick sig en ordentlig flunssa. Vilket inte är så konstigt eftersom många av barnen på dagis vill paja henne i vagnen och en väldigt snorig kille gjorde det innan jag hann stoppa eftersom jag var upptagen med en ledsen Kis. Nu har vi snor som jag aldrig har sett snor...

Vilket kom väldigt olägligt eftersom vi nu började med sömnskola. Och det går ju jätte dåligt. Lägg till ännu att jag hade bestämt att jag skulle tenta i september så blev det ju inte en så bra månad av det här. MEN nu beställde jag hem en städare till onsdagen, om jag får hela lägenheten städad så kanske jag har lite mer ro att läsa på tenter istället för att jaga dammråttor hela tiden...

Ifall nån vill understöda vår städning och sin egen så kan ni använda koden IM94N5 på freska.fi så får både ni och jag -25 på nästa städning (detta är inte samarbete, bara en vanlig bonuskod som vilken som helst ny kund får dela med sig av).

Jag har stora förväntningar av ett skinande städande hem.

12.09.2016 kl. 11:21

En ny vecka, samma regninga gård

Idag stod vi där igen med regnet forsande över oss. Jag hade glömt alla mina egna regnkläder på lande så beslutet att inte mjuklanda så länge snabbades upp av det.

Kisen är i en så ljuvlig fas just nu att jag egentligen inte alls skulle vela lämna honom ifrån mig. Men. September, då ska jag tenta. Då måste han vara varm i kläderna på dagis. Dessutom saknar han att leka med andra barn. Han stor grät när jag lämnade honom med hans dagistant, hon tog honom i handen och jag skyndade mig ner för gränden.

Ännu när jag passerade moskén i gathörnet hörde jag hans hulkande gråt. Tårarna strömmade också ner för mina kinder. Jag stannade upp i gränden och fulgrät en stund. Sen gick jag och köpte en latte för att dränka mina sorger i. När jag kom hem sov lillasyster med mormor så jag har fått ordnat lite här hemma. Det känns också skönt. Just nu äter han, snart sover han också. Hoppas han har det roligt ens en liten stund.

Ps. Tack för alla kommentarerna på förra inlägget, det värmde!

22.08.2016 kl. 11:48

Att stå och gråta på en dagisgård

Där stod vi då, pojken och jag, i ett hörn av dagisgården. Han, fullkomligt hulkande av gråt och jag med tårar rinnande ner för kinderna. Dagisinskolningen hade börjat en kvart tidigare och vi stod där och grät i en halv timme till. Sen gick vi hem.

Då har ju Kisen gått på dagis redan i ett och ett halvt år så man kan ju inte precis kalla oss noviser i det hela. Allt gick bara väldigt fel idag. Kisen bytte från sitt lilla underbara dagis till Det Stora Skrämmande dagiset. Hela sommaren har det molt i mitt bakhuvud, hur ska det riktigt gå? Inom 15 minuter hade dagiset bevisat att mina farhågor inte var obefogade. Kaotiskt. Högljutt. Personal som inte har koll.

De som ska bli hans dagistanter, hans klippor speciellt sen när han är där heltid, efter våra vårdledigheter, gick förbi. Hjälpte inte, tog inte det där dagistaget. Svarade inte på frågor. Jag kan ju trösta mitt eget barn, det är ju inte frågan om det, men jag kan ju inte börja bestämma på dagis. Där ska det ju vara dagisregler.

Först grät ju inte jag, men sen grät jag också. För att han var tre och inte fick gå kvar i idyllen, för att vi inte har möjlighet att ha honom på privat dagis just nu. För att jag om en vecka ska lämna honom där och gå iväg.

Efter att vi stått där i vad som kändes som en evighet kom en mer rutinerad barnträdgårdsledare fram, hennes skift hade nyss börjat och hon såg oss till slut. Vi kom överens att vi skulle gå hem och försöka på nytt igen. Får se hur det blir nu, jag känner fortfarande att Kisen behöver leka med andra barn i sin ålder en del av veckan men inte så här.

15.08.2016 kl. 21:59

Sommaren som kom och gick

Det är så petigt att mobilblogga så det blev inget den här sommaren. I stället blev det sommar.

Vi sprang över ängar och satt ängsligt i gräset och aktade oss för fästingar. (En fick vi plocka bort från pojken).

Vi badade och vadade, simmade men seglade inte. (Nästa sommar, med hela familjen!)

Vi sov, åtminstone de yngre. Vi fick nackspärr, åtminstone de äldre.  Det var mysigt, det var sömnlöst om vart annat.

Vi var som familj, levde och förändrades. Tösen utvecklades till en väldigt bestämd dam, som man inte kan köra över i första hand.

Ännu en vecka med barnen, sen börjar dagis. Jag ser inte framemot Kisens inskolning på nya dagiset och inte heller ser jag framemot att tenta. Dock ser jag framemot magistersbetyget och hoppeligen en lägenhet som blivit tömd på babygrejs. Nu börjar sista hösten som vårdledig studerande.

08.08.2016 kl. 21:48

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more