Hur lyckas man?

Idag loggade jag in till FPA och laddade upp mitt eftergranskningsintyg. Sen skulle jag logga in och kolla min nätbank. Så bommade jag mitt lösenord FYRA gånger trots att jag kan det utantill.

Jag har nu låst min nätbank. Imorgon kan jag logga in igen förutasatt att jag har rebootat mitt huvud och fattar hur en nätbank fungerar igen... Gaaaah.

 

Edit. bara för att inse att jag hade lösenordet uppskrivet riktigt nära där jag nu sitter... Meh.

Publicerad 30.12.2015 kl. 15:05

Endast mamman är vaken

Plötsligt är insomnian tillbaka. När man en gång lagt sig i tid. Såpass klar vaken att jag släpade mig upp ur den varma sängen för att blogga från datorn när inte mobilbloggandet fungerar...

Jag är lite skrämd för det här rummet, känner gradun i varje cell när jag sitter i arbetsrummet och jag vill inte tänka på den. Om jag skulle få det lite uppstädat så att en sitter rymdes in så kanske det inte skulle vara så hemskt att försöka arbeta lite på den?

Det försöker jag i alla fall övertala mig själv om. Har inte alls haft lust att "använda hjärnan" ännu. Men ännu mindre vill jag gå om semi2.

Publicerad 30.12.2015 kl. 03:22

God fortsättning

julen hos oss var så lugn som den nu kan vara om man har en vild tvååring. Jullovet sträcker ut sig förevigt fast förstås inte Nickes så för mig är det inte så mycket jullov som det är julstressighet de kommande veckorna.

Julen har ändå varit ganska skön.

Kisen med far klär granen, nästa år ska vi bo i ett eget hus under julen. Känns lite knäppt.

Vår life size docka har tagit det ganska lugnt. Sover och äter och får ny blöja.

Toddlertornadon har lyckats få hål på sin halare, vilket är förväntat då han hållit till på en byggarbetsplats under julen och veckosluten men känns lite småstörande ändå... Surfar just nu runt på rea och tror jag tänker testa på en HM halare från rean. Frågan är dock om den är varm nog. Sen var det ju det där med rätt storlek också...

Publicerad 27.12.2015 kl. 12:32

Husuppdatering

Man hinner ju knappt med i svängarna med huset. Varje vecka är det några bränder som man måste släcka. Senaste tiden har vi koncentrerat oss på fasaden.

Huset ser omålat ut men det är en ljus gul / gräddgul färg. Igår bestämde vi också att foderbrädorna ska vara ljusblågrå för att få lite annan färg än vitt och gult på huset.

Publicerad 21.12.2015 kl. 09:09

utebliven julhype

Julen är som sagt bland det bästa jag vet. Nu har vi dock fått en så fin present i Tösen så julen känns lite antiklimax efter det här. Vår familj är komplett och klar känns det som.

Om ett par månader är huset klart och då har jag egentligen allt jag önskat mig förutom ett någorlunda bra jobb. Jobb tänker jag inte stressa om på en tid, nu ska jag njuta av det här (och kröhöm... gradun).

Men julen, den ser jag framemot men bristen på snö gör att det känns som om nån skulle försöka duka julbordet i oktober... Det blir nog säkert fiilis senast när vi kommer till lande.

Publicerad 20.12.2015 kl. 20:01

Om det här med babybubblan

Läste via "finlandssvenska bloggare" ett inlägg om hur bloggerskan fått en alldeles för rosenröd tid bild av babybubblan och att det verkligen inte var så lätt / skönt. (Läste den igår kväll så minns inte mer exakt). Nu undrar jag egentligen vem det är som sprider den idén? Åtminstone inte jag. Jag gnäller ganska mycket.

Talar vi inte alla om sömnlöshet och gråtande barn? Nu har jag den här gången haft en ganska ljuvlig bubbla så just nu kanske jag är en sån som glorifierar den här riktigt första tiden. Men just nu är lillasyster en ganska lätt liten baby, fast hon kräver ganska mycket närhet.

Skillnaden är att jag nu inte är en söndersliten förlossningstraumatiserad mamma utan en ganska nöjd, om än rätt trött mamma. (var till tandläkaren igår och ville helst bli där kvar och sova i stolen... det var så skönt att ligga där och vänta på röntgensresultaten, i tystnad. mitt liv är ett enda rave-party just nu som ni förstår)

Här tittar vi på mumin.

Lillasyster är än så länge ganska duktig på att låta mig sova, men det betyder så klart inte att jag lyckas lägga mig i tid. Så trött är jag för det mesta. Men annars går det bra just nu.

Lillasyster hade 6 veckors rådgivning, hon växer så det knakar, från 49 cm har hon nu blivit 54. Insane.

Publicerad 17.12.2015 kl. 10:39

Det här med datorn och papperstidningen och att blogga på ratata

I mitt FB flöde har det varit lite snack om HBL och pappertidningens vara eller inte vara. Själv har jag gärna en prasslande morgontidning, speciellt så här under mammaledigheten. Jag minns också med nostalgi hur jag på sommarmorgnar brukade traskade över den daggiga gräsmattan och längsmed skogsvägen till postlådan på landet.

Nu förstår jag dels att om man bor på lande så är man inte så intresserad av att traska till morgontidningen varje sketen slaskig dag och föredrar digitalt utbud. Men jag vill helst ha min morgontidning på papper. Men då ska den så klart vara bra. Har bott utomlands och valt att inte ens då ha digi-hbl för det har varit ett enda stort gnällande hela tidningen. Varje morgon orkar jag inte läsa om svenskfinlands undergång t.ex.

Men hur som haver så har mitt bloggandet fått sig en törn i och med att det inte går att mobilblogga. Tålamod att sitta framför datorn har jag också dåligt, det mesta gör jag via mobilen. Därför får bloggen lite lida fast jag har inspriation att skriva. Försöker skriva av mig lite på tidsinställda inlägg ibland men helst vill jag ju blogg när jag hinner så jag hoppas verkligen att kulturhuset gör något åt mobilbloggandet. För snart blir jag desperat och byter portal. Eller slutar blogga för vad är det för poäng att blogga på ratata om jag inte kan blogga på ratata?

Publicerad 16.12.2015 kl. 10:32

Baby and the city

Idag ska jag första gången ta mig till stan med babyn. Det känns lättare än första gången med Kisen men likväl stressigt eftersom jag ska på ett möte och dessutom finns det hela den där amningsdimensionen också.

Finns så många variabler som att ryms vi med i spårvagnen, hinner vi tid till mötet och hålls ungen lugn vid mötet. Sen känns det ju också att man inte är lika van med att lugna ungen utan att mata som man var med Kisen eftersom man inte behöver vara lika kreativ...

Blir spännande att se hur det går.

PS. Amningsvänliga ställen på stan? Typ Stockmann och så vet jag att det finns ett familjerum i kampen och i forum men kampens var inte så mysigt tyckte jag och forums ganska trångt... Bra tips?

Publicerad 09.12.2015 kl. 08:57

På tal om julkalender

Chokokalender skrev jag ju i ett tidigare inlägg att jag ställer mig lite tvekande till. Det har absolut inget nu med socker att göra eller så. Det är en så liten bit. Men det är nu något jag inte gillar med koncpetet. Kanske för att en vanlig chokokalender inte har värst god choklad så jag tycker det är lite onödigt...

Men Kisen har en muminchokokalender. Den använder vi för att träna morgonpottandet, på dagis är han torr hela dagen men hemma not so much. Får man honom mot för motan nerbrottad på pottan eller byttan så skriker han färdig och springer iväg. I värsta fall kissar han då på golvet.

Ett par gångers kissande är inte så farligt men flera gånger per eftermiddag är lite störande. Så nu fokuserar vi hemma på att han ska kissa på morgonen på pottan. Som incentiv får han öppna sin chokokalender. Det går super.
 

Frågan är om vi får fira jul ända till påska eftersom det går så bra... Dessutom stiger han upp glatt när man påminner honom om kalendrarna. Det gör han annars inte.

Publicerad 08.12.2015 kl. 12:16

Kejsarsnittsärr

jo, jo jag jomsar om det här MEN igår var jag till min osteopat för att behandla min rygg efter graviditeten och eftersom han också har behandlat en del gravida och sådana som fött med kejsarsnitt så behandlade han också mitt ärr. o.O

Alltså tydligen är det så att alla operationsärr borde masseras (efter att de har börjat läka då, inte direkt efter). Detta för att man vid operatioen skär igenom 5-7 hudlager och läkningen kan börja ske vertikalt också, dvs hudlagren kan växa ihop med varandra vilket gör ärret stelt. Det kan i sin tur leda till att man "känner" ärret ännu flera år senare.

Man kan behandla det själv efter att man fått instruktioner.

Dessutom fick jag mig en påminnelse om att jag fortfarande ska akta hur jag stiger upp, tex från sängen så att jag inte använder raka magmuskler. Det hade jag kanske lite glömt. I övrigt så hade min höftposition återställt sig efter graviditeten och min rygg var i ok skick (även om jag själv tycker att den ännu kunde kännas lite bättre). Mycket bättre utgångsläge än förra gången, det känns som om jag det inte var i onödan som jag fokuserade på ryggen under graviditeten.

Publicerad 08.12.2015 kl. 11:42

Jullista

Hittade en jullista hos Karin, det gillar ju jag, både julen och listor. Here goes:

Pepparkakor eller lussebullar?                        

Pepparkakor alla gånger. Lillasyster är dock lite känslig för julkryddor så kanske det blir lussebullar i år...

Skumtomtar eller knäck?

Öm vad är skumtomtar? Som såna bilar då, i så fall helt klart knäck.

Ischoklad eller marsipan?

Ischoklad, marsipan är jag allergisk för så det skippar vi.

Köttbullar eller prinskorvar?

Väldigt svensk jullista, ingendera hör till en finlandssvensk jul tycker jag men köttbullar om jag ska ha nån dera.

Julkorv eller julskinka?

Julskinka ska jag nog ha på julen.

Lax eller sill?

Tja fisk är inte min grej. Men gravad lax kan jag nog gärna ta på julen, sillen får bli.

Sylta eller pastej?

Patéer hör till mitt julbord.

Paradis eller Aladdin?

Jag brukar äta så mycket patéer och romsmörgåsar att jag knappt orkar något annat. Blir det efterrätt så brukar det bli ost. Minns inte när jag skulle ha ätit Paradis så Aladdin då i så fall.

Revbensspjäll eller lutfisk?

Revbensspjäll, brukar nog inte äta nåndera.

Glögg eller julmust?

Alkoholfri glögg gillar jag men i år får det väl bli julmust pga kryddorna då.

Rödbetssallad eller dopp i grytan?

Har ingen aning vad dopp i grytan innehåller men säger det eftersom rosolli är snusk i min bok.

Ris a la malta eller risgrynsgröt?

Risgrynsgröt... men tja...

Hemma eller borta?

Solklart hemma, så länge hemma betyder lande. Julafton på lande ser jag frammemot hela året.

Utomlands eller Finland?

Finland. Nån gång kunde jag tänka mig att testa typ en jul på ett skottskt slott men det är nog mest en tankeövning.

Ge eller få?

Jag gillar båda, jag tycker det är roligt att ge presenter om man hittar på något riktigt bra.

Mysteriet på Greveholm eller Sunes jul?

GREVEHOLM! Höll ju på att bli skilsmässa när min man inte hade tittat på den. Tur att hans kusiner kunde rädda släktens ära. Här måst jag hålla med Karin att de nog var så mycket bättre förr.

Chokladkalender eller paketkalender?

Choklad av dessa två. Paket får man på julafton enligt mig, chokokalender är lite på gränsen tycker jag också. Däremot minns jag från dagis att vi hade ett paket per barn i en paketkalender och det var så fint att få vänta och fundera att vilken dag får man sitt paket.

Plastgran eller äkta?

Äkta, äkta. Vi tar vår från lande. I år är den löjligt stor. Den ska va operfekt och se gammaldags ut enligt mig.

Arne Weise eller Ernst?

Ja det här var ju lite hebreiska, Ernst antar jag att jag vet vem det är men har bara sett ett program. Trots att han irriterade mig så väljer jag honom.

När vill du att första snön ska falla?

Ju förr desto bättre. Synd att självständighetsdagen inte var vit.

Har du haft en grön gräsmatta på julen?

tyvärr.

När är det dags att pynta?

Eh. jag pyntar lite ann efter. Här hemma blir det nog winter wonderland idag när granen kläds.

Kan du komma på något negativt med julen?

Inte i det personliga julfirandet men så där i allmänhet så märks ju orättvisor lättare kring julen, som fattigdom eller familjegräl. Om jag inte skulle få fira julen som jag brukar skulle jag nog bli jätte ledsen.

Favorit julfilm?

Tomten är far till alla barnen tipsade Karin om, den har jag lånat i några år (förlåt) av våra vänner men inte hunnit se, den tror jag att jag ska se på fredagkväll! Annars är julen min bokhögtid. Helst vill jag läsa alla nätter igenom, måste skaffa en läslampa så jag kan läsa under täcket och inte väcka barnen i år.

Favorit julkalender?

Plåstret, Greveholm, Kopernikus( (?) Tomteverkstaden. Omöjligt att välja!

Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mera jul?

Julen vara ända fram till påska... Nå nej, helt bra efter trettondagen men sen börjar jag längta till nästa år. Älskar julen.

När öppnar du dina julklappar?

Vi har en julstrumpa på morgonen, åtmnistone åt barnen. Förra året var jag ännu lite barn och fick en bok av pappa, men vet inte hur det är när man är tvåbarnsmor... Julgubben kommer med en klapp åt alla och sen delar vi ut våra egna.

Favorit juldoft?

Julskinkan när den kommer ur ugnen.

Vad är viktigaste med julen?

Stämningen, att få kura ihop sig och insupa julatmosfären. Är lite oroad hur det kommer att vara att ha ett eget hus nästa jul.. :'(

Julkyrkan eller Kalle Ankas jul?'

Julkyrkan. Fast jag brukar gå före jul. Förra året var det nog för stressigt med Kisen så får se hur vi gör i år. Kalle ankas jul har inte hört till min barndom, Kisen har däremot sett på det från youtube dock utan att veta vad han tittat på!

 

Mvh,

Julcrazyga Julia

Publicerad 08.12.2015 kl. 08:20

To do list

Min to do list är så otroligt lång efter sista graviditetsmånadens ide och babybubblan att jag får springa som en yr höna omkring tills julen.

Kisen och lillasyster ska få julklappar, brorsan, morsan och maken är så gott som fixade. Övriga har jag ingen aning om. Hunden ska få en klapp också. Den ska vi kanske välja med Kisen nästa vecka. Låter som ett bra program på väg hem från dagis. 

Vi har de här senaste eftermiddagarna stannat vid den lokala järnaffärens julfönster. Perfekt för att locka hem Kisen med, eller snarare locka honom att gå någotlunda snällt på gatan. Sen är det ju förstås lite svårt att få honom att gå från fönstret men vissa smällar får man ta.

Här är det åtminstone snö och stimmung, kan vi få en lite vit jul ändå? Så att vi får åka lite pulkka och bygga snögubbe?

 

En grej jag får ta och fixa är presenter till dagispersonalen. Suck och stön, vad vill de egentligen ha? Inte för att jag inte vill ge en julklapp åt dem, det vill jag verkligen, det förtjänar de. Men tycker det är så olidligt svårt. Till sommaren fick de finare handkräm men man vet ju inte alls om de gillade det så vill inte ge det på nytt...  Choklad vill jag helst inte ge för det vet jag att många andra ger och vin vet man ju inte hur de förhåller sig till. Pyssla hinner jag inte. Gaah, nån som har bra tips?

Publicerad 07.12.2015 kl. 09:56

Vardagen

"Hur går vardagen" har många frågat. Det känns som en svår fråga eftersom jag ännu är SÅ PEPP över att inte vara preggo mera. Alltså fatta! Skulle jag få (och kunna) sku jag hjula lite för att illustrera min totala lycka. Det känns med andra ord inte som vardag ännu.

Man kan nog säga att graviditet inte är min grej. Alls. Depressionen är väck, jag är inte ständigt arg på allt och alla och har större tålamod med toddlerkungen och orkade till och med leka med hunden en stund igår.

På fredag ständge Helsingfors vatten av vårt varm vatten och vår värme en timme tidigare än jag hade räknat med. Steg upp och såg ut som ett troll och det rådde allmänt kaos, toddlerkungens mjölkflaska hade vält och blött ner hela sängen osv osv. Men dagen blev ändå bra! 

Publicerad 06.12.2015 kl. 09:49

Kejsarsnittet efter en månad

Nu har det gått lite över en månad sen mitt kejsarsnitt. Några saker som jag hade velat läsa om efter snittet var t.ex. hur länge andra har ätit smärt/värkmedicin och hur det känns för andra. Så därför tänkte jag blogga lite om mitt eget snitt.

Jag åt regelbundet värkmedicin i fulla två veckor, minns inte helt när jag började trappa ner men någon på den tredje veckan. Jag tycker jag kände ganska tydligt när jag inte mer behövde det.

Överlag tycker jag fortfarande att det har gjort markant mindre ont för mig än de gjorde med min epistomi och sugkoppsförlossning + återhämtning. Däremot förstår jag nu lite bättre varför folk har talat om återhämtningen. Nu när jag har börjat röra mig mer sticker det nog till i såret ibland och man kan nog inte påstå att det är bekvämt precis. 

Om man tänker sig att allt skulle gå som på strömsö med förlossningen så gör det säkert mindre ont i längden än ett kejsarsnitt.

Själva sårområdet gör för det mesta inte så ont, huden ovanför såret dvs mer mot magen har varit öm och känslig för beröring. Vad jag förstår så tar det tid för inälvorna att lägga sig på plats. Sjukt gör det nu kanske inte. Överlag gör det mest ont på högra sidan fortfarande. Sen jag slutade med värkmedicin har jag några gånger tagit extra om det gjort speciellt ont. 

Att bära en arg toddlerkung över gatan när trotsen rider mara på honom är inte det skönaste för såret/ magområdet. Men summasumarum så är k-snitts upplevelsen fortfarande massivt på plussidan även om de senare dagarna har varit lite mer smärtsamma.

Publicerad 05.12.2015 kl. 14:38

Kaffelättja

Jag har haft dåligt med ork att hälla i mig kaffe. Jag har prioriterat annat men samtidgt blirjag nog trött av att inte få min dagliga dos.

Igår drack jag kaffe först sju tiden på kvällen efter middagen när jag tvingade nicke att laga en kopp. Idag måste de bli ändring. Lunch ska jag nog också se till att fixa...Det har blivit lite smörgås och några bitar choklad. Inte bra och otroligt att mitt hemoglobin lyckades stiga till 131 på den dieten efter att jag förlorade 770 ml vid födseln...

 

December betyder födelsedagsmånad och det betyder väl årets vintermuminmugg för att underlätta kaffebristen, no?

Publicerad 01.12.2015 kl. 00:26

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more