Flöde

Haha, nu ser ni, nu kommer bloggen att åtm tillfälligt få leva upp sig när mobilbloggandet fungerar igen!

Just nu ligger jag i ett mörkt rum pga två sovande barn, men får börja väcka toddlerkungen strax. Han somnade så sent när jag trodde att han inte skulle somna mer men ändå la mig på sängen en stund. Vips somnade jag och tösen och då tydligen unge herr också. 

Vi är hos mina föräldrar för strax ska nicke plocka upp mig så får vi ha en dejt i kakelbutiken. Visserligen kanske inte så romantiskt men jag är super taggad! 

07.01.2016 kl. 16:12

Testing

U Går det att mobilblogga nu då? *pretty please *

Edit: yay! 

07.01.2016 kl. 16:06

Siperia odottaa...

Idag, denna dag femte januari herrens år 2016, har Helen i sin stora vishet beslutat stänga av vårt varmvatten och vår fjärrvärme för något vägarbete.

Termometern ute pekar på -18. Än så länge pumpar värmen på för fullt så jag är hoppfull att vi inte kommer att märka något men dit for mina planer att tvätta och fixa medan sonen är hos sina farföräldrar... Tack bara.

05.01.2016 kl. 08:49

Midvinterkölden

Gaaah. Vintern kom med besked. Hade tänkt stanna lite längre på lande för att det är snabbare och enklare att komma ut med två barn. Men icke. 

Sydostin ligger på så att det viner om öronen. Detta endast i -6 får mig att vela gömma mig under ett tjockt täcke så -15 tänker jag inte flörta med. 

Vi beundrade den nya terrassen, planerade el och lajvade världens farligaste lekplats. 

Tösen bar jag omkring i en så kallad "sling". Den är det bästa babyköpet jag gjort på en tid. Filten har min gamelfaster stickat.

Filtret gör lite fel nyans på foderbräderna som är typ duvblå, åt det gråa hållet.

03.01.2016 kl. 09:55

Nyårslistan

Hittade en passlig längds nyårslista hos Sandra som jag också tänker fylla i fast nyåret for ren.

Gjorde du något 2015 som du aldrig gjort förut?
Kejsarsnitt gjorde jag ju inte själv men hela upplevelsen var ny. Blev tvåbarns mor och så började vi ju bygga på lande. 

Genomdrev du någon stor förändring? 

Ja nå allt i svaret ovan var ganska stora förändringar.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

I början av 2015 jo, sen är det några 2016 bebisar på väg.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?
Jag blir allt sämre på datum märks det nog, det är nog småbarnslivet som suddar ut såna detaljer. Men 3.11 när Tösen kom till världen minns jag nog.

Dog någon som stod dig nära?
Farfar. Han stod mig mycket nära innan han blev sjuk. Jag sörjer de åren som blev stulna från det att han fick sin sjukdomsattack till att han dog.

Vilka länder besökte du?
Sverige. Det var väl nog allt. Om inte fredens öar räknas.

Bästa köpet?
Oj. Jag satsar nu för tiden på att alla köp ska vara bra köp. En bärsjal till Tösen var nog mycket bra, amningsdynan var huippu.  Resan till just Gotland var så bra. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Tösens födelse var super positivt på så många sätt, hon kom till världen, hur hon kom till världen och att den där förfärliga graviditeten var förbiiiii. #neveragain. Kisen gjorde mig glad.

Saknar du något under år 2015 som du vill ha år 2016?
Det var lite tråkigt när vi rev stugan men nu kommer den ju tillbaka med revansch under 2016. Jag hade velat ha ett jobb men det behöver jag inte börja med innan 2016.

Vad önskar du att du gjort mer?
Skrivit min gradu så att den varit ur vägen nu.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Mått dåligt, fysiskt och psykiskt. Jag kan ju inte precis önska att jag hade varit gravid mindre men eh, de negativa effekterna hade jag gärna skippat.

Bästa boken du läste i år?

Tillåt mig att skratta. Jag känner att jag har haft dåligt tid att läsa. Alltså artiklar har jag läst och några deckare fick jag till under sommaren med hopp om förbättrning till 2016 då.

Största musikaliska upptäckten?
Här var det inte nån större framgång heller, jag blev lite slagen av att jag gillade Justin Biebers ena låt men det var eg visst igår så på denna sida av året. Hmm. Adeles nya singel gillade jag ju nog.

Vad var din största framgång på jobbet 2015?
Att jag fick till några jobbturer? Blev inte så många men fler än 2014.

Största framgång på det privata planet?
Att jag grejade att få kejsarsnitt och inte bröt för trycket att föda vanligt, skillnaden är natt och dag för mig när det gäller smärta.

Vad spenderade du mest pengar på?
Alldeled för mycket grejer. Usch.

Något du önskade dig och fick?
En flicka! Det blev inte en surprise kille. Materielt sett så fick jag ett par underbara örhängen i push present och en kompost till huset av min man i julklapp. Det var min enda julklappsönskan typ.

Något du önskade dig och inte fick?
Hmm. Ett kastehelmifat hade jag gärna fått men nu önskade jag mig främst praktiska grejs till huset så jag är mer än nöjd.

Vad gjorde du på din födelsedag 2015?
Jag var hemma och myste med min familj och sen på födismiddag hos mina föräldrar med hela familjen. Det var nog en perfekt födis!

Vad fick dig att må bra?
Att föda så att graviditeten tog slut. Mår helt annorlunda nu. Glag igen. Skönt. Gotlandsresan var också ljuvlig. Älskade att vara där över midsommaren. Ålandsresan hade jag höga förväntnigar kring men alla var ju sjuka.

Vem saknade du?
Jag saknade mest att inte orka göra så mycket och att träffa vänner. Eller orka träffa vänner.

De bästa nya människorna du träffade?

Ja nu träffade jag inte så många på soffan så får väl svara Tösen igen på denna fråga också!

Mest stolt över?
Hur duktig Kisen är som storebror.

Högsta önskan just nu?
Att gradun inte ska va en tidstjuv från min tid hemma med Tösen. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Promenera mera, annars startade 2015 riktigt fint med viktnedgång etc. Inte bli gravid i år och så där annars ha det bra :)

Nyår firade vi med goda vänner, fast energi hade vi kanske inte så mycket av, vi hade en två månaders och dom en nio månaders tös. Ettorna drog varv efter varv.

02.01.2016 kl. 14:19

Hur lyckas man?

Idag loggade jag in till FPA och laddade upp mitt eftergranskningsintyg. Sen skulle jag logga in och kolla min nätbank. Så bommade jag mitt lösenord FYRA gånger trots att jag kan det utantill.

Jag har nu låst min nätbank. Imorgon kan jag logga in igen förutasatt att jag har rebootat mitt huvud och fattar hur en nätbank fungerar igen... Gaaaah.

 

Edit. bara för att inse att jag hade lösenordet uppskrivet riktigt nära där jag nu sitter... Meh.

30.12.2015 kl. 15:05

Endast mamman är vaken

Plötsligt är insomnian tillbaka. När man en gång lagt sig i tid. Såpass klar vaken att jag släpade mig upp ur den varma sängen för att blogga från datorn när inte mobilbloggandet fungerar...

Jag är lite skrämd för det här rummet, känner gradun i varje cell när jag sitter i arbetsrummet och jag vill inte tänka på den. Om jag skulle få det lite uppstädat så att en sitter rymdes in så kanske det inte skulle vara så hemskt att försöka arbeta lite på den?

Det försöker jag i alla fall övertala mig själv om. Har inte alls haft lust att "använda hjärnan" ännu. Men ännu mindre vill jag gå om semi2.

30.12.2015 kl. 03:22

God fortsättning

julen hos oss var så lugn som den nu kan vara om man har en vild tvååring. Jullovet sträcker ut sig förevigt fast förstås inte Nickes så för mig är det inte så mycket jullov som det är julstressighet de kommande veckorna.

Julen har ändå varit ganska skön.

Kisen med far klär granen, nästa år ska vi bo i ett eget hus under julen. Känns lite knäppt.

Vår life size docka har tagit det ganska lugnt. Sover och äter och får ny blöja.

Toddlertornadon har lyckats få hål på sin halare, vilket är förväntat då han hållit till på en byggarbetsplats under julen och veckosluten men känns lite småstörande ändå... Surfar just nu runt på rea och tror jag tänker testa på en HM halare från rean. Frågan är dock om den är varm nog. Sen var det ju det där med rätt storlek också...

27.12.2015 kl. 12:32

Husuppdatering

Man hinner ju knappt med i svängarna med huset. Varje vecka är det några bränder som man måste släcka. Senaste tiden har vi koncentrerat oss på fasaden.

Huset ser omålat ut men det är en ljus gul / gräddgul färg. Igår bestämde vi också att foderbrädorna ska vara ljusblågrå för att få lite annan färg än vitt och gult på huset.

21.12.2015 kl. 09:09

utebliven julhype

Julen är som sagt bland det bästa jag vet. Nu har vi dock fått en så fin present i Tösen så julen känns lite antiklimax efter det här. Vår familj är komplett och klar känns det som.

Om ett par månader är huset klart och då har jag egentligen allt jag önskat mig förutom ett någorlunda bra jobb. Jobb tänker jag inte stressa om på en tid, nu ska jag njuta av det här (och kröhöm... gradun).

Men julen, den ser jag framemot men bristen på snö gör att det känns som om nån skulle försöka duka julbordet i oktober... Det blir nog säkert fiilis senast när vi kommer till lande.

20.12.2015 kl. 20:01

Om det här med babybubblan

Läste via "finlandssvenska bloggare" ett inlägg om hur bloggerskan fått en alldeles för rosenröd tid bild av babybubblan och att det verkligen inte var så lätt / skönt. (Läste den igår kväll så minns inte mer exakt). Nu undrar jag egentligen vem det är som sprider den idén? Åtminstone inte jag. Jag gnäller ganska mycket.

Talar vi inte alla om sömnlöshet och gråtande barn? Nu har jag den här gången haft en ganska ljuvlig bubbla så just nu kanske jag är en sån som glorifierar den här riktigt första tiden. Men just nu är lillasyster en ganska lätt liten baby, fast hon kräver ganska mycket närhet.

Skillnaden är att jag nu inte är en söndersliten förlossningstraumatiserad mamma utan en ganska nöjd, om än rätt trött mamma. (var till tandläkaren igår och ville helst bli där kvar och sova i stolen... det var så skönt att ligga där och vänta på röntgensresultaten, i tystnad. mitt liv är ett enda rave-party just nu som ni förstår)

Här tittar vi på mumin.

Lillasyster är än så länge ganska duktig på att låta mig sova, men det betyder så klart inte att jag lyckas lägga mig i tid. Så trött är jag för det mesta. Men annars går det bra just nu.

Lillasyster hade 6 veckors rådgivning, hon växer så det knakar, från 49 cm har hon nu blivit 54. Insane.

17.12.2015 kl. 10:39

Det här med datorn och papperstidningen och att blogga på ratata

I mitt FB flöde har det varit lite snack om HBL och pappertidningens vara eller inte vara. Själv har jag gärna en prasslande morgontidning, speciellt så här under mammaledigheten. Jag minns också med nostalgi hur jag på sommarmorgnar brukade traskade över den daggiga gräsmattan och längsmed skogsvägen till postlådan på landet.

Nu förstår jag dels att om man bor på lande så är man inte så intresserad av att traska till morgontidningen varje sketen slaskig dag och föredrar digitalt utbud. Men jag vill helst ha min morgontidning på papper. Men då ska den så klart vara bra. Har bott utomlands och valt att inte ens då ha digi-hbl för det har varit ett enda stort gnällande hela tidningen. Varje morgon orkar jag inte läsa om svenskfinlands undergång t.ex.

Men hur som haver så har mitt bloggandet fått sig en törn i och med att det inte går att mobilblogga. Tålamod att sitta framför datorn har jag också dåligt, det mesta gör jag via mobilen. Därför får bloggen lite lida fast jag har inspriation att skriva. Försöker skriva av mig lite på tidsinställda inlägg ibland men helst vill jag ju blogg när jag hinner så jag hoppas verkligen att kulturhuset gör något åt mobilbloggandet. För snart blir jag desperat och byter portal. Eller slutar blogga för vad är det för poäng att blogga på ratata om jag inte kan blogga på ratata?

16.12.2015 kl. 10:32

Baby and the city

Idag ska jag första gången ta mig till stan med babyn. Det känns lättare än första gången med Kisen men likväl stressigt eftersom jag ska på ett möte och dessutom finns det hela den där amningsdimensionen också.

Finns så många variabler som att ryms vi med i spårvagnen, hinner vi tid till mötet och hålls ungen lugn vid mötet. Sen känns det ju också att man inte är lika van med att lugna ungen utan att mata som man var med Kisen eftersom man inte behöver vara lika kreativ...

Blir spännande att se hur det går.

PS. Amningsvänliga ställen på stan? Typ Stockmann och så vet jag att det finns ett familjerum i kampen och i forum men kampens var inte så mysigt tyckte jag och forums ganska trångt... Bra tips?

09.12.2015 kl. 08:57

På tal om julkalender

Chokokalender skrev jag ju i ett tidigare inlägg att jag ställer mig lite tvekande till. Det har absolut inget nu med socker att göra eller så. Det är en så liten bit. Men det är nu något jag inte gillar med koncpetet. Kanske för att en vanlig chokokalender inte har värst god choklad så jag tycker det är lite onödigt...

Men Kisen har en muminchokokalender. Den använder vi för att träna morgonpottandet, på dagis är han torr hela dagen men hemma not so much. Får man honom mot för motan nerbrottad på pottan eller byttan så skriker han färdig och springer iväg. I värsta fall kissar han då på golvet.

Ett par gångers kissande är inte så farligt men flera gånger per eftermiddag är lite störande. Så nu fokuserar vi hemma på att han ska kissa på morgonen på pottan. Som incentiv får han öppna sin chokokalender. Det går super.
 

Frågan är om vi får fira jul ända till påska eftersom det går så bra... Dessutom stiger han upp glatt när man påminner honom om kalendrarna. Det gör han annars inte.

08.12.2015 kl. 12:16

Kejsarsnittsärr

jo, jo jag jomsar om det här MEN igår var jag till min osteopat för att behandla min rygg efter graviditeten och eftersom han också har behandlat en del gravida och sådana som fött med kejsarsnitt så behandlade han också mitt ärr. o.O

Alltså tydligen är det så att alla operationsärr borde masseras (efter att de har börjat läka då, inte direkt efter). Detta för att man vid operatioen skär igenom 5-7 hudlager och läkningen kan börja ske vertikalt också, dvs hudlagren kan växa ihop med varandra vilket gör ärret stelt. Det kan i sin tur leda till att man "känner" ärret ännu flera år senare.

Man kan behandla det själv efter att man fått instruktioner.

Dessutom fick jag mig en påminnelse om att jag fortfarande ska akta hur jag stiger upp, tex från sängen så att jag inte använder raka magmuskler. Det hade jag kanske lite glömt. I övrigt så hade min höftposition återställt sig efter graviditeten och min rygg var i ok skick (även om jag själv tycker att den ännu kunde kännas lite bättre). Mycket bättre utgångsläge än förra gången, det känns som om jag det inte var i onödan som jag fokuserade på ryggen under graviditeten.

08.12.2015 kl. 11:42

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more