veckoslutets inredningsmaraton

 

 Vi gör klart ett hörn åt gången och nästa veckoslutet flyttar vi på möblerna igen men lite går det hela tiden framåt varje veckoslut. Kistan tillhörde min mormors mors farmor, typ (tappar alltid lite bort mig i generationerna) hon hade en sybutik i Vasa på för typ hundra år sen och reste med tåg till St Petersburg efter tilbehör och kistan var hennes resväska. Älskar förresten att förgätmigejerna äntligen blommar! 

Det här skåpet var ett jätte fult 90-tal skåp med nånslags industriellt genomskinligt lack på. Blä. Det fick sig också ett lager Annie Sloans Parisian Gray på utsidan. Nästa vecka tänker jag skaffa nån pigg färg, typ ljusgul, pink eller blå som jag målar insidan med och så tänker jag köpa några nya handtag så blir den helt som ny!

I vardagsrummet råder också kaos när Nicke skruvar ihop en bäddsoffa till gästrummet. Det är elva miljoner metallstänger tydligen.  Bakom fönstren, som vi inte hann tvätta heller den här gången, skymtar terrassens nya staket. Först var jag väldigt ledsen att vi behövde ett staket eftersom jag trodde att utsikten skulle lida men efter idogt googlande hittade vi några modeller vi gillade som vi gav i handen på vår byggare. Vi kallar honom för Gandalf och jag tycker nog han trollade fram ett fint staket. Grindarna verkar jätte bra och hittills har trotsåringen hållits på rätt sida, hoppas han gör det också i fortsättningen! 

Har absolut noll lust att åka hem till vår stökiga lägenhet men halva veckoslutet har jag kippat efter andan så det är nog bara att knalla till läkaren imorgon och förnya astmamedicinen. Blä för det men kan ju inte fortsätta snylta på nickes medicin heller. Att andas är så mycket skönare än att inte göra det ;)

22.05.2016 kl. 13:09

Arabia, Ikea och Annie Sloan om vartannat

Eftersom vår förra stuga var 26 kvm och väldigt proppfylld av saker så har vi försökt inreda det nya huset med andakt och luft. Det har ekat lite tomt en tid i huset, men lite mera möbler ska vi ändå ha.

Även om jag inte tänkte att vi skulle skaffa så mycket mera porslin så ärvde vi massor med Arabia servicer från äldre släktingar (som ännu lever så det är inte sorligt!). Till exempel det blommiga Arabia fatet hör till en massiv service med karotter och allt. Hemma skulle jag kanske inte vara riktigt så romantisk men på lande tycker jag att det passar bra. Allra mest älskar jag den gråa teservicen, som i vårt bruk fick bli latteservice eftersom kaffekopparna inte var tillräckligt stora. Heh.

Förra veckan fick vi verkligen göra vuxen pussel, det vill säga sätta ihop möbler från Ikea. Vi köpte inte mindre än tre soffor!  Den ena blir gästsäng och så valde vi två mindre soffor i stället för en hörnsoffa. 

Sofforna skymtar här bakom växtligheten, vi valde den nya ljusbeige nyansen. I och med att huset badar i vitt och vi är notoriskt klåttiga så valde vi lite mörkare tyg än helvit. Jag tycker också att den ger lite värme. Som soffbord har vi för tillfället ett litet sidobord som var lackat rätt fult i mörkbrunt så jag drog först en blå nyans (Duck Egg Blue) av Annie Sloans kalkfärg och sedan lite ljusare accent i Paris Gray. Det är för litet för vår soffgrupp men vi vet inte helt ännu hurudant bord vi vill ha. Det får ännu mogna fram. 

Det andra vi köpte var ett Möckelby matbord. I butiken fick jag kalla fötter och tyckte det blev för stort men Nicke insisterade. Han hade nog rätt. Här på bilden har vi precis ätit middag och bara stigit upp, fast det är lite stökigt så tycker jag att stämningen är fin. (jo trotsåringen hade mutats att sitta still en stund med ipadden)

Stolarna gör sig på bilden men i och med att vi har flera restaurerade stolar hemma i allmogerött kommer jag säkert att måla om de här i någon annan nyans. Åtminstone det röda. 

Ännu en närbild på bordsytan. Grytunderlägget är från HM Home. Jag tycker det är så snyggt att det kan stå framme på bordet. Snyggt och praktiskt, det gillar jag! Vasen är från min morfars kemikaliefabrik och har antagligen innehållit tandkräms ingredienser. Jag stal den av mamma, hon har massvis från pyttesmå till en meter höga. Min plan är att skaffa så lite nytt som möjligt och istället våga mig in i jordkällare och diverse andra skrymseln och vrån.

18.05.2016 kl. 10:32

Klä om en gammal stol

Nicke hade en gammal gungstol i sin släkt som ingen ville ha. Vi ville ha den även om det först var väldigt trångt. I Huset finns det dock bra med plats så den var en självskriven möbel när vi flyttade in. 

Det enda vi inte gillade var den typ hallonröda /anilinröda sittdynan. Jag undrar vilket årtal som det var mode för även i vår släkt finns / fanns en massa dynor som var beklädda i den färgen. Vi ville ha något med blått och vitt. Det här tyget jag valde är väl inte egentligen ett sittdynstyg, men när den sen slits så är det väl "bara" att klä om. Det gick nog ganska snabbt, efter att ha funderat på hur man skulle göra i ett par veckor (Heh) tog jag tag i det natten före vi skulle flytta in.​ några små skönhetsfel har den men på det stora hela är jag glad och nöjd. Jag är nämligen inte bra på att sy. Det svåraste är att stolen är snickrad så den är inte helt symmetrisk, vilket också syns i före bilden. Med lite våld gick det ;)

Den var flitigt i bruk under helgen. 

24.04.2016 kl. 17:39

Inflyttningsdags

Nu är det cirka ett och ett halvt år sedan vi på allvar började fundera på ett hus på lande. Den här helgen har vi med svett och tårar (mest trotsåringen eller orsakade av honom) gjort huset flyttfärdigt. 

Nästa helg kan vi nog ren bo där även om vattnet i brunnen inte ännu är testat. Jag tycker det finns lite samma lugna känsla i huset som jag upplevde i vår gamla stuga. Med den skillnaden att nu finns det aningen mer plats än de 26 kvm som vi tidigare förfogade över. 

Det var fart och fläng från första sekunden, det fina vitbetsade plankgolvet som jag researchat i veckor fick sina första skavanker. Men det gör ingenting, det var därför jag ville ha ett plankgolv, för att det skulle få patina istället för att slitas. 

Huset luktar ännu färsk målfärg och bets. Men just nu är det en inspirerande doft, få se om det känns likadant nästa lördag! 

Den här kommoden med marmorskiva stod i mina morföräldrars gästrum i tiderna, sen har den fått stå i mitt gamla rum hos mamma och pappa men nu fick den flytta med oss. Till nickes och brorsans stora förtjusning, helträ och marmor är ju kanske inte det lättaste att bära... Ginen ställde jag dit lite på skämt, tycker det är en vacker flaska som förtjänar att komma fram när den har stått i förrådet och väntat sedan julen. 

Det är inte så mycket möbler ännu, men vi tänker ta det sakta och känna efter vad som får flytta med. Sen när allt extra som har fyllt vår lägenhet hemma är ur vägen så kan vi kanske börja fundera på resten.

17.04.2016 kl. 16:37

Kaklet blev nog ett spektakel

Hm medan jag velade så hann kökskakelet ta slut på fabriken så vi fick ta en helt annan riktning. Köksskåpen blir ljusgrå och köksbänken vit så med tanke på att allt annat typ är vitt så ville jag inte att kaklen skulle vara helvita. Det blev ett modernare mönster än jag först tänkt mig så får se hur det känns sen. 

Kaklet var dessutom på rea så vi kom mycket billigare undan, hoppas det blev win win. 

Dörren och farstutrappan har också hittat sin plats. Dörren var lite ljusare än vad jag trodde att den skulle vara så den skär sig lite med de omtalade foderbrädorna. Om det stör för mycket får man helt enkelt måla om dom senare. Typ trettio år senare! 

20.02.2016 kl. 16:27

Drömgolv

I förrgår beställde jag det. Drömgolvet. Inspirerade av franska trapphus typ. Eftersom resten av huset får vitskiftande trägolv och jag aldrig riktigt gillat klinker blev det dessa cementplattor.

​

Det har nog varit kärlek vid alla ögonkast. Golvet läggs i tamburen och kommer att ge lite färg samt intryck av en matta. Tur att det inte slog mig att man kan ha dom också i badrum så det har jag inte drömt om. Badrumskaklen är också beställda men kökskakelet hann ta slut så det får jag åka och titta på i eftermiddags. Men först brunch! 

18.02.2016 kl. 08:36

Kakel spektakel

Idag har jag sprungit omkring i snöslask som en yr höna och uträttat ärenden. Från mikrofilms arkiv till plocka upp loppis, lunch med svärmor osv. 

Avslutade med kakelplanering. Jag drömde om medelhavsfiilis med skimrande turkost golvkakel men trenderna var så inte på min sida. I Finland måste man tydligen ha så mycket lutning på golvet att man inte får ha större kakel än 10x10 cm och de krossade mina badrumsplaner. 

 Nu har vi tänkt sätta turkost i duschhörnet och vit i resten av badrummet och kombinera med mörkt golv i samma toner som finns i det blåa.

Kökskakelet är ännu öppet, men vi lutar mot vitt och blått. De på bilden är jätte fina men aningen dyra... 

08.02.2016 kl. 22:05

Husuppdatering

Man hinner ju knappt med i svängarna med huset. Varje vecka är det några bränder som man måste släcka. Senaste tiden har vi koncentrerat oss på fasaden.

Huset ser omålat ut men det är en ljus gul / gräddgul färg. Igår bestämde vi också att foderbrädorna ska vara ljusblågrå för att få lite annan färg än vitt och gult på huset.

21.12.2015 kl. 09:09

Inte som på Strömsö

Vårt köksmöte gick inte helt som planerat. Första förslaget landade på tok för högt vilket är jätte synd eftersom firman (Nixi) tillverkar typ allt i Finland. Men själva köket skulle bli hårresande 4000 euro dyrare (på riktigt) än vårt Topi-kök här hemma.

Köken är ungefär lika stora fast till lande hade vi ju tänkt hålla det på rätt basnivå, basmodeller på alla köksmaskiner, massivlaminat i stället för träytor osv (det räcker att slipa och olja ett kök). I offerten verkade det som om allt annat utom skåpen också hade blivit budget men kostnaderna för köksskåpen bara skenade iväg.

Topi-kök hade vi annars kunnat välja men det skar sig så otroligt med köksplaneraren förra gången då han inte ville rätta till de fel han hade gjort som bland annat orsakade att köket blev lite mer trångt än jag tycker är bekvämt.

Vi väntar ännu på en reviderad offert men antagligen så ska vi se oss omkring efter ett mer budgetvänligt alternativ. Tänker mig typ keittiömaailma eller nån annan av de många köksfirmorna som finns kring Tölötorg. Tråkigt då jag verkligen gillade planen som vi gjorde med Nixi men nu talar vi ju ändå fritidshus utan lyxkryddor. Prisskillnaden var verkligen överraskande...

23.10.2015 kl. 08:47

Kakelugn

Egentligen så går mina dagar till att härja med gradun, men på måndagen fick vi inklämt ett besök till uunisepät för att titta på kakelugn. Vi fick också en offert som vi funderar på. Den kakelugnen ser ungefär ut så här (vitare kakel och slät yta men annars samma modell).

Den ska då inte sitta i ett hörn utan klassiskt på en rak vägg så att man kan se elden från olika vinklar. Egentligen skulle jag vela ha en öppen spis men det är inte på mode just nu...

Hoppas den inte ser allt för gammaldags ut i vårt nya hus, gillar inte "fejkgammal" stil något vidare men föredrar ändå en mer klassisk look än de moderna spisarna som finns i butiken just nu.

01.10.2015 kl. 10:38

Badrumsfunderingar

När vi renoverade vår bostad hade vi en ganska klar bild av hurudan miljö vi ville ha i badrummet, funkkis, klassiskt och ljust för att det var ett så litet badrum. Men nu till stugan så har jag faktiskt ingen aning om vad jag egentligen vill. Några tankar är att det

* gärna fick vara nån bigg turkos färg kanske
* ett golv som inte genast skvallrar om gräs eller barr eller annat som kan komma in frång gården
* inga mörka färger

Efter lite googlande har jag kommit fram till att jag gillar stämningen i det här badrummet:

Däremot så vill vi nog inte ha träpaneler i badrummet...

Det här badrummet har träimitationskakel och det kunde kanske vara en rolig lösning för golvet? Måste åka och titta på alternativ i något skede.

glastegel?

19.07.2015 kl. 18:38

B&B stuginspiration

På vägen hem från skärgården övernattade vi på fastaåland, närmare bestämt på Björnhuvud i Eckerö på B&B Björnhufvud. Jag antar att huvudbyggnaden är originalhuset och där vi övernattade var en mycket skickligt gjord tillbyggnad. Hela stället fungerade bra som inspiration för vårt stundande stugbygge som alldeles strax ska kicka igång.

Övre våningen i Orangeriet där vi sov. Jag gillade (föga överraskande) det gråa plankgolvet med matchande gråa lister och träpanelrna i taket. Träpanelerna på väggen var här liggande, just nu lutar jag mot stående panel på väggarna.

Huvudbyggnadens väggar var stående blågrå träpanel. Vårt hus kommer mestadels att ha vita väggar men kanske en vägg kunde ha en sån här vacker blå ton?

I övrigt fick vi äntligen ringt några samtal för husbygget som blev uppskjutet på grund av allt spyende förra veckan. Alla beslut ger lite ångest, väntar att vi ska ha kommit lite längre så att det inte är så mycket att fundera kring hela tiden.

15.07.2015 kl. 12:57

Bara yta

Vi hade planeringsmöte för vår sommarstuga igår och frustrationen är hög. Dagens moderna byggnadsstandarder känns lite väl drakoniska när det gäller en sommarstuga. Känns som om man måste bygga ett fort nästan. Visst är det bra att huset blir väl isolerat men känslan av hus måste väl också finnas?

Mina önskemål:

- ljust och fräscht

- plankgolv

- synliga balkar i taket

- en organisk känsla så huset kan leva vidare med patina, inte modernt och kantigt.

Balkarna är tydligen en no go eftersom dagens balkar tydligen ska vara fula och intäkta så dessa vill man då tydligen inte se. Man kan visserligen sätta in fejkbalkar men det känns onödigt både rent praktiskt och finansiellt.

Husbyggare utgår från att alla vill ha golvvärme för att det är så praktiskt och då slipper man värmeelement. Vi bygger ändå en sommarstuga så jag trodde plankgolv var ett klart val från dag ett. Men det kan man tydligen inte lätt kombinera med vår grund och golvvärme. Parkett kan man. Men parkett i ett sommarhus? Känns så opraktiskt och ofiilis att jag vill skrika.

Sånt golv vill jag ha. Här finns också balkar men de är tydligen också for show.

Gillar också den här interiören:

Men allt från tak till väggar måste täckas in med paneler (bakom vilken isolering och el etc ska husera). Allt känns så fejk och mycket oorganiskt. Som en mammut som ska rakas, kläs i finkläder och låtsas vara en cirkuselefant.

Det blir plankgolv. Några andra beslut orkar jag inte ta idag.

09.06.2015 kl. 08:30

Stugbygge och inredning

Det är bråda tider för vårt stugbygge, den här månaden ska fasaden slås fast och lov sökas. Sitter och väntar på slutgiltiga ritningar och planer medan jag drömmer mig bort med hjälp av inredningen.

Nästan sådana här åror hittade jag i föräldrarnas garage. Mig veterligen hör de inte till någon båt. Jag vill haa dem.

Egentligen tänker jag mig dem ovanför nån dörr eller fönster, såg det i en inredningstidning och tyckte det var jätte snyggt.

En sådan här entré drömmer jag om men av praktiska skäl blir det nog inget sånt tyvärr. Men kanske en sådan fin inbyggd bänk?

Pendlar fortfarande mellan USA:s höstkust och Skandinavien. Svårt.

17.03.2015 kl. 15:20

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more