Bara yta

Vi hade planeringsmöte för vår sommarstuga igår och frustrationen är hög. Dagens moderna byggnadsstandarder känns lite väl drakoniska när det gäller en sommarstuga. Känns som om man måste bygga ett fort nästan. Visst är det bra att huset blir väl isolerat men känslan av hus måste väl också finnas?

Mina önskemål:

- ljust och fräscht

- plankgolv

- synliga balkar i taket

- en organisk känsla så huset kan leva vidare med patina, inte modernt och kantigt.

Balkarna är tydligen en no go eftersom dagens balkar tydligen ska vara fula och intäkta så dessa vill man då tydligen inte se. Man kan visserligen sätta in fejkbalkar men det känns onödigt både rent praktiskt och finansiellt.

Husbyggare utgår från att alla vill ha golvvärme för att det är så praktiskt och då slipper man värmeelement. Vi bygger ändå en sommarstuga så jag trodde plankgolv var ett klart val från dag ett. Men det kan man tydligen inte lätt kombinera med vår grund och golvvärme. Parkett kan man. Men parkett i ett sommarhus? Känns så opraktiskt och ofiilis att jag vill skrika.

Sånt golv vill jag ha. Här finns också balkar men de är tydligen också for show.

Gillar också den här interiören:

Men allt från tak till väggar måste täckas in med paneler (bakom vilken isolering och el etc ska husera). Allt känns så fejk och mycket oorganiskt. Som en mammut som ska rakas, kläs i finkläder och låtsas vara en cirkuselefant.

Det blir plankgolv. Några andra beslut orkar jag inte ta idag.

09.06.2015 kl. 08:30

Stugtankar

Medan jag ömsom vill spy i buskarna funderar jag också på det uppkommande stugbygget. Det skulle göras avloppsplaneringar och det ena med det femte innan den här veckan. Helst av allt hade vi velat göra så miljövänligalösningar som möjligt, men det har nog varit en liten uppförsbacke. Byggubbar är inte de mest gröntorienterade om man säger så. Till exempel tyckte de flesta att våra gäster inte skulle kunna använda en förbrännande toalett. Inte ens fast vi hittade en modell som på badrumssidan precis ser ut som en vanlig toa, komplett med vatten också för spolningar. Förstår inte helt vad som är det svåra...

Nåja, roligare är det att planera köket fast vi inte helt är där ännu. Det är säkert tio månader tills köket ska in men planera kan man ju för allt i världen. I Glorian Koti hittade jag min inspirationsbild. De gula skåpena på bilden skulle jag däremot nog byta ut mot blek ljusblåa, men konceptet är åt rätt håll.

Bilden hittade jag i ett färskt nummer men här från Pinterest. Vi har en liknande kran hemma och vill definitivt ha en hög kran också till lande.

Den här bilden är för Country för mig i sin helhet, men gillar känslan.

Det här köket gillar jag ganska mycket, speciellt golvet. Jag vill ha plankgolv i hela huset, kanske i aningen gråare nyans.


Minus gardinerna så är det här också något jag gillar, speciellt de luftiga vitrinskåpen och tallrikshyllan.

Lustigt hur man direkt kan se att den översta bilden är finsk, kanske det iroiniskt nog är mängden färg. Den sista danska bildens skåp är nog de som till modellen är närmast min egen vision. Men jag gillar element i varje. Alla bilder från min Pinterest-mood board.

23.04.2015 kl. 09:28

Cottage chic

Det kan hända ett en dröm som jag haft en tid, nämligen att vara med och bygga ett hus, kommer att gå i uppfyllelse nästa år. Det är lätt att drömma sig bort på ställen som pinterest, min inspirations board innehåller tankar åt det här hållet:

Här gillar jag kombinationen kök och matsal samt uteplatsen, perfekt för morgonmål på sommaren!

Här gillar jag de fantastiska takbjälkarna och den öppna planen, så här stort blir det nog ändå inte frågan om...

En sån spis har vi redan sedan gammalt, så någonslags myshörna ska det väl gå att få till?

Jag svänger lite mellan East Coast Beach och danskt/svenskt skärgårdsinspirerat. Någonstans emellan tror jag mitt ideal ligger, den amerikanska stilen är lite för över inredd medan det skandinaviska ibland är för avskalat för mig. Men vitt ska det vara och stora fönster mot havet.

Nu är det hela ännu på planeringsstadiet så vi hinner ännu bli grundligt överraskade om både det ena och det andra innan huset står på backen. Men drömma kan man ju alltid börja redan, eller hur?

10.01.2015 kl. 20:33

Ha kakan och äta den med

I mitt förra inlägg antydde jag ju att det var snudd på kaotiskt med inflyttningsfest och ettårskalas. När vi började planera på våren så hade vi ju tänkt att inflyttningen skulle ske i april på ett något så när, så blev de ju inte av orsaken att renoveringar alltid drar ut på tiden. Blev därför rätt så grön av avund när jag läste hur Anna hade lyckats packa upp på ogudaktigt kort tid. Alltså seriöst, hur bär man sig åt?

Vi hade nog aldrig varit så färdiga med lägenheten som vi är nu om inte festen hade jagat oss i hälarna. Förstås är det skönt att vara rätt klar nu, med tavlor på väggarna osv. Men dagarna har varit långa som bara vad, vi fixat till sena kvällen och som en konsekvens av detta har tonen varit rätt kort här hemma.

Bristningsgränsen höll på att nås igår på festen men nu känns det rätt skönt att allt är i ordnung. Det positiva med att jobba hårt är att min insomna varit som bortblåst i flera veckor, eller så är det helt enkelt meningen att jag ska lägga mig efter 12 på natten, det är nämligen sällan i mitt liv som jag varit med om att sömnen kommer direkt då jag lägger huvudet på kudden.

På bilden är Kisen födelsedagsmorgon då vi ännu hade rätt mycket kvar att polera, hmm okej grovstäda. Men vardagsrummet började vara i ordning. Jätte nöjd med Ikeamattan för 99 euro.

17.06.2014 kl. 10:04

Loppisdagen

Som jag skrev i inlägget under så har vi besökt lite loppisar, eller "second hand shop" som man kallar det om man vill slå på 40% på loppispriset. Nu är det ju så att alla hipsters i Helsingfors är helt retrogalna, så antingen är allting uppköpt eller så kostar det just ultum multum.

Eftersom vi vistas rätt mycket i Västra Nyland på fritiden så tänkte jag att vi skulle göra en sista täsmä-isku i Ekenäs och se vad vi kunde hitta.

Ekenäs på måndagen badade i sol och gatorna ekade tomt. Vi gick omkring i solen och låtsades att vi var i ett annat land, det gick bra, finska hörde jag inte på hela dagen, typ.

Jag hade googlat lite för att hitta loppisar, ganska mycket var öppet trots att det var en vårmåndag. Hade en varit ute efter bruksföremål hade nog de funnits så det räckte och blev över. Deflesta loppisarnas utbut hade fått en inbiten Berhällshipster att kissa på sig av designoverload. Men nu sku vi ju inte ha mera kräsä att lägga till i flyttlasset så vi höll oss på möbelfronten.

Dessa två lampor kom hem till oss. På bilden till höger testar maken lampan i vardagsrummet. Nästa gång jag behöver något vintage så tänker jag bara sätta mig i bilen och åka väster ut. Mähähä, I'm coming for your stuff! Inge mer överprissatta emaljbyttor (seriöst vem är det som betalar 90 euro för emaljkastruller?). Som försäljaren till lamporna sade, man måste ju sälja emellanåt också.

03.04.2014 kl. 09:35

Lampan

Som yngre tyckte jag att 50-60-tals design var kanske det fulaste som finns. Ever. Vet inte riktigt varifrån det kom, men jag har tyckt så länge. Hemmet där jag växte upp var möblerna från förra sekelskiftet eller äldre och det har också varit mitt ideal.

Tills vi fick en kompis stol som inte mer rymdes hem hos dom och något klickade i min hjärna. I våra hjärnor tydligen, för maken började också gravitera åt ett annat håll. Nå hur som haver så har vi varit på jakt efter den perfekta lampan till vårt nya vardagsrum.

Det nya vardagsrummet har bara en taklampsplats, vilket betyder att den nya fixturen behöver fler ljuskällor än vår nuvarande lampa. Jag har kammat igenom rätt många loppisar och nya butiker under jakten. Jag har hittat några fina kandidater men oftast har priset varit alldeles löjligt. Som lampan till vänster, den var på rea i en antikbutik i Helsingfors. Utgångspriset 1800 euro om jag inte minns fel (tittade på två lampor, den ena hade utgångspriset 2400!) men nu var den på 50% rea, hurra bara 900 euro då...

Lampan till höger hittade vi på loppis i Ekenäs. Utgångspriset 150 euro som vi ännu fick lite rabatt på. Okej, lampan till höger är ett mästerverk i design, men vi är ännu inte i en sån position att vi sätter tusen euro på en lampa, om vi säger så...

03.04.2014 kl. 09:24

Ett steg närmare köket

Köket har varit ett av remppans större projekt. Det gamla köket var väldigt mörkt med mörkbruna skåp och var otroligt litet samt saknade diskmaskin. Kylskåpet stod mitt i en dörröppning. Detta är inte precis ideal upplägget om man gillar att stöka i köket så stora förändringar krävdes.

Från början visste vi att vi inte ville ha ett skilt matrum i köket, vi föredrar att äta i vardagsrummet. Därför planerade vi så här:

Et voilá

Det syns inte ens lika mycket av rummet på bild två, men ändå så mycket mer utrymme! Från andra hållet:

Som synes en bit kvar tills vi kan hänga upp skåp :D

28.03.2014 kl. 10:03

Renoveringsuppdatering

Idag var maken och jag och gick igenom renoveringen. Allt framskrider riktigt bra med tanke på att köket levereras först senare på våren. Det enda som vi inte ännu har lyckats besluta är hurudana kakel vi ska ha i köket.

Vi åkte till ABL idag igen för de har "renoveringsveckor" och erbjudanden. Men den här gången nappade ingenting. Alla kakel ska vara så våldsamt stora just nu, vadå 30 x 60 cm, hur stort kök ska man riktigt ha för att det ska se vettigt ut? Alternativt kan man köra med mosaik eller vanliga 10 x 10 centimeters kakel, men ingen dera av dessa nappar. Jag har snöat fast mig på s.k. half tiles eller mönstrade kakel, men det är tydligen inte alls "inne".

Jag tror jag ska ta mig till Smyygi som Fua tipsade om, kanske även Venuksen kylpy. Till köket talar vi ju om ca 4 m2, så det är inte så häftigt. Men vi ska nu ändå inte köra med någo 200 euro/ m2.

17.03.2014 kl. 16:54

Linoleumgolv

Uff också, remppan ger mig gråa hår. Igår märktes det att vi hade vattenskada i badrummet (feeeest!) och idag har vi fått slita ut håret med att fundera hur elen ska dras. Men åtminstone har vi valt vårt köksgolv!

Tidigare lutade åt vinylkork eftersom det skulle vara bättre för klumpiga händer (mina) och skonsammare för huvud och andra kroppsdelar (sonens och annat småfolks). Det skulle också vara varmare eftersom vi inte vill/kan installera golvvärme. Men jag vet inte om jag inte lade märke till det första gången jag fingrade på vinylkork på Värisilmä eller om det var bättre kvalitet än det jag tittade på igår, för nu kändes det väldigt plastigt och otrevligt.

Igår gick jag snabbt via vår lokala Värisilmä och skulle kolla på deras vinylkork igen, men de hade inte det mönster jag var ute efter. Däremot hade de linoleumgolv som försäljaren tyckte att var det bästa materialet för oss. Efter en dags googlande så har vi faktiskt beslutat oss för att det ska vara linoleum i köket. Ungefär så här:

Bilden är jätte slarvigt taget från deras katqalog men jag orkar inte fota om den. Köket kommer faktiskt att se lite så här ut, minus den snitsige ungnen! Nyanserna heter Vintag Blue och Moon och kommer från Forbo Floorings Marboleum Click.

Om Linoleum har jag lärt mig följande, Linoluem uppfanns redan på 1800-talet och till skillnad från Vinyl ett naturmaterial vilket ger det värme och ett inbyggt antibacteriellt lager. Linoleum förväxlas ofta med den plastiga vinylen men är inte alls samma sak. Linoleum uppfattades tidigare som ett lyxmaterial och var därför också materialet i Titanics matsal och på skeppets dansgolv!

Sköter man rätt om linoleum kan det hålla i upptill 40 år och efter det är det biologiskt nedbrytbart! Forbos linoleum är svanmärkt och gjort delvis på återvunnet material. Eftersom det är gjort på naturprodukter har det också en större litage yta, jämfört med vinylkork så finns det alltså en tjockare yta så eventuella skråmor syns inte lika mycket som på vinyl. Låter perfekt åtminstone i mina öron.

Bubblare: både vår blivande köksfläkt och våra köksskåp finns i nyaste Plaza, skåpen till och med rekommenderas för sanering av 40-tals hus. Ganska perfekt!

07.03.2014 kl. 20:27

Badrumsplaner

Badrumsrenoveringen har vållat mig sånt huvudbry (I know, ingen har använt det uttrycket på 50+ år, men jag är ju innerst inne en gammal mommo ändå) att det inte är sant! Nu tror jag att vi börjar masa oss mot en slutgiltig plan men än har det varit det ena och än det andra.

Först hade vi ett torkskåp som var praktiskt som bara vad men stor som ett hus. Byggherren avrådde från att använda skåpet p.g.a. risk för fuktskada men vi tänkte ändå behålla det. Sen visade det sig att det inte gick att få ut skåpet ur badrummet, vilket förklarar varför de förra ägarna gav det "kaupan päälle".

Sen har jag gått omkring och drömt om ett badkar även om vårt badrum är stort som en tändsticksask. Det finns ändå badkar som är 140 cm långa, så i teorin skulle det vara möjligt med badkar. Jag har ändå varit lite orolig för om det skulle gå för jag vill ändå inte ha det till vilket pris som helst. Igår visade det sig ändå att det är kostnadsvänligast att installera ett badkar om man inte vill bygga in en lutning i badrummet.

Sen har vi tjafsat av och ann med avlopp och wc:ns vara eller icke vara i badrummet i oändliga variationer, men just nu ser planen ut så här:

Allt ryms med nöd och näppe.

Huset är funkkisstil så dessa bilder är min inspiration:

I verkligheten så kör vi nog troligast med Ikeas badrumsmöbler för att spara men också för att det system vi nu har i badrummet är Ikea och jag har varit så super nöjd med det. Enkelt sätt att spara då det på Ikea kostar ingefär 350 euro för lavoar och skåp och i andra butiker ca 650 euro för endast skåp...

Marmorskiva skulle jag nog kanske ändå inte vela ha. Jag vet inte riktigt varför men jag känner mig lite "allergisk" för marmor i inredning. Kanske för att jenkkare tycker att det är sååå snyggt och alla ytor ska vara marmor?

01.03.2014 kl. 22:24

Kakel spektakel

Att välja kakel är inte så lätt som man kunde tro (om nu nån tror att det är lätt alltså). På veckoslutet besökte vi Laattapiste och det var bara horror. Okej, vi kom dit klockan 15.45 på lördag men det verkade jätte råddigt och svårt att "bläddra" igenom kaklen. Jag tyckte allt verkade fult och dyrt. Laattapistets äckliga reklamjingel har pinat mig i åratal och besöket till butiken benådade inte dem om man säger så...

På Bauhaus var det inte så dyrt och kaklen var dessutom bättre framlagda, men inget sa dessvärre klick. Utom ett golv med mosaikfunderingar som verkade ganska fint.

Idag besökte vi ABL som ligger i en gammal fabrik, brevid en idyllisk å (nå joo, Tusbyleden går på andra sidan men vi låtsas inte om det). Vi hade löst övertalat tid med en handläggare som kom och hjälpte oss att välja kakel. Vi kom in med en vision i tankarna och kom ut med en helt annan, men tror det kommer att bli jätte fint. Vi utgår antagligen från det här golvkaklet:

(Det nya badrumsgolvet?)

Alltså ABL var så natt och dag till Laattapiste, snygg inspirerande affär, massvis med utrymme och många olika prisklasser. Laattapiste dumförklarar också sina kunder genom att dela upp sitt kakel i "budget, casual och design" helt som om man inte kan räkna ut det själv. Dessutom verkade budget på Laattapiste vara synonym för jätte fult.

11.02.2014 kl. 17:14

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more