Bloggbrunch

I morse hade jag Hanna  och Anna på brunch. Igår kväll gick jag till sängs rätt stolt över mig själv för jag hade dukat färdigt och blandat alla torra ingredienser färdigt i bunkar så att det bara skulle vara att tuta och köra. Nå det blev sen aningen trotsigt på morgonen så allt blev försenat...

Fast jag är lite lättad för Kisen kunde sätta ord på vad som hade stört honom med dagis så jag fick tala lite med personalen om det. Lite störd är jag nog ändå för att de alltid säger att allting ha gått bra när man frågar... Nå förstår nog att de inte alltid ids nämna alla små dispyter som barn har.

Lyckades ändå servera mina favorit matiga muffins, de är svinenkla att göra nämligen:

4 dl vetemjöl (jag bytte ut mot en dl havremjöl  och 3 dl spelt)

2 dl grädde eller mjölk

0,5 dl solrosfrön (jag brukar sätta lite mer)

0,5 dl olja

80 gram feta ost

1,5 dl ost (det brukar jag sätta lite mindre av, men det beror ju på hur matigt man vill ha det)

2ägg 

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 paket frysspenat

en handfull körsbärstomater

peppar

Jag toppar ännu med valmofrön. Blanda de torra ingredienserna först sinsemellan och sedan resten. Fördela i muffinsplåt, räcker till 6 st rätt stora. 20 minuter i 200 grader och så är det klart att servera.

Publicerad 21.04.2016 kl. 12:47

Vardagsmat

Ja vardagsmat, finns det något värre att hitta på? När vi var på babyshower med Tösen hittade jag max 30 min boken som jag velat ha en stund. Vi gjorde ett misslyckat försök med Safka som visserligen har bra mat men vi sökte ju en snabb lösning liksom. (sen när är carpaccio vardagsmat i det verkliga livet?) 

Den nya boken verkar jätte bra!  Har redan lagat fyra recept, två middagar, en lunch och snacks. 

  just nu är det dessutom säsong för apelsiner. Jag gillar inte riktigt att äta dom, de har för mycket fruktkött så jag tänkte laga lite juice. Men nu är det ju så att de apelsiner som säljs i Finland inte är menade för att pressa juice. På bilden ser ni resultatet av en apelsin. Inte speciellt arbetsdrygt...

 

Publicerad 31.01.2016 kl. 10:39

Går det att baka bort dåligt samvete?

Den lutheranska arvssynden är stark i mig, när jag ser att parken fylls med glada ungar i den färska snön så känner jag att det finns inte dåligt väder, bara dåliga kläder. Att jag borde gå ut. Fast egentligen så borde jag ju inte gå ut med ungen för han har ju bronkit för bövelen, så det skulle knappast vara så bra.

Men problemet ser ni, är inte att han inte borde gå ut, snarare att jag har noll och åter noll lust att gå ut själv. Då räknas det liksom inte i min bok att jag inte egentligen borde gå ut, så jag går här omkring hemma med dåligt samvete. Försöker på olika sätt bota mitt dåliga samvete. Har lagat två satser bröd och försökt sova bort min sömnskuld som börjar vara monumnetal (tack vare antibiotikan har Kisen faktiskt sovit i egen säng hela natten två nätter i rad, men det tar ju som bekant en stund att hinna ikapp).

Hur som haver, är osäker om jag har delat det här receptet 70 gånger ren men det är så enkelt att det inte skadar att dela på nytt.

Farmor Evas semlor

Ingredienser:

5 dl degspad, vatten eller mjölk

50 gram färskjäst eller en påse torrjäst

1 tsk salt

6 dl semmelmjöl

6 dl vanligt mjöl

(en vitlöksklyfta om man vill ge brödet lite mer smak)

Gör:

hetta upp vattnet till rätt temperatur för jästen

knåda degen

låt jäsa i 30 minuter

grädda i 10-15 minuter i 200 gradig ugn.

Färdigt. Kunde inte vara enklare. Vill du ha variation, släng i en eller två rivna moroter. Jag bakade också semlor idag för att Kisen, bortskämda onge, vägrade äta min kärleksfullt tillredda havregröt med äppelmos. Jag dumpade hela portionen i degen och drog ner lite på degspaden. Blir intressant att se hur det smakar.

I morgon ska jag gå ut med ungen, jag lovar.

Publicerad 21.11.2014 kl. 15:37

Marshmallow galore!

Hittade alltså receptet på dessa Marshmallowgodisar på Pinterest. Kanske man inte helt kan snacka om recept, det var ju bara att doppa godiset i smält choklad och pynta efter smak.

Strösslet kan man ju variera i en evighet, bara choklad var också helt gott men mera tillfredsställande var det att att äta de med strössel.Det droppade en hel del och fick slänga bort ganska mycket strössel som blev "fult", läste i ett amerikanskt recept att man kan förhindra att det är rinnigt genom att blanda ut det med lite shortening. Shortening är något slags vidrigt margarin liknande fett som inte säljs i vanliga finska butiker så det skippade jag. Vill man ha något liknande kan man t.ex. använda kokosfett. Det fungerade ändå helt bra med min choklad, kanske det skulle ha fungerat ännu bättre med hushållschoklad i stället för vanlig mörkchoklad.

Med på bilden är också choklad doppade satsumaklyftor med smaksatta med lite havssalt. Så sjukt gott och dessutom rätt "ofarligt" godis. Tror bestämt att jag tänker laga en sats till av satsuman som blev över! Även dessa bongade på pinterest, recept här.

Publicerad 16.11.2014 kl. 13:23

Ei mennyt niin kuin Pinterstis'

För övriga länder som inte har Strömsö så talar man ju om Pinterest fails, när man misslyckas med något man sett där. Jag skulle baka en tjusig spenat-feta version av den här kransen men insåg att jag inte hade tillräckligt med deg så jag fick improvisera...

Övre raden är ursprungliga "ritningen". Fast egentligen tycker jag att min blev tjusigare, så där höstigt lövformad, så vi kan ju säga att det var meningen!

Busenkelt förresten:

2 x 150 gram bladspenat

ca ½ - 1 festa ost

1 gul lök

1 burk champingoner (hur fan stavar man det?) färska eller konserverade

en handfull oliver och pinjefrön

1 paket lövdeg om du vill ha min design, 2 om du vill göra krans. (ursprungliga receptet använder färdig crumpetdeg dvs amerikanska croissanter, vet inte om det skulle fungera med danerolles, kanske)

Gör:

Stek lök & svamp i matolja, hacka spenaten och förväll den i stekpannan. Klipp lövdegsplattorna i tu (för lövdesign annars gör enligt bilden), lägg fyllingen på degen och vik över. Grädda ca 20 minuter i 175 eller tills pajen är gyllenbrun.

Lägg till räkor om du gillar slika ting (det gör icke jag).

 

PS. Googla pinterest fails, so much fun!

 

Publicerad 23.09.2013 kl. 15:56

Mer mat

På fredag testade jag ett annat nytt recept som jag blev inspirerad av från TV:n, kycklingdumplingsoppa.

Det verkade så enkelt på TV, och det var det! Det ser inte så aptitligt ut på bild men var en super soppa, dumplingarna kan man säkert variera i oändlighet.

Till soppan behövs:

200 gram kycklingfilé

2 större morötter

250 gram svamp

3-5 skivor rostbröd

3 ägg

kycklingbuljong

torkad lök och eventuellt krutonger

Så här gjorde jag:

1. Först smörstekte jag svampen, jag valde att köpa Karl Johan och Fårticka från torget men det går bra med vad som helst för matsvamp. Tips. Det verkar bli ett bra Karl Johan år sa de på torget. (Fårtickans säsong har just börjat och det är en alldeles för underskattad svamp, blir gott också som vegetariska biffar t.ex.)

2. Skala och skiva moroten, allergiker som kan äta morot kan bra sätta i moroten direkt och koka i buljongen så att den säkert är färdig.

3. Dumplingsmeten görs direkt i blendern. Jag valde stekfile av kyckling, dvs låren, eftersom de har mer smak, men egentligen går det bra med vilken bit kyckling som helst. I blendern knäcker man också äggen och lägger dessutom i brödet. Jag valde vetetoast eftersom det är det traditionella för dumplings men enligt programmet så går det även bra med fullkorn. Sen kör man bara smeten slät och lägger i kylen så det får svälla en stund.

4. Jag blandade in svampen i smeten men man kan också lägga dom till i soppan just före den är klar. Forma sedan dumplingarna lika stora med två skedar, och låt dem koka upp i buljongen med morötterna. Lika stora ska dumplingarna vara för att bli klara samtidigt. Soppan är färdig när dumplingarna flyter. Toppa med torkad lök och krutonger!

Jag tyckte soppan var nästan godare andra dagen då dumplingarna dragit åt sig smak så jag tycker att det är en rätt som bra går att förbereda på förhand men det är smaksak hur färska dumplingar man vill ha. Mycket ekonomiskt recept för idag är tredje dagen vi äter soppan, men nu drygade jag ut den med kyckling & bacon tortellini. I kväll äter vi resten av kycklingfilérna (det var 500 g paket) som jag har haft i marinad sedan fredagen i club sandwich.

Publicerad 02.09.2013 kl. 14:36

Mat, mat på mitt fat!

Jag har varit den kinkigaste personen när det gäller mat, kombinerat med mina allergier så har det inte alltid varit så lätt att laga mat. Men med åldern har jag lärt mig att vidga mina vyer och min smakpalett, åtminstone lite. Äcklig mat kan jag fortfarande inte med :D

Testade nu i helgen en modifierad version av Hannas pulled pork. På Hannas blogg hittar ni instruktioner, kolla även in kommentarerna! Själv var jag tveksam mot pulled pork när jag bodde i DC för den såg alltid så torr ut i kongressens cafeteria. Men Hannas version lät god! Jag ändrade lite på den eftersom jag var lat och inte orkade ta mig till butiken när jag insåg att den även skulle marineras.

Jag hann inte ha den att marineras längre än en timme så jag tog till snabbknepet: ta en vass kniv och stick hål i köttet. Då kommer marinaden åt att perforera hela köttet. En tummregel för marinering är att det egentligen inte lönar sig att marinera kortare än 8 timmar, då är en glaze ett bättre alternativ. Nå, det är nu lite si som så med det, beror väl lite på hurudan marinad man är ute efter!

Vår gris blev riktigt lyckad. Kryddpastan gjorde jag på följande sätt: jag tog några matskedar av Chickan and Steak kryddan från Santa Maria och hällde den i mortel tillsammans med chili and cacao  blandningen. Jag krossade örterna ganska sleta tillsammans med olivolja och hälde sedan i ketchup. Till stekskyn använde jag HP:s woodfired BBQ sauce. Dessutom lade jag till lite morotsbitar med löken och vitlöken som Hanna hade i sitt recept. Blev mycket gott!

Vi serverade med syndiga gräddpotatisar a la Samantha, mozarellasallad och brysselkål. Perfekt skördefest!

Publicerad 02.09.2013 kl. 13:51

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 





Blogs I read:

Anna - Less or more