Reselistan

Ratatas reselista, hurra!

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Hmm. Kallaste var en sportlovsresa till Suomusalmi i högstadiet, det var typ -33 i skidbacken. Varmaste är svårt eftersom jag bott i Asien och DC. Men om man tänker på en semesterresa så var det faktiskt då vi reste till Salzburg med Nicke och det var +39 i en vecka.

Salzburg

Den här dagen i Virginia var också skitvarm

Hur länge varade din längsta resa?

Om man räknar turen runt Nya Zeeland som en resa så var den väl 3 veckor lång + en vecka till Cook Islands. Den övriga tiden så bodde vi ju där så det räknas inte tycker jag.

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Jag gillade nog massor att resa runt i Camper van. Skönt att ha allt pick och pack med sig och ha det relativt bekvämt men ändå kunna vara spontan.

Jag gillar roadtrips.

Favoritland att resa i?

USA. Jag gillade nog NZ men USA vill jag utforska så mycket mer. Österrike är mitt favoritland i Europa. Älskar att skida slalom men till näst drömmer jag om en resa till vingårdar i Österrike.

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.

Haha. Vilken ska man välja? Cook Islands antagligen. Så takapajula. Väntade mig tropiskt paradis och fick en veckas illamående. (Visserligen graviditets men de fanns ju fan int någo att äta på hela ön för en gravidperson som ville ha annat än franskisar och kokosvatten).

Nicke med kokosnöt, nån timme innan den Stora Matförgiftningen.

Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Så många ställen. Torget Nicke poserar på i bilden ovan är ett bra alternativ. Uppbyggt för att mjölka pengar ur turister, hade ingen annan riktig funktion.

Kinesiska muren har sina turistiga sidor om man åker till fel del, Rockefeller Plaza.

Cherry Blossom festival var ganska turistigt...

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Sveaborg så klart, det är en bra startpunkt. Tar man en guidad rundvandring så förstår man också mer om varför Helsingfors finns och i vilket sammanhang det fungerar. Sen skulle jag tipsa om restauranger etc men det är jag alldeles för trött för att gräva fram ur hjärnan just nu.

Har du några måsten i reseväskan?

Tryckreglerande öronproppar. Mina stackars öron kan inte flyga utan dem. Sådana som går att decinfiera och använda på nytt. Är alltid vettskrämd att jag ska tappa mitt sista par.

Dina fyra bästa resebilder.

Nå nu satt jag ut några redan. Inte vet jag om de här fyra nu är de bästa men jag hade dem på servern...

Kore kore. Ljuvlig strand, dit vill jag på nytt. Halvtimme utanför Auckland ungefär.

Chincoteague, en annan strand jag vill återvända till...

Jag gillar att vistas vid vatten.

Vad är den sämsta resan du gjort?

Reste till Kroatien på ett seminarium. Förutom att jag hade kul med min kompis så är det nog en resa att glömma. Det regnade i en vecka och vi fick bara friterad mat.

Vart skulle du vilja åka just nu?

Till en strand med barnen. Till en alptopp skulle inte heller vara fel. Men en varm och ren strand skulle nog vara någonting att njuta av.

Vart vill du absolut inte åka?

Oj jätte många ställen. Öknen tror jag inte jag skulle gilla. (jag gillar faktiskt inte sand under fötterna om den inte är typ vulkanisk som den på Kore Kore). När och mellanöstern är jag inte så intresserad av och Asien känns lite nähty. Skulle inte tacka nej om nån gav mig en resa dit, men egna pengar skulle jag inte sätta på det. Jag uppskattar mer och mer att kunna resa till länder där jag kan kommunicera på en djupare nivå.

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

Nå jag drömmer om jätte många men näe. Vi var på gotland förra midsommaren och det var nog super kul, kan tänka mig att åka dit igen. Vi har nog rätt mycket med stugbygge men  annars hade jag nog velat åka till Spanien, Frankrike, Österrike eller USA inom ett år. Inte alla då utan en resa.

25.01.2016 kl. 11:02

Första Gotlandstipset för barnfamiljer

Det viktigaste gotlandstipset: svenskarna är inte lika galna i att hälla mjölk i sina barn som vi är i Finland. Det är galet hur snävt utbudet kändes jämfört med i Finland. Exempelvis fanns det ingen mjölk i små tripliknande förpackningar eller något under 300 ml.

Vi hade ingen minibar på vårt hotell (endast ett tomt skåp där det tidigare funnits en, stort minus) så vi hade behövt ha UHT-behandlad mjölk i små förpackningar. Finns typ till och med i kiosker i Finland. Finns icke i Svealand. Åtminstone inte på Gotland. Mellanmjölk fanns endast i 1l förpacknigar som UHT eller långhållbarhet som de kallar det. Röd mjölk hade funnits men det vill man ju ogärna dricka för att släcka törsten.

Vill man ge sitt barn mycket mjölk a la rådgivningen i Finlands rekommendationer och man ska bo utan kylskåp eller bege sig på många utflykter så rekommenderar jag att man packar med små UHT-behandlade mjölkpaket redan hemifrån. Så slipper man ta sig till 5+ butiker bara för att konstatera att svenskarna inte har mjölkofili som Finland.

23.06.2015 kl. 14:26

För tre år sedan

Beach och åter beach, så långt ögat kan nå

18.06.2015 kl. 17:21

Rewind

För ett år sedan köpte vi de här fårskinnstofflorna åt vårt då ofödda barn som vi kallade för Lill-skrutten. Det var före vi visste att det skulle bli en pojke så vi stod i en halvtimme och väljde och vrakade för könsneutrala rosetter. De är ännu lite för stora, vi satsade på att de skulle vara passliga till julen. Sonen verkar faktiskt ha ärvt min familjs jätte fötter så det kanske var rätt gissat.

 

Så klart vatten, men ack så många äckliga sandflugor. Hoppas det gisslet aldrig hittar till Finland, hatar endast fästingarna mer än dessa förfärliga kräk.

Totalt omringad av ovannämnda kräk, annars hade jag lätt kunnat stanna i timmar och stirrat på vattnet!

En döende säl på Gemstone beach. Har man tur så kan man hitta halvädelstenar om sanden har vaskats rätt av havet. Vi hittade bara den här sälsen som såg på oss med så sorgsna ögon. Men vi är väl överens att den levde ett långt och lyckligt liv och dog av naturliga orsaker? Bra.

Det här vattenfallet kommer på plats nummer två för mig på listan på vattenfall vi såg på Nya Zeeland. Min kära make hade vid det här vattenfallet fått leidon på allt som hette vattenfall (lågt blodsocker hos honom för en gångs skull) konstaterade surt att det "inte var något speciellt med det här jälka vattenfallet" och vände om. Själv var jag för en gångs skull inte alls gravidillamående utan tyckte det var hur fascinerande som helst! Väl värt titeln Nya Zeelands mest fotogeniska vattenfall om man frågar mig.

09.12.2013 kl. 09:11

Christchurch

Christchurch var en intressant upplevelse kan man säga. Det är fortfarande grymt kaos i staden efter jordbävningen, trafiken fungerar inte, skyltfönstren har frusit i tiden före katastrofen och butikernas sortiment är inte komplett.


I det nya centrumet (det i utkanten av det gamla förstörda) har det vuxit fram en liten shopping by av containers.


Ett tak som skakats av i the Red Zone


Avstängd shoppinggata


Utanför den kända katedralen var gräset knähögt, det var otroligt att se att den gamla kyrkan hade farit så illa medan flimsiga reklampelare klarat sig utan skador.
15.12.2012 kl. 05:49

Queenstown med omnejdDen här lilla "pigghajen" hade borrat in sig i vårt hjul, vilken tur vi hade som fick det fixat så snabbt!Någonsstans på väg mot Queentown


Här var det så mycket sandflugor, jag håller inte på att vinka utan är i färd med att vifta bort flugjäklarna.


Vackert var där dock trots flugorna, Blue Pools


Älskar att hela sydöns spets verkar vara full med lupiner!


Tack vare Cattens Oravahuone blogg hittade vi till Onseen Hot Pools. Vi hade sjuktur, stället hade just renoverat och bytt badbaljor, det var jätte fräscht då stället varit öppet i tre dagar. (Är detta månne den hotpool från NZ som är bästrepresenterad i Svenskfinlands bloffosfär?)
06.12.2012 kl. 08:45

Man I miss Finland!

Glad sjävständighet hörni! Vi sitter på en regning parkeringsplats och lyssnar på nationalromantiska sånger från Spotify som bästa tuulipukukansa. De senaste dagarna har vi sett riktigt fina landskap men i det här vädret så har jag hemlängtan. Allra mest längtar jag efter finsk mat, det är sjukt, jag är så graviditetsillamående att all mat här sätter igång spyväxeln men resten av min vakna tid sitter jag och fantiserar över finsk mat. Om jag vore hemma skulle jag gå till butiken och sedan hetsäta följande

- leverkorv (helst åländska Dahlmans men Snellmans lantleverkorv är ett gott substitut)
- lördagskorv (dito Dahlmans, men Saarioinens om vi är i riket)
- Hk blöö (värst vad det blev korv tema)
- Mozzarella sallad, visserligen inte speciellt finskt men färsk mozarella har jag hittat i EN butik i Oceanien
- Chevré ost, fick man inte heller så ofta i USA så abstinensen är stor
- Grisinrefilé, vad gööör dom med all grisfilé, har int sett en enda liten bit? Lammfilérna åker alla till Finland, men grisen?
- lakrits och Fazers blå (kräver ingen förklaring)

Dessa matartefakter upptar mycket av min tankekraft just nu.


Bilden fräkt stulen från min mans Instagram. Hähä
06.12.2012 kl. 08:10

The best laid plans...

Planen var att köra till Queenstown någotlunda snabbt, se staden och ha en skön dag. Dagen började med att brödet hade möglat. Det var ingen fara, snabbt bara packa ihop och åka på brunch. Men så blev det icke för se, ena bakdäcket hade tömts under natten! Evinnerlig tur hade vi dock för managern, en käck man i sina bästa år vid namn Mike, tog sin bästa kiwi attityd och sin söta labrador och vips var däcket bytt. Eller vips för mig i alla fall! Mike hade också en polare, Nick, som jobbar på bensisen runt hörnet. Han grävde ut en mycket vass pigghaj ur däcket.

Nu väntar vi bara på att däcket ska bli reparerat. Till Queenstown hinner vi nog, men inte så tidigt som vi planerat. Värre är det med mig, eftersom brödet var möjligt blev det sockriga flingor till frukost, men det var frukost med tur retur. Nu sitter jag här på parkeringsplatsen, det enda som finns att äta är vinäger pringles och det kan jag berätta, är inte något en gravid kvinna vill ha till morgonmål.

04.12.2012 kl. 00:08

Stränder och glaciärerAbel Tasmans naturpark, en av de så kallade Great Walks. Vi hade tyvärr bara möjlighet att gå två kilometer innan vi skulle vidare men hade man varit väldigt ambitiös kunde man ha gått 3-5 dagar.
 

Här var det ännu lågvatten


Min man fotograferar


Häger


Gammalt havsbotten


Igår besökte vi en glaciär. Vi hade velat åka med helikopter över glaciären men som vi gissade var det jätte dyrt, 300-500 dollar för under en timme. Vi blev ren glada när vi såg en reklam för 99 dollar, men det gällde bara för 10 minuter.


Vattnet som rann från glaciären var inte glasklart utan väldigt grått, nån som är törstig?

Idag hoppas vi kunna besöka en till glaciär, det blev väldigt molnigt = vi var väldigt nära molnen igår, så vi får se om man ser något idag. Ser vi inget börjar vi köra mot Queentown.
02.12.2012 kl. 22:06

Mitt i kohagen

Från röda mattan till kohagen, I like! Vi befinner oss någonstans på sydön på en familjefarm. Det började mysigt med att man fick välkomstmuffins (banan, mums!) och sedan fanns det också ett vattenfall på farmen så vi fick hajka genom några kohagar och genom mycket tät under vegetation tills vi kom till vattenfallet. Våra grannar från campingplatsen startade ungefär samtidigt som vi men var ännu mer stadibor än vi tydligen (dessutom amerikanska sådana) så de vågade inte först gå igenom kohagen utan försökte gå runt den. Till slut kom de ändå till slutsatsen att det inte gick att gå runt och efter att de sett vår dödsföraktande strapats genom kalvhagen vågade de sig också igenom den.

Här bjuder jag på en bild av den farligaste besten i hagen:Nicke som NZ bonde
29.11.2012 kl. 10:14

Camper van debut

Oooh, very exite! Fast vi hade lite krånglig början (fick ta två svängar tillbaka till uthyrningen, GPS:n strula, gasvärmen ville inte fungera och vi har ännu inte klurat ut hur varmvattnet fungerar) så är själva bilen riktigt fin. Stor så att man först blev lite nervös, men efter att vi tittat på hur folk med mindre bilar pusslar och packar om så känns det som väldigt rätt beslut.


Bjässen


3/5 av bilenpå ett ungefär, sofforna konverterar till säng


Vårt första stopp blev Raglan och jag är helt begaistrad. Det är som att födas på nytt. Människorna här är faktiskt super trevliga, helt annat än i Auckland. Byn är också mycket fin fast bilden jag bjuder på kanske inte var den mest pitoreska.
Nyss hemkommen från Raglans gulliga matbutik tar vi igen oss som riktigt trailer trash. Fast inköpen bestod av organiska blåbär och mörkt bröd så vet inte hur trashigt det är. (Middagen gav oss 100% mer grönsaker än vi lyckats konsumera på Rarotonga i en vecka, skönt)Bunkerkonst. Helleke jag tänkte på dig när jag såg den här fina målningen, härmed dedikeras bilden till dig!


Strandfynd. Kan i ärligehetens namn säga att jag föredrar fisk så här.

Jaha, då var första camper van dagen slut, vi har vakat i 36 timmar och solen börjar nu gå ner här. Dags att dra för gardinerna och bädda sängen. Känns lite som tältet dom hade i Harry Potter Deathly Hallows, fast inte riktigt så stort förstås. Mys.
24.11.2012 kl. 09:44

Napier

Hittade såna söta vintage inspirerade kort i Art Deco butiken på vår roadtrip.


Det såg faktiskt ganska mycket ut som kortet till höger.

Snygg var stranden också, by Nicke

04.09.2012 kl. 11:20

Beachbum

Jag har ändrat mig, jag vill inte längre bli skibum, jag kan också bli beachbum. Vi kom just fram till Chincoteague i Virginia där vi bor på ett litet B&B. Som på film, som svärmor skulle säga.

Vi checkade in, eller sa moro till David, en av ägarna. Bytte om till simkläder och tog oss till stranden. Oh boy, oh boy! Det var verkligen värt det. Tiotals kilometer lång och nästan tom idag. I morgon är det gratis och de väntar ca en miljon besökare!! Ponera samma mängd på hietsun, eller ens i vår Helsingfors.

Vi blev som barn och surfade i vågorna, fick saltiga kall supar och njöt av livet. Sen kom en kille och varnade oss att en man brevid oss hade, som han uttryckte det "a almost 100 pound sting ray on the hook" och han ville inte att vi skulle bli intrasslade i reven. Jag tappade nästan lusten att simma. Usch vilken fuling det var. S, du kan säkert förstå hur det känns när man hoppat upp och ner i en halvtimme i sanden och sen får veta att där finns rockor... aaaah

Nå Nicke lovade dyrt och heligt att de är mer rädda för oss så vi tog oss tillbaka i vågorna när gubben tappat rockan.

09.06.2012 kl. 00:33

Tornado

Igår varnade de för tornado i DC och farliga åskbyar. Vilket Nicke konstaterade att knappast är samma som i Finland. Myndigheterna säger att man ska hålla ett öga på väderleksrapporten om man går ut idag. Som om Nicke skulle behöva en uppmaning för att göra det. Tills vidare verkar det lugnt.

Vi funderar på att gå på Zoo idag. Jag tycker egentligen inte om Zoo:n är skeptiskt lagd till djurparker överlag. Men Adams Morgan zoo:t är gratis så jag kan gå där och spionera utan att känna att jag åtminstone direkt monetärt sponsrar små djur i bur.

Motsatsen till små djur i bur blir det nästa vecka då vi åker till havet och ser på vildhästar!! Hej hej, vad kul det ska bli.Det bir vårt sista stora amerikanska äventyr för den här gången tror jag. Men vi måste boka två nätter för det fanns ingen B&B som tog emot bokningar för en natt. Usch så förskräckligt. Not.Strand, hästar, kan det bli bättre? Nästa vecka blir tuff, jobb, sen baseball Nationals mot Mets och sen ultimata veckoslutet på Delmarva. Ska följaktligen vila hela det här veckoslutet och försöka kurera min snuva så gott som möjligt.

Min morgonradio idag är Stiftelsen från Radio Extrem, det var bättre förr, huhu. Tur att jag inte är hemma och måste lida av det allt för ofta.

Btw, postade igår enligt uppmaning, mitt pass till Ny Zeeländska ambassaden. Kändes sannerligen dumt att göra något sånt. Har en tracking number, hoppas dom inte tappar bort det!
01.06.2012 kl. 16:20

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more