Den är inne, sol i sinne!

Hurra, har faktiskt returnerat gradun idag! Vad skönt! Fast ännu är jag mest vettskrämd.

Jag blir ju inte färdig ännu eftersom jag ännu ska tenta på hösten men nu tänker jag ta sommarlov och boka en stockholmsresa med Tösen för att hälsa på hennes gudmor.

Hoppas att jag också hittar lite födispresenter åt en liten Kis som snart fyller år. Allra helst något med Thomas tåget om han får välja.

01.06.2016 kl. 14:34

Ett abstrakt abstrakt

Sitter och skriver på mitt abstrakt, eller mognadsprov. Jag tror vi är där nu, vi ska gå skilda vägar snart, avhandlingen och jag. #vitungradu

Inte en dag in på juni ska vi gå. Vi lämnar dig på våren. Jag vill inte mer. Det är faktiskt inte du, det är jag. Jag har mognat ifrån dig och ditt mognadsprov. #comewhatmay

Jag kan inte helt sluta fila på den, fast jag vet att det inte blir bättre. Att det är dags nu. Jag borde inte bry mig mer om vitsord, men hur slutar man bry sig? #duktigflicka

Äääh. Lite till, sen är det över. #visesimorgon

24.05.2016 kl. 22:09

Gradudag

Nu ska det fan i mig börja hända på gradufronten. Kapitel två tycker jag är klart nu. Så då är det bara att börja kämpa med resten. Igår hade jag lite migrän (jag vet igen) på eftermiddagen så det var tyst i etern därför och idag måste jag fokusera på gradun.

Så antagligen kommer jag att blogga massor igen. Hehe.

28.01.2016 kl. 09:56

Endast mamman är vaken

Plötsligt är insomnian tillbaka. När man en gång lagt sig i tid. Såpass klar vaken att jag släpade mig upp ur den varma sängen för att blogga från datorn när inte mobilbloggandet fungerar...

Jag är lite skrämd för det här rummet, känner gradun i varje cell när jag sitter i arbetsrummet och jag vill inte tänka på den. Om jag skulle få det lite uppstädat så att en sitter rymdes in så kanske det inte skulle vara så hemskt att försöka arbeta lite på den?

Det försöker jag i alla fall övertala mig själv om. Har inte alls haft lust att "använda hjärnan" ännu. Men ännu mindre vill jag gå om semi2.

30.12.2015 kl. 03:22

(Näst) sista kampen

Ikväll ska jag fläka fram min gradu för opponens. Avslutningen kommer jag inte hinna lägga fram till den här gången för den har jag inte skrivit... Det finns nog en hel del att fixa ännu och nervös är jag också över vad de nya handledarna kommer att säga. Det kan ju till och med gå så att de vill att jag ska skriva om allt... Då blir jag nog sur.

Men nu ska jag tänka positivt och jobba vidare medan det ännu är den 16:e!

16.09.2015 kl. 20:42

Organisera mera

Idag så satt jag ändå motvilligt vid datorn medan solen gassade där ute. Det var en riktig känslo berg- och dalbana idag. Först hade jag ingen som helst lust att göra på min gradu men gjorde ändå motvilligt en graf. Sen hittade jag sex sidor ok text som jag glömt att jag skrivit. Det går till och med att använda!

Sen blev det mer mulet när FPA beslutet damp ner i brevlådan och jag insåg att jag hade fyllt i blanketten fel av okunskap. Det höll på att bli en ganska dyr miss men så tog jag till den sista organiseringsenergin och ringde FPA samma dag för att höra om mina alternativ. Istället för att vaka halva natten och grubbla och vägra ta tag i det så blev det antagligen uträtt ren idag! Eller jag måste vänta på ett nytt beslut men det torde bli bättre.

I stället för att gissa hur mycket studiepoäng jag ännu måste avlägga så räknade jag i stället ut det. Och vert de skulle placeras, revolutionerande sätt att studera, att ha koll istället för att kallsvettas. Vem hade trott?

Socker på bottnet var att moderskapsunderstödets utbetalningsdag är i morgon och jag lyfte färdigt ut pengarna så att jag med gott samvete kan reashoppa. Nu blev det så nästan överdos av präktighet, som tur balanserade jag upp det med att endast producera ett stycke ny text! Nån måtta ska det vara på det hela.

05.08.2015 kl. 19:40

Snart vardag...

... men inte helt ännu. Igår började jag fundera över när min gradukurs igen sparkar igång och funderade om jag skulle vara tvungen att logga in till weboodi och kontrollera det. Orkade inte helt ännu igår men tog mig i kragen idag. I början av september blev resultatet. Samtidigt anmälde jag mig till uni för hoppeligen sista terminen. Den lilla detaljen höll jag på att glömma...

På samma gång var jag aktiv och anmälde mig till graviditetsvattengymnastik. Den börjar ren i mitten av augusti om jag ryms med. I augusti är Kisen tillbaka på dagis så då ska jag nog köra hårt med gradun och sen ska jag tenta bort mina kurser. Det är åtminstone målet! Det är bara juli och känns som om hösten tränger på ren nu. Otroligt så sommaren försvann utan att någonsin riktigt komma fram. Nu kanske nån tycker att jag är lite väl pessimistisk, men sanningen är att jag måste skriva gradun i augusti  så jag har i princip bara den här veckan "semester" kvar och det ser sannerligen grått ut. Kan räkna på en hand de dagar jag tyckt att det skulle vara värt att ta sig ett svalkande dopp. Inte precis uppmuntrande statistik hittills!

27.07.2015 kl. 14:45

Gradustraffet

Universum skrattade mitt rått i ansiktet när jag för några dagar sen skrev att mitt graduprojekt går vidare i god takt. Jag har knappt hunnit skriva något pga sjukstugan. Ungen är nu igen deponerad på dagis men jag blev inte precis friskare av att bli påhoppad och påklättrad i en dag. Tvärtom öppnades kranarna i näsan och det ska bli riktigt intressant att se hur det ska gå att flyga inom snar framtid...

Min gradu är nu 55 sidor, jag misstänker att det kommer att landa på lite under hundra sidor när alla analyser är klara. Jag tror ändå att juni kommer att bli sommarpaus om den senaste dagens underhållningskrav är något att gå efter. Hösten går sen i boktentens tecken, vad skönt det skulle vara om jag hann tenta bort allt innan oktober...

Alla vet att gradun blir snabbare klar om man slösurfar på internet, no?

17.06.2015 kl. 09:18

Slöfocken

Det känns som om jag bara slöat i några veckor. I verkligheten har jag mått illa och därför undvikit min gradu. Men nu har jag plockat fram min opponents lunta över korrigeringar och parkerat mig framför datorn. Det är tråkigt och monotont jobb men det är väl bara att börja beta av det. Vet att det kommer att kännas så mycket bättre när det bara är att fortsätta skriva som finns framför mig!
04.05.2015 kl. 09:53

Dåligt tecken

Jag tar det inte som ett gott tecken att jag själv håller på att somna när jag skriver min gradu. Alltså egentligen tror jag att det beror på att jag försöker koncentrera mig så hårt att jag går på övervarv men jag har ingen vetenskaplig basis för mitt påstående.

Pressen ligger hårt på att försöka få färdigt avsnittet idag så att jag kan editera lite imorgon men får se hur det lyckas... En timme ännu, sen säger mitt samvete att jag borde börja hämta sonen på dagis. Alla andra hurtiga föräldrar har säkert snart hämtat hem barnen så att stackars pojken blir ensam kvar i parken. Uhuuu. *jobbar intensivt*

02.04.2015 kl. 14:14

Graduttaa

Har sprungit av och an idag på stan och försökt kombinera Kisens klädbehov med begravningsetikett med varierande framgång. Hade velat köpa samma byxor som jag köpte förra våren från Name It men de har tydligen inte ännu kommit till salu.

Sen sprang jag in på huvudbibban och nappade några kilogradulitteratur till min växande hög hemma. Om man ännu sku öppna dem så sku de vara bra. Idag fastnade lite marxism, immigrationsteori och inbördeskrig i en (o)salig blandning. Börjar äntligen förstå hur folks litteraturförteckningar blir så långa till slut!

#biblioteksselfie

04.02.2015 kl. 16:05

Året som gått

Egentligen hör det väl till bloggkutym att man sammanfattar året nostalgiskt före året byts, men det hade jag nu inte tid med. På det stora hela har jag nog varit ganska nöjd under 2014, lite stress har det nog inneburit att budgeten är så stram hela tiden. Jag har konstant ångest över om jag ska studera klart snabbt eller försöka hitta något slags jobb för att få lite mera fyrk. Extra stress kom över att man som studerande med barn inte kan få bostadsstöd automatiskt men så kvalicificerar vi inte för allmänt bostadsstöd...

Nåja men som sagt, på det stora hela har 2014 varit snällt med mig. Sjukt snabbt har det gått, tycker det var typ igår som vi höll på att åka till Mallorca och höll på att flytta. Fatta att det snart är ett år sedan...

Fick äntligen lite fason på graduspöket (borde sitta och skriva forskningsplan as we speak) och uni-stressen är borta. Visst är det mycket ibland med studierna och frustrerande när man fått fason på sitt flow och så får man stanna hemma en vecka med sjukt och frustrerat barn. Då blir det inte mycket forskning gjort kan jag lova.

Nu känns det som om jag inte riktigt får till det med det positiva i det här inlägget. Men om vi säger så att utöver tids- och pengabrist har det varit ett skönt år.

Roligt är att eftersom Catten är några månader före mig med Isla så minns jag när hon började skriva om hur mycket roligare det är med en todler/taapero än med en baby. Då minns jag att jag tyckte att vi nog haft det riktigt kul med Kisen och fattade inte helt vad Catta menade. Tills Kisen gick igenom samma utveckling och jag plötsligt fattade helt vad Catta menade. Det är ju inte det att jag inte njöt av babytiden, det är fint med ett litet knyte förstås. Men efter en tid blir det lite "nähty" och när ungen äntligen börjar jollra på och man kan umgås och busa så är det kul på ett helt annat sätt.

Vi har det så mysigt nu för tiden när vi lagar mat hela familjen, dansar till nån fjantig låt eller ser på Mumin tillsammans. Ibland tänker jag att det måste se galet ut för grannarna när vi dansar tillsammans i köket, rimligtvis så ser de ju inte Kisen eftersom han är så kort och där står Nicke och jag och fuldansar loss i köket liksom.

Nåja, fick in  lite mys och positivitet, ska lämna er för denna gång med ett litet fint citat från mitt källmaterial till gradun, det är råd till en ungmö vid namn Katri, från en äldre med härdad dam Mrs Carlson:

"Så mitt råd till Katri är att taga en vänlig min på sig och få en Adams son att frälsa dig ur tjänstefolket, Ty att vara "kärring" är bättre än att tjäna."

03.01.2015 kl. 14:56

working hard or hardly working

Efter dålig behandling av gradu i vad som plötsligt blev FLERA VECKOR (ups) så har jag nu haft en produktiv förmiddag på bibliotek. Passar bra i och med att allas vår käre professor gick och skärpte kraven för vad vi ska prestera under våren. Int för det, mitt mål är nog att vara så effektiv som möjligt så det är bara bra på det sättet att det är ett krav.
05.12.2014 kl. 13:54

Viktiga saker jag lärt mig idag

Researchen för mitt nya graduämne har lett till att jag lärt mig följande:

- under finska förbudstiden (1919-1932 för de oinvigde) var det vanligt att läkare tjänade pengar på att skriva ut recept på alkohol

- orsaker som ledde till att man kunde få recept på alkohol var t.ex. : hosta, blodsbrist, hjärtklappning och håll i hatten: kronisk alkoholism.

- I Tammerfors verkade två läkare som livnärde sig så till den milda grad på alkoholrecept att de i medeltal skrev ut 310 (!) recept om dagen.

Det betydde förstås också att apoteken som köpte alkohol av staten gjorde en bra affär. Förutom läkarsprit så kunde man också köpa konjak, vin och whiskey på recept.

 

Här häller de glada gubbarna ut öl i Lake Michigan eftersom alkoholhalten var högre än den godkända 2,7 procenten. Good times!

15.09.2014 kl. 17:12

Det är inte jag...

... det är du (o)ljuva 1700-tal. Jag tror det är dags för oss att göra slut. Eller åtmnistone ta en paus. Jag tänker vänsterprassla med andra graduämnen.

12.09.2014 kl. 13:45

Follow on Bloglovin

Hej! Vad roligt att du tittat in på min blogg! Jag är 30 år, bosatt i Helsingfors med min man och våra två barn. Jag har precis börjat jobba igen efter barnen och äntligen inom "min bransch". Från att ha varit mammaledig studerande är det en rätt stor omställning.

På instagram hittar du mig på @jooles_snapshots

 

 

 

Blogs I read:

Anna - Less or more